Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Dodjela nagrada i priznanja ,,Iskra”

Objavljeno: 2021-02-02 20:00:59 Autor: uzd
Danas je u KIC-u ,,Budo Tomović” u Podgorici, Fond za aktivno građanstvo (FAKT), u saradnji sa Upravom za dijasporu i Privrednom komorom Crne Gore, ponovo dodijelio godišnje nagrade i priznanja za filantropiju - ,,Iskra”, kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva.
Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović se zahvalio na iskazanom dobročinstvu i filantropiji, a posebno zadovoljstvo je izrazio zbog kontinuiteta, gdje među izabranim dobitnicima se nalazi veliki broj naših iseljenika i organizacija dijaspore.
Upravo ovakve organizacije koje su zavičajnog karaktera, kao i istaknuti pojedinci dijaspore, pružaju nemjerljiv doprinos razvoju filantropije u crnogorskom društvu i pokazuju veliki stepen solidarnosti i humanosti ukupne crnogorske dijaspore prema svojoj matičnoj državi ili zemlji porijekla i svom narodu, istakao je Mitrović.
Na tragu takvih aktivnosti uručene su nagrade od strane direktora Uprave i to: Fondaciji ,,HEMIIAS” , nagradu za doprinos dijaspore, čiji je osnivač poznati filantrop Hajriz Brčvak, sa doprinosom od preko 130.000 eura prikupljenih tokom prošle godine za pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima; a “Bošnjačko donatorskom fondu Luksemburg” pripalo je specijalno priznanje za doprinos dijaspore. Kroz projekte podrške studentima i djeci bez roditeljskog staranja, u toku prethodne godine donirano je 11.000 eura, a od osnivanja Fonda, gotovo 75.000.
Nagrada za individualni doprinos pripala je Ivu Đukanoviću koji je porijeklom sa Cetinja a živi i radi u San Francisku. Za borbu protiv pandemije koronavirusa uputio je vrijednu donaciju od 50.000 eura zdravstvenom sistemu Crne Gore, tačnije, bolnici „Danilo I“ na Cetinju, dok je specijalna nagrada za životno djelo dodijeljena prof. dr Miloradu Nikčeviću za izuzetan doprinos očuvanju i razvoju duhovnosti i kulturnog nasljeđa Crne Gore. Profesor svoju zemlju i njene građane voli i pomaže perom i naučnim radom, uvijek na braniku onih koji su ugroženi i spreman je na odbranu temeljnih vrijednosti građanskoga ustrojstva, ljudskih prava, sloboda i multikulturalizma.




Posthumno priznanje za dobročinstvo dobio je Petar Vukčević, crnogorski emigrant u Sjedinjenim Američkim Državama. Radio je u Američkom komitetu za pomoć Jugoslaviji, gdje je dobio i priznanje od Eleonore Ruzvelt, a njegova matična domovina SFRJ ga je odlikovala Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem. Kao crnogorski iseljenik bezbroj puta je slao pomoć svojoj Crnoj Gori, gdje je testamentom stvorio zadužbinu koja je bila namijenjena fizičkim i pravnim licima sa teritorije Crne Gore. Testamentom je odredio da dvije trećine kamate na svoju oročenu životnu ušteđevinu dobija Crnogorska akademija nauka i umjetnosti za nagrađivanje “najboljih Jugoslovena iz oblasti književnosti, umjetnosti i nauke“.
U svom govoru, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr.sc. Ivan Jovović, između ostalog je naveo da Petar Vukčević nije imao direktne potomke, a kako je bio počasni član Matice iseljenika Crne Gore, ova nagrada pokojnog druga Vukčevića, naći će svoje mjesto u prostorijama Uprave za dijasporu.