Ambasador Tufegdžić predao akreditivna pisma predsjednici Slovenije

Objavljeno: 2024-09-12 12:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Dragan Tufegdžić, predao je akreditivna pisma predsjednici Republike Slovenije, Nataši Pirc Musar u Predsjedničkoj palati uz najviše vojne i državne počasti.

Ambasador Tufegdžić je zahvalio na tehničkoj i ekspertskoj podršci koju Slovenija pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu, dodavši da članstvo u EU nema alternativu, te izrazio uvjerenje da će se saradnja između dvije zemlje dodatno unaprijediti i u narednom periodu.

Tufegdžić je upoznao predsjednicu Pirc Musar sa vanjskopolitičkim ciljevima Crne Gore, koji se ogledaju u njegovanju dobrosusjedskih odnosa, evropskoj integraciji, jačanju uloge Crne Gore na multilateralnom planu i aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO.

Predsjednica Pirc Musar konstatovala je odličnu saradnju između dvije zemlje uz uvjerenje da će biti dodatno osnažena stupanjem na dužnost ambasadora Tufegdžića. S tim u vezi, podsjetila  je na projekat izgradnje Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) u Podgorici kao primjer dobre saradnje.

Predsjednica Slovenje je naglasila da podrška njene zemlje evropskom putu Crne Gore ostaje snažna i nedvosmislena, te izrazila uvjerenje da je svim državama bivše Jugoslavije mjesto u EU, dodavši da je Crna Gora predvodnik u integracijama. Na toj liniji, čestitala je na dobijenom pozitivnom IBAR-u i svim naporima koje Crna Gora ulaže na EU putu, ocijenivši da je napredak Crne Gore dobar signal i za ostale zemlje kandidate. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i u vezi sa drugim, aktuelnim, vanjskopolitičkim temama.