Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Ministarstvo sporta predstavilo Strategiju za mlade 2017-2021

Objavljeno: 2017-01-11 21:17:00 Autor: Ministarstvo sporta PR služba
Predstavnici Ministarstva sporta predstavili su Strategiju za mlade 2017-2021 na 31. sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem, održanoj u srijedu, 11. januara. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.
V.d. Generalnog direktora Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta Nenad Koprivica podsjetio je da se do sada politikom za mlade bavila Uprava za mlade i sport, a da je formiranjem Ministarstva sporta Uprava postala sastavni dio Ministarstva, u okviru kojeg funkcioniše i Direktorat za mlade.
Direktorat će biti odgovoran za sprovođenje omladinske politike u narednom periodu.

Strategiju za mlade 2017-2021 predstavili su savjetnik za omladinsku politiku Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta Krsto Vukadinović i konsultantkinja za izradu strateškog dokumenta Ajša Hadžibegović.
Vukadinović je u uvodnom dijelu obraćanja istakao da je izradi Strategije prethodila evaluacija stare, kao i istraživanje potreba mladih u Crnoj Gori. Kako je kazao, proces je bio participativan – konsultovani su mladi iz ruralnih područja, nezaposleni, pripadnici marginalizovanih grupa, kao i donosioci odluka na lokalnom nivou i resorna ministarstva. Takođe, formirana je radna grupa koju su činili predstavnici ministarstava, civilnog sektora, kao i konsultanti za pomoć pri izradi strategije.
Savjetnik za omladinsku politiku Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta govorio je o vrijednostima i viziji strategije. Vukadinović je kazao da je jedna od vrijednosti Strategije pozicioniranje mladih kao pitanje od značaja za Crnu Goru. Dodao je i da je Strategija usklađena sa međunarodnim standardima, kao i Strategijom za održivi razvoj.

Konsultantkinja, koja je radila na izradi strateškog dokumenta, Ajša Hadžibegović posebnu pažnju posvetila je ključnim prioritetima Strategije za mlade 2017-2021. Kao jedan od najbitnijih ciljnih ishoda, istakla je da mladi ostvaruju ekonomsku i socijalnu sigurnost kroz olakšan pristup tržištu rada i sticanju zapošljenja.
Strategijom za mlade 2017-2021, kako su naveli predstavnici Ministarstva sporta, baviće se drugi resori i lokalne samouprave, a jedan od važnih aktera u samom sprovođenju aktivnosti biće i nevladine organizacije.
Jedan od zaključaka 31. sjednice Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem, u oblasti ljudskih i društvenih resursa jeste podrška za sprovođenje Strategije za mlade 2017-2021.