Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Održana prva sjednica novog sastava Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO

Objavljeno: 2019-02-27 22:17:34 Autor: MKU
Danas je na Cetinju, u Ministarstvu kulture, održana prva sjednica novog sastava Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO. Sjednicu je sazvao predsjednik Komisije i ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, sa ciljem da se razmotri stanje očuvanosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor, ali i informacije o ostalim programima i projektima od značaja za djelokrug rada UNESCO.

U svijetlu Izvještaja Reaktivne monitoring misije za Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, koji je nedavno stigao i pozitivno ocijenjen, te imajući u vidu nedavnu posjetu ministra Bogdanovića sjedištu UNESCO u Parizu, Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO je sa zadovoljstvom konstatovala značajan napredak ostvaren na planu implementacije zahtjeva UNESCO spram Područja, započet Akcionim planom za postizanje Odluke Komiteta za svjetsku baštinu usvojene u Istanbulu, 2016. godine. Ocijenjeno je da je značajan rad ostvaren na unapređenju institucionalno-pravnog unapređenja, ali da predstoje značajne aktivnosti kako bi se pomak ostvario i u samom prostoru Područja. Poseban akcenat stavljen je na neophodnost intenzivnije saradnje svih aktera koji djeluju u Području, na što ukazuje i Izvještaj misije. Komisija je kao posebno važno ocijenila što je izuzetno precizan i što daje smjernice za dalja postupanja, posebno u pogledu izrade Prostorno-urbanističkog plana opštine Kotor i revizije Menadžment plana Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

     

Nacionalna komisija je preliminarno analizirala Izvještaj Savjetodavne misije UNESCO za Nacionalni park Durmitor, te ocijenila da takođe treba pospješiti saradnju svih zainteresovanih strana, kako bi se probudila zajednička odgovornost u odnosu na zaštićeni prostor, te kako aktivnosti ne bi bile pojedinačno implementirane, već u sadejstvu svih institucija.

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO razmatrala je i aktivnosti povodom implementacije dva međudržavna menadžment plana koji se odnose na transnacionalne nominacije: Stećci-srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka. Zaključeno je da su transnacionalne nominacije izuzetno važan model saradnje kako za institucije unutar Crne Gore, tako i za međunarodnu saradnju.



Komisija se upoznala sa procesom nominacije Bokeljske mornarice za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, te ocijenila da je od izuzetne važnosti činjenica da je Crna Gora, kao svoju prvu nominaciju za ovu listu, nominovala dvanaestovjekovnu tradiciju Bokeljske mornarice, jednog od najreprezentativnijih nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore.

Komisija je razmatrala i programe Čovjek i biosfera, DIKTAS kao i aktuelne programe iz oblasti obrazovanja i nauke.

Zaključeno je da treba dati snažnu podršku institucijama da intenziviraju aktivnosti na primjeni svih ratifikovanih konvenacija, sa posebnom pažnjom na Konvenciju o zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine.

MINISTARSTVO KULTURE