Aktivnosti u okviru projekta Bridge

Objavljeno: 2024-02-20 13:01:00 Autor: Vjera Mitrović-Radošević

U okviru projekta BRIDGE — ERASMUS-EDU-2022-CB-VET, koji podržava aktivnosti servis cenatara preduzeća za vježbu u regiji Zapadnog Balkana, u Sarajevu se 14. i 15. februara realizovao događaj Balkan Youth Challenge.

14. februara održan je sastanak projektnog tima na kome su predstavljene dosadašnje aktivnosti i rezultati projekta. Tim Centra za stručno obrazovanje napravio je analizu stanja u mrežama zemalja partnera i vodećim organizacijama aktivnosti preduzeća za vježbu (BUCT - Bulgarian Centre of Training Firms, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Bugarska, CPDC – Centar za promociju civilnog društva, Bosna i Hercegovina, CSO – Centar za stručno obrazovanje, Crna Gora, ESC – Ekonomska škola Čačak, Srbija, MESTI – Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Kosovo, PEN World Wide – Internacionalna mreža preduzeća za vježbu, Njemačka). Preporuke date u ovoj analizi biće osnov za dalje planiranje projektnih aktivnosti. Tim iz Ekonomske škole iz Čačka, sačinio je Plan i program rada preduzeća za vježbu, nudeći nove koncepte i pravce za rad preduzeća za vježbu, u skladu sa promjenama u svijetu biznisa. Oba dokumenta mogu se naći u prilogu teksta. Na sastanku je najavljen tradicionalni sajam preduzeća za vježbu u Plovdivu u aprilu 2024. godine, na koji je planirano da učestvuju i preduzeća, tj. učenici i nastavnici iz Crne Gore.

15. februara 2024. godine u okviru istog projekta realizovano je jedinstveno takmičenje učenika Balkan Youth Challenge, tokom kojeg su internacionalni timovi učenika vježbali svoje vještine prezentacije, timskog rada, marketinga i mnoge druge. Ukupno pet timova učenika analiziralo je podatke o realnoj bosanskoj firmi Mega trans, i sačinilo prezentacije o tome kako bi firma mogla da unaprijedi svoje poslovanje u raznim oblastima. Zanimljivo je bilo slušati mlade ljude, koji još uvijek nemaju realnog poslovnog iskustva kakve ideje imaju, koliko im je preduzetništvo blisko i kako su se dobro snašli u takmičarskoj situaciji. Dio pobjedničkog tima bio je i jedan od dva učesnika iz Crne Gore, učenik Vasilije Maraš iz Srednje mješovite škole Golubovci.

Događaj se mogao pratiti preko facebook stranice organizatora – Centra za promociju civilnog društva, kao i preko zoom linka i okupio je više od 300 posjetilaca iz cijelog svijeta.

Ispred Centra za stručno obrazovanje događaju su prisustvovali Srđan Obradović i Nada Šekarić, a Vjera Mitrović-Radošević je učestvovala online.