Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

58. sjednica Vlade Crne Gore - 10.02.2022.

Objavljeno: 2022-02-10 17:30:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore je, na 58. sjednici održanoj 10. februara 2022. godine kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, usvojila Informaciju o potrebi pokretanja pregovora o učešću Crne Gore u programu Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti. U skladu s Protokolom 8 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora je bila punopravna članica programa Evropa za građane 2014-2020 koji je bio namjenjen promociji demokratije, istoriji i raznolikosti Evropske unije. U programskom razdoblju 2021-2027. godine uspostavljen je novi program Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti koji se odnosi na tematske oblasti dosadašnjih programa. U Informaciji se naglašava da je riječ o do sada najvećem programu namijenjenom promociji i zaštiti vrijednosti Unije: demokratije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja, te da ima za cilj uspostavljanje demokratičnije Evrope i podizanje svijesti građana o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim ugovorima i Povelji EU o temeljnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrijednosti.  U finansijskom razdoblju 2021-2027. godine predviđeni budžet Programa je 1,5 milijardi eura. Imajući u vidu važnost ovog mehanizma za organizacije i građane Crne Gore, kao i značaj za dinamiku pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava, Vlada je zadužila Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava da, u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije, pokrene proceduru pregovora u vezi sa učešćem Crne Gore u programu Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

 Donijeta je Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima. Osnovni razlog izmjene ove Uredbe jeste omogućavanje lakšeg i jednostavnijeg načina na koji kandidati podnose prijavu za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima. Budući da je, u cilju jačanja digitalizacije javne uprave, kreiran poseban informacioni sistem putem kojeg se kandidati mogu prijaviti za polaganje stručnog ispita, Uredbom je jasno propisana i ova mogućnost. Takođe, kandidati koji su se prijavili na ovaj način, o datumu, vremenu i mjestu polaganja stručnog ispita, pored internet stranice Ministarstva javne uprave, obavještavaju se i elektronskim putem.

 Vlada je usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore Fondu za inovacije NATO-a (NATO Inovation Fund-Limited Partners Working group), na predlog Ministarsva finansija i socijalnog staranja. Nakon što se na sjednici od 2. februara tekuće godine upoznala sa usmenom Informacijom vezanom za NATO inovacioni fond, Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila Ministra finansija i socijalnog staranja da, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom odbrane, Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, preduzme dalje aktivnosti u cilju pristupanja Crne Gore Fondu za inovacije NATO-a i implementaciji investicione strategije i finansijskog modela. 

Usvojena je Informacija o pripremi Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena lokaliteta „Milošev krš“, Prijestonica Cetinje.  U tom kontekstu, Vlada je usvojila Koncesioni akt, s Izvještajem sa javne rasprave, i zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa i imenuje tendersku komisiju koja će sprovesti postupak javnog nadmetanja za izbor najpovoljnije ponude za dodjelu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na tom lokalitetu.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi zaključenja Sporazuma između Ministarstva zdravlja Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore i Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München vezano za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine i prihvatila tekst Sporazuma. U Informaciji se navodi da je Ministarstvo zdravlja, u oblasti unapređenja programa transplantacije organa izrazilo namjeru prema Evropskoj organizaciji za razmjenu organa - Eurotransplant-u za produženje i uspostavljanje višeg nivoa saradnje na polju razmjene organa u svrhu liječenja. Kao preporuku u tom dijelu, Eurotransplant je usmjerio Ministarstvo zdravlja da naši ljekari moraju proći obuku za obavljanje transplantacije bubrega na klinici Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München u Njemačkoj. Kao rezultat pregovora sa Klinikom iz Minhena uslijedio je nacrt Sporazuma kojim je predviđena obuka 25 ljekara, a koja bi bila organizovana u 5 ciklusa u jednoj godini, od po 5 ljekara. Finansijska sredstva koja će biti potrebna za realizaciju obuke procijenjena su na oko 750.000 eura. Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore da pripreme obrazac ugovora koji će potpisati sa ljekarima, čime bi se osigurala održivost programa transplatacije i obaveza dugoročnog angažmana ljekara u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Usvojena je Informacija o Programu podrške građanima, za post Covid rehabilitaciju.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti. Donošenju ove Uredbe pristupilo se zbog toga što je Ustavni sud Crne Gore donio odluku kojom se ukida Uredba o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti („Službeni list Crne Gore", br. 36/11, 66/15, 39/17). Uredbom se definiše način utvrđivanja osnovice poreza na nepokretnosti za obveznike koji vode poslovne knjige i određuje da njena primjena počne od 15. februara 2022. godine, kako bi nadležni organi lokalne samouprave mogli da izvrše utvrđivanje poreza na nepokretnosti u zakonom definisanom roku.