Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Obavještenje - U slučaju opravdanih razloga poreski obveznici se mogu obratiti zahtjevom za odlaganje roka za podnošenje FI i PD za 2020. godinu

Objavljeno: 2021-03-30 19:54:22 Autor: Uprava prihoda - I.B.

Iako su obezbijeđeni svi preduslovi za podnošenje finansijskih iskaza i prijava poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu u zakonom propisanom toku, te neće biti prolongiranja istog, Uprava prihoda, uz puno razumijevanje prema činjenici da se jedan broj računovođa i obveznika nažalost suočava sa zdravstvenim problemima, podsjeća poreske obveznike na član 41 Zakona o poreskoj administraciji koji propisuje mogućnost da poreski organ na individualni zahtjev poreskog obveznika odobri produženje roka za podnošenje poreske prijave propisanog zakonom, najduže 90 dana od dana isteka istog, u slučaju: bolesti, odsustva iz zemlje i drugih okolnosti na koje poreski obveznik nije mogao uticati.


Naglašavamo da će shodno navedenoj normi biti razmatrani isključivo zahtjevi podnijeti uz relevantnu dokumentaciju kojom se pravda razlog zahtjeva, kao i da shodno odredbama istog člana Zakona produženje roka ne utiče na vrijeme dospijeća plaćanja poreza i obračun kamate za taj period.


Podsjećamo da je Pravilnik o sadržini i formi obrazaca finansijskih iskaza za privredna društva i druga pravna lica objavljen u "Službenom listu Crne Gore" br. 011/20 još 06.03.2020. godine, na osnovu čega je Uprava prihoda blagovremeno pripremila aplikativno rješenje za podnošenje finansijskih iskaza u novom formatu i prijava poreza na dobit.



UPRAVA PRIHODA CRNE GORE