Četvrta regionalna Cyber security konferencija

Objavljeno: 2023-12-06 12:00:00 Autor: Ministarstvo javne uprave

Četvrta regionalna Cyber Security konferencija, u organizaciji NVO Secure i koorganizaciji Ministarstva javne uprave, održaće se u ponedjeljak, 11. decembra 2023. godine  u 9:30 časova, u hotelu  CUE u Podgorici.

Centralna tema konferencije je „Bezbjedna kritična infrastruktura – Korak ispred sajber prijetnji”.

Konferenciju će otvoriti ministar javne uprave Marash Dukaj, a u uvodnom dijelu govoriće ministar vanjskih poslova, Filip Ivanović i ministar odbrane, Dragan Krapović

Obratiće se i zvaničnici međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, ambasadorka SAD-a, Judy Rising Reinke, ambasadorka Italije Andreina Marsella, ambasadorka Francuske Anne-Marie Maskay zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u CG Riccardo Serri, zamjenica ambasadorke Velike Britanije u CG, Sarah Pilbeam i  šef Odjeljenja za sajber i hibridnu politiku u NATO, Christian-Marc Liflander.

Četvrta regionalna Cyber security konferencija okupiće oko 200 učesnika iz Crne Gore, regiona i Evrope, zvaničnike ministarstava, Vlade Crne Gore i njenih institucija, ambasade zemalja NATO i EU, pružaoce telekomunikacijskih i internet usluga, finansijske institucije (banke, osiguravajuća društva), međunarodne organizacije, misije, i stručnjake za sajber bezbjednost iz Crne Gore i država članica NATO-a.

Cilj Cyber security konferencije je pružiti uvid u uspostavljanje, održavanje i unapređenje informacione bezbjednosti i zaštite podataka u institucijama i korporacijama, kroz informisanje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, odbrane, kao i saniranja posljedica od sajber napada. Konferencija je usmjerena i na zaštitu informacionih sistema od sajber napada, na prezentovanje najčešćih rizika i prijetnji za upade u informacione sisteme, na načine za prevazilaženje tih rizika i uspostavljanje informacione sigurnosti, kao i metoda očuvanja tajnosti i bezbjednosti informacija i u praksi potvrđenih rješenja po pitanju sajber bezbjednosti, koji se zasnivaju na NATO principima za održivu sajber bezbjednost.

Eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti iz Crne Gore, Evrope i svijeta govoriće o najnovijim izazovima, prijetnjama i načinima na koje se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, o ulogama, odgovornostima i dostignućima vlada i državnih institucija u uspostavljanju bezbjednog sajber okruženja, o značaju i načinima jačanja nacionalne sajber bezbjednosti kroz internacionalnu saradnju, kao i na teme savremenih rješenja u cilju zaštite od sajber napada i hibridnih prijetnji.

Konferencija se održava u organizaciji NVO Secure, koorganizaciji Ministarstva javne uprave i uz organizacionu podršku agencije Vision event.