Ceremonijom na školskom brodu „Jadran“ okončan osmi Ljetnji vojni kamp za mlade

Objavljeno: 2024-07-08 11:39:00 Autor: Ministarstvo odbrane

Osmi Ljetnji vojni kamp za mlade svečano je završen u Tivtu, na školskom brodu „Jadran“, proglašenjem najboljih polaznika i dodjelom sertifikata svim učesnicima.

Damjan Šćekić, Hana Joha i Vesna Ristevska bili su najbolji među 38 polaznika, učenika i učenica drugog i trećeg razreda srednjih škola, od kojih je četvoro bilo iz Sjeverne Makedonije.

Direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane, pukovnik Velibor Bakrač, obraćajući se učesnicima kampa, pohvalio je njihovu upornost i odgovornost, želju za učenjem, ali i osjećaj za timski rad i drugarski odnos.

„Uvjeren sam da ste osjetili što znači nositi uniformu Vojske Crne Gore, biti dio sistema u kojem su timski rad, požrtvovanost i solidarnost osnova za postizanje viših ciljeva“, kazao je pukovnik Bakrač.

Cilj kampa, koji je postao tradicionalan i za koji uvijek postoji veliko interesovanje, je da srednjoškolcima pruži priliku da steknu osnovne vojne vještine, razviju timski duh, ojačaju fizičku spremnost i stvore nova prijateljstva.

Učesnici su bili pod stalnim nadzorom iskusnih instruktora i stručnog osoblja iz VCG, kojima se Bakrač posebno zahvalio, zaključujući da je na kampu naučena veoma bitna lekcija – kako se oslanjati jedni na druge, kako raditi zajedno i ne odustati ni u najtežim trenucima.

Program kampa obuhvata razne aktivnosti, osnovnu vojnu obuku, orijentiring i snalaženje u prirodi, marševe i ishranu u prirodi, sport i rekreativne aktivnosti, predavanja o bezbjednosti i prvoj pomoći.

Kamp je počeo 25. juna, a realizovan je u Kolašinu i okolini.