Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo ekonomije priprema Vladin izvještaj o pregledu trgovinskih politika

Objavljeno: 2017-12-09 16:27:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ministarstvo ekonomije, u koordinaciji sa nadležnim resorima, a vezano za obaveze preuzete članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), priprema Vladin izvještaj o pregledu trgovinskih politika (TPR - Trade Policy Review).

Pregled trgovinskih politika je najznačajnija aktivnost nakon pristupanja Crne Gore STO i priprema se u formi dva izvještaja, i to Izvještaja STO Sekretarijata (Reports by the Secretariat) i Izvještaja Vlade (Reports by the Government), a što je ustaljena praksa za sve članice Organizacije.

Vladin dokument ima za cilj da pruži sažet opis najznačajnijih ekonomskih i monetarnih politika po sektorima i mjerama i biće usmjeren na ključne i buduće aktivnosti Vlade, ali i razvojne projekte u različitim sektorima.

Imajući u vidu da Crna Gora prvi put radi ovaj dokument, Ministarstvo ekonomije je u proteklom periodu organizovalo niz pripremnih sastanaka sa nadležnim resorima, a kako bi do kraja decembra Izvještaj bio usvojen.

Takođe, predstavnici STO-a boravili u Crnoj Gori u cilju izrade Izvještaja STO Sekretarijata. Organizovano je preko 30 sastanaka sa predstavnicima crnogorskih institucija, biznis udruženja i akademskih institucija na kojima je razmatran Izvještaj Sekretarijata STO-a o trgovinskim politikama Crne Gore. Organizaciju posjete je koordiniralo Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova. Predstavnici STO sekretarijata su izrazili zadovoljstvo saradnjom i kvalitetom odgovora uključenih institucija.

Podnošenje izvještaja se vrši na periodičnoj osnovi, pa tako četiri najveće trgovinske nacije (SAD, EU, Japan i Kina) izvještaje podnose svake dvije godine. Pregled trgovinskih politika za ostale članice se vrši na svake četiri godine, odnosno na svakih šest godina, zavisno od učešća u svjetskoj trgovini, s tim što je moguće produžavanje ovog perioda za najmanje razvijene zemlje i zemlje u razvoju. Vezano za pomenuto, članice razmatraju mogućnost da se od 2019. godine izvještajni period produži.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE