Pravo na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje radi ostvarivanja prava na penziju

Objavljeno: 2023-04-27 07:06:00 Autor: Fond rada

Ko ima pravo na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje ? 

Pravo zaposlenog da preko Fonda rada obezbijedi uplatu doprinosa za obavezno penzijsko invalidsko osiguranje, a u cilju ostvarivanja prava na penziju, regulisano je članom 114 Zakona o radu:

 (1) Zaposlenom kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak i kome su potraživanja utvrđena u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za godine radnog staža koje mu nedostaju za sticanje uslova na penziju za koji period mu poslodavac nije vršio uplatu tog doprinosa, uplaćuje Fond rada, nezavisno od okončanja stečajnog postupka.

(2) Pravo iz stava 1 ovog člana može ostvariti lice koje je do podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava pred Fondom rada steklo jedan od zakonskih uslova za ostvarivanje prava na penziju.

(3) Izuzetno od člana 111 stav 2 Zakona o radu, licu koje je do podnošenja zahtjeva steklo jedan od zakonskih uslova za ostvarivanje prava iz stava 1 ovog člana, Fond rada je dužan da uplati doprinose, nezavisno od okončanja stečajnog postupka.

(4) Prava iz stava 1 ovog člana ne mogu da ostvare direktor i članovi organa upravljanja kod poslodavca, bez obzira na vrijeme kada su te poslove obavljali.

(5) Organ koji odlučuje o postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja dužan je da, licu iz stava 1 ovog člana, na njegov zahtjev, izda podatke za ostvarivanje prava u smislu stava 1 ovog člana.

(6) Osnovicu za uplatu doprinosa iz stava 1 ovog člana, čini minimalna zarada u Crnoj Gori, utvrđena prije podnošenja zahtjeva Fondu rada.

Objašnjenje:

Preko Fonda rada, zaposleni može obezbijediti uplatu doprinosa za obavezno penzijsko invalidsko osiguranje nezavisno od okončanja stečajnog postupka. Za ostvarivanje ovog prava neophodno je da su ispunjeni sljedeći uslovi:

da su potraživanja (doprinosi) prijavljeni u stečajnu masu;

  • da je lice steklo jedan od zakonom predvidjenih uslova za invalidsku ili starosnu penziju. U ovom slučaju, zaposleni je dužan da dostavi dokaz tj potvrdu Fonda PIO da je stekao zakonske uslove za penziju ali da mu nijesu uplaćeni doprinosi.
  • Fond rada će vršiti uplatu neuplaćenih doprinosa za onoliko godina koliko zaposlenom nedostaje da bi ostvario pravo na penziju. Zaposleni neće moći preko Fonda rada da ostvari pravo na uplatu svih neuplaćenih doprinosa za penzijsko I invalidsko osiguranje, već samo onaj period koji mu nedostaje da bi ostvario pravo na penziju.

Primjer: Lice ima 67 godina života i bilo je u radnom odnosu 20 godina kod poslodavca koji mu nije uplatio doprinose  za ukupno 10 godina rada. U ovom slučaju Fond rada će uplatiti doprinose za pet godina jer mu toliko nedostaje da bi ostvario minimalni uslov za penziju, a to je 15 godina staža i osiguranja .

Osnovica za uplatu doprinosa je minimalna zarada u Crnoj Gori, a ne zarada koju je zaposleni ostvario u periodu za koji mu se vrši uplata doprinosa.

Pravo na uplatu doprinosa nemaju direktor I članovi organa upravljanja kod poslodavca.

Pravo na isplatu potraživanja ne isključuje pravo na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko iinvalidsko osiguranje. 

Ukoliko je bivši zaposleni predao Zahtjev za isplatu potraživanja shodno članu 112 Zakona o radu i ostvario to pravo, takodje može, nakon sticanja jednog od uslova za penziju, podnijeti Zahtjev za uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za onoliko godina koliko mu nedostaje za ostvarivanje prava na penziju.

Kako se pokreće postupak kod Fonda rada i u kom roku?  

Postupak kod Fonda rada se pokreće podnošenjem Zahtjeva za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje (Obrazac FR3) sa odgovarajućom pratećim dokazima/  dokumentacijom. Zahtjev podnosi bivši zaposleni iz privrednog društva u stečaju, lično, ako mu je potraživanje utvrdjeno u skadu sa zakonom kojim se uredjuje stečajni postupak.

Obaveza je bivšeg zaposlenog da obrazac zahtjeva uredno popuni sa svim podacima i podnese ga Fondu rada sa navedenim dokazima:                  

Uz Zahtjev za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko invalidsko osiguranje (FR3), potrebno je dostaviti sljedeće dokaze:

  • Akt kojim je zaposlenom prestao radni odnos;
  • Podatke o osiguraniku unešene u matičnu evidenciju Fonda PIO (listing, preuzet od Fonda PIO)
  • Zaključak o listi utvrđenih i osporenih potraživanja (preuzeti od Privrednog suda);
  • Kopiju radne knjižice;
  • Potvrdu Fonda PIO o stažu koji nedostaje radi sticanja uslova za ostvarivanje prava na penziju   (preuzeti od Fonda PIO);
  • Ukoliko nijesu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje kod više poslodavaca u stečaju, potrebno je dostaviti rješenje o prestanku radnog odnosa kod svakog poslodavaca pojedinačno;
  • Kopiju lične karte.

Napomena: Ukoliko se dostavlja kopija dokumenta, ista mora biti ovjerena od strane notara ili suda, osim lične karte 

Ukoliko uz zahtjev nijesu dostavljeni svi dokazi, zaposleni, odnosno stečajni upravnik, dužni su da na zahtjev Fonda, u roku od 15 dana, dostave tražene dokaze, kao i druge podatke koji su od značaja za donošenje rješenja o ostvarivanju prava na potraživanje.

Ako zaposleni ne dostavi dokaze, odnosno ne izvrši dopunu dokaza u roku od 15 dana od dana uručenja poziva za dopunu dokumentacije, direktor Fonda će donijeti rješenje o odbijanju zahtjeva.

Obrazac zahtjeva se mora čitko popuniti, datirati i svojeručno potpisati. Potrebno priložiti ovjerene fotokopije ili originale dokumenata koja se prilažu kao dokaz postojanja traženog prava. Spisak potrebnih dokumenata/dokaza naveden je i na samom obrascu Zahtjeva (FR3)

Da bi se pokrenuo upravni postupak pred Fondom rada nije potrebno čekati okončanje stečajnog postupka već je dovoljno da su potraživanja priznata u stečajnom postupku pred Privrednim sudom i da je donešen Zaključak o listi utvrdjenih i osporenih potraživanja. 

Zahtjev Fondu rada podnosi se nakon sticanja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju.

  • Ukoliko želite aplicirati za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko I invalidsko osiguranje,  potrebno je da ovdje preuzmete Informator o ostvarivanju ovog prava i  Zahtjev za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko I invalidsko osiguranje (FR3)  sa listom potrebnih  dokaza  za apliciranje- Primjer popunjenog obrasca
  • U nastavku možete preuzeti: Zahtjev za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje  (FR3),                    Primjer popunjenog Zahtjeva, Informator