Cirkularna ekonomija - manje otpada

Objavljeno: 2024-06-10 14:00:00 Autor: Zavod za školstvo

Danas je u Dječjem parku u Podgorici postavljen mozaik od reciklirane plastike na temu održivog razvoja Skadarskog jezera. Ovaj mozaik predstavlja završnu aktivnost projekta „Cirkularna ekonomija – manje otpada (E-SPACE)“ koji je realizovao Zavod za školstvo sa Eko školama, u saradnji sa Međunarodnom fondacijom za životnu sredinu i uz podršku Ambasade Republike Njemačke, GIZ-a i Glavnog grada.

Kroz ovu podršku donirani su PETko recikleri za plastiku i 3D printeri za 14 obrazovno-vaspitnih ustanova, što je olakšalo nastavnicima da kod učenika razviju kreativnost i odgovornost prema životnoj sredini, kao i unapređivanje digitalnih kompetencija učenika koje će im omogućiti da inovativna rješenja pretoče u praksu.

U realizaciji mozaika učestvovali su učenici i učenice, uz podršku svojih nastavnika I nastavnica iz Eko-škola OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Pavle Rovinski“, Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada.

Na svečanosti postavljanja mozaika učesnike su pozdravili Nevena Čabrilo, koordinatorka za sprovođenje programa Eko škole, ispred Zavoda za školstvo i Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice, u ime Glavnog grada. 

Događaju su prisustvovali i mališani iz PPU Bambino, predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, direktor Ispitnog centra Crne Gore, te predstavnici GIZ-a, Ambasade Republike Njemačke, Eko fonda i drugi.

Detaljnije informacije i video na:

 https://youtu.be/U2dphqMQ3JA

 https://youtu.be/q6TmxXiuqaU

 https://youtube.com/watch?v=eL9VR3JBw4k&feature=shared