BTSF obuka na temu “Higijena hrane u primarnoj proizvodnji”

Objavljeno: 2024-10-11 11:47:00 Autor: UBHVFP

Fitosanitarne inspektorke, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Darja Kraljević i Saveta Perović su u periodu od 30. septembra do 04. oktobra 2024. godine prisustvovale obuci na temu "Higijena hrane u primarnoj proizvodnji”, u organizaciji Better Training for Safer Food (BTSF).

Obuka je održana u Bolonji, Italija.

Osim naših predstavnica, obuci su prisustvovali i predstavnici iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Irske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Malte, Njemačke, Norveške, Portugalije, Španije i Ukrajine, dok su predavači bili eksperti iz: Francuske, Italije, Mađarske i Njemačke.

Cilj obuke je da se učesnici bolje upoznaju sa definicijama, pojašnjenjima i praktičnim primjerima koji se primenjuju na subjekte u poslovanju sa hranom, koji rade u primarnoj proizvodnji, odnosno potencijalne opasnosti u toku rasta i razvoja bilja, berbi, navodnjavanju, transportu i slično. Takođe, učesnici su imali prilike da se bolje upoznaju sa uslovima za registraciju, kontrolu dokumentacije, mjerama predostrožnosti, elementima upravljanja rizikom, službenim kontrolama itd.

Na obuci su se obrađivale sljedeće teme:

  • Higijenski zahtjevi i procedure koje se odnose na kontrole opasnosti u primarnoj proizvodnji;
  • Proizvodnja, higijena i opasnosti: mjere za upravljanje opasnostima prije berbe, u toku i posle berbe;
  • Procedure, prakse i metode kako bi se osiguralo da se hrana proizvodi, rukuje, pakuje, skladišti i transportuje pod odgovarajućim higijenskim uslovima u primarnoj proizvodnji i prema zahtjevima koje postavljaju službene kontrole i kupci;
  • Informacije o epidemijama izazvanim hranom neživotinjskog porijekla u EU i svijetu;
  • Nacionalni i EU vodiči za dobru praksu;
  • Evidencije, sljedljivost, laboratorijska ispitivanja i druge prakse proizvođača koji proizvode lisnato povrće.

Takođe, govorilo se i o drugim temama:

  • Procjeni i kategorizaciji rizika;
  • Planiranju službenih kontrola na osnovu analize rizika i kategorizacije;
  • Strateškoj alokaciji resursa i analizi rizika.

U sklopu ove obuke bili su organizovani i terenski obilasci proizvođača lisnatog povrća, kao i obilazak fabrike za proizvodnju klica.

Na imanju poljoprivrednog proizvođača učesnici su mogli vidjeti poljoprivredne aktivnosti prije berbe, u toku i/ili posle berbe lisnatog povrća, kao i određene neusaglašenosti, potencijalne rizike za potrošače i ukazali na iste. Takođe, postavljali su pitanja o primjeni sredstava za zaštitu i ishranu bilja, kao i o primjeni  biocida, kako bi vidjeli da li na pravilan način koriste ista.

U fabrici su obišli sve faze proizvodnje klica i izdanaka, razgovarali sa prisutnim radnicima i postavljali pitanja o svakoj pojedinačnoj fazi proizvodnje i to: rastu, razvoju, navodnjavanju, sušenju, pakovanju i transportu krajnjih proizvoda – klica i izdanaka.

Učesnici su na obuci imali priliku da steknu nova znanja i iskustva, kako bi mogli ista primjenjivati i podijeliti sa ostalim kolegama i, naravno, sa proizvođačima.