Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Prvi pregled trgovinskih politika Crne Gore u okviru STO

Objavljeno: 2017-11-21 20:02:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
U cilju praćenja trgovinskih politika članica STO formiran je Mehanizam za pregled trgovinskih politika kao Aneks 3 Sporazuma o osnovanju STO. Mehanizam ima za cilj ne samo da prikaže trgovinske politike i mjere, već se kroz samo proces izvještavanja povećava nivo transparentnosti i omogućava bolje razumijevanje trgovinskih pravila koje primjenjuju članice STO. 

U kontekstu STO, Pregled trgovinskih politika (TPR - Trade Policy Review) je najznačajnija aktivnost nakon pristupanja Crne Gore ovoj Organizaciji. Pregled trgovinskih politika se priprema u formi dva izvještaja, i to Izvještaja STO Sekretarijata i Izvještaja Vlade.

Izvještaj Sekretarijata nastoji da prikaže pregled trgovinskih politika, mjera i trendova u periodu od posljednjeg Izvještaja, što je u slučaju Crne Gore od datuma pristupanja STO-u jer se po prvi put radi ovakav dokument. Vladin izvještaj ima za cilj da pruži sažet opis najznačajnijih ekonomskih i monetarnih politika po sektorima i mjerama. Usmjeren je na ključne i buduće aktivnosti Vlade, ali i razvojne projekte u različitim sektorima. 

Sam proces pregleda trgovinskih politika za Crnu Goru otpočeo je u februaru 2017. godine, od kada se u saradnji sa nadležnim resorima kontinuirano radi na dostavljanju komentara i odgovora na pripremljeni nacrt STO izvještaja, a za čiju koordinaciju je zaduženo Ministarstvo ekonomije. Proces pregleda trgovinskih politika se završava u maju 2018. godine. 

Druga posjeta prestavnika STO Sekretarijata je planirana u periodu od 27. novembra do 1. decembra 2017. godine. Ovom prilikom će se održati niz sastanaka sa nadležnim resorima.