30. Plenarno zasijedanje Egmont grupe

Objavljeno: 2024-06-07 12:31:00 Autor: SFOP


Rukovodilac Sektora za finansijsko-obavještajne poslove, Aleksandar Radović, i načelnica Odsjeka za međunarodnu finansijsko obavještajnu saradnju, Sanda Vučić, učestvovali su na 30. Plenarnom zasijedanju Egmont grupe, održanom u Parizu, od 02. do 07. juna 2024. godine.

Na sastancima Regionalnih radnih grupa Egmonta – Europe II razmatrani su, između ostalog, novi izazovi u borbi i suzbijanju pranja novca sa posebnim akcentom na finansiranje terorizma i zloupotrebu NVO u svrhe finansiranja terorizma.

Na tematskom zasijedanju predstavnika FOS, predstavljena je nova vizija generacije FOS, kako u smislu daljeg softverskog razvoja, podizanja nivoa sajber sigurnosti, zaštite podataka, tako i odgovornosti kod finansijsko obavještajnih službi u kadrovskom potencijalu i potrebama za novim vještinama, odgovornostima i razumijevanju prijetnji od pranja novca i finansiranja teorizma.

Na Plenarnoj tematskoj diskusiji ukazan je značaj za podizanju svijesti od novih, nepredvidivih prijetnji od kriminala, naročito ekološkog i poreskog kriminala.