Bečić: Crna Gora se neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena, a borba za istinom koju je vodio Duško Jovanović je vječna!

Danas sam, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem i ministrom odbrane Draganom Krapovićem odao počast pokojnom Dušku Jovanoviću, čovjeku koji će zauvijek ostati upamćen kao principijelan čuvar istine i vječiti borac za pravdu.

Evo već 20 godina od onog 27. maja 2004. godine, kada sam primio informaciju sa suzama u očima, tada kao srednjoškolac, o ubistvu Duška Jovanovića, svakog 27. maja, bez obzira da li sam običan građanin ili javni funkcioner, kad god sam bio fizički u prilici u Crnoj Gori, bio sam na ovom mjestu da odam počast svemu onome što je radio i svemu onome što je za Crnu Goru značio lik i djelo Duška Jovanovića. Definitivno danas, evo i u svojstvu zamjenika premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, došao sam da odamo počast i pošaljemo poruku da, činjenica da već 20 godina nemamo imena nalogodavaca i izvršilaca tog gnusnog čina jeste jedna velika mrlja i na obrazu i na ugledu Crne Gore i siguran sam da Crna Gora stati neće dok pravda ne bude zadovoljena, izjavio je potpredsjednik, Aleksa Bečić, nakon polaganja vijenca povodom godišnjice ubistva Duška Jovanovića.

Dodajući da je najveći dio nadležnosti u rukama tužilaštva i izražavajući zadovoljstvo jer posljednjih mjeseci svjedoči intenziviranju aktivnosti što je pozdravljeno i od strane nadležne komisije, potpredsjednik istakao je „Vjerujem da će i svi drugi činioci u društvu, a sigurno ćemo se potruditi da to bude tako, dati doprinos da do istine dođemo, jer znamo da protok od 20 godina jeste značajan, da to jeste otežavajuća okolnost u istragama o ovakvim zločinima, ali ja sam ubijeđen da se do istine i do pravde uvijek mora doći. U tom pravcu afirmišem posljednje predloge nadležne komisije da se ustanovi i značajna novčana nagrada za informaciju koja će nas voditi ka izvršiocima i nalogodavcima ubistva Duška Jovanovića i druge predloge u skladu sa zakonom, a koje smo čuli od resorne komisije. Mislim da je to minimum minimuma koji moramo i kao Vlada i kao država da uradimo kako bi rasvijetlili ovaj slučaj. Takođe, smatram da se protokom vremena od 20 godina stvaraju i da su stvorene pretpostavke, da se u jednoj brzoj i efikasnoj proceduri, koja dijelom zavisi od lokalnih, dijelom od državnih vlasti, stvore preduslovi da dobijemo u Podgorici i spomen obilježje i ulicu, koja će nositi ime pokojnog Duška Jovanovića.

Svakako, Crna Gora se neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena a borba za istinu koju je vodio Duško Jovanović će biti vječna'', zaključio je Bečić.