Crnogorski pršut – registrovana i sertifikovana geografska oznaka

Objavljeno: 2024-07-25 11:22:11

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za poljoprivredu, Miroslavom Cimbaljevićem, boravili su u posjeti predstavnicima NVO udruženja „Crnogorski pršut“ koje je organizovalo okupljanje medija radi promovisanja dobijanja sertifikata za geografsku oznaku. Cilj je objasniti način na koji bi trebalo predstaviti  proizvod čija reputacija daleko prevazilazi lokalni karakter.

Posjeta je bila dobra prilika da se prezentuje proizvodnja i kvalitet „Crnogorskog pršuta“ kao dijela nacionalnog identiteta. Kroz postojanje jake udruživačke strukture, kontinuiranog rada na kvalitetu, očuvanja tradicije, ali i uklapanja inovacija u proizvodnji, potvrdio se i sertifikacijom.

U aprilu ove godine sertifikovano je šest proizvođača geografske oznake „Crnogorski pršut“ od strane kontrolnog tijela „Monteorganica“ d.o.o.: „Martex“ d.o.o., „Mijanja“ d.o.o., „Montstate“ d.o.o., „Interproduct“ d.o.o., „Zrnožit“ d.o.o., „Gornič“. Pohvalno je što su proizvođači okupljeni unutar NVO udruženja „Crnogorski pršut“ učesnici regionalnih manifestacija zaštićenih proizvoda, gdje su redovno visoko kotirani.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pruža podršku članovima Udruženja kroz realizovanje brojnih projekata edukacije proizvođača, u vidu tehničke podrške kao i kroz brojna studijska putovanja i učešća na međunarodnim sajmovima. Ministarstvo će i u narednom periodu, u mjeri mogućeg, nastaviti da snažno podržava proizvođače i stoji im na raspolaganju.

„Crnogorski pršut“ je polutrajni proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja. Proces proizvodnje ,,Crnogorskog pršuta’‘ traje najmanje godinu dana. Dobra reputacija ovog proizvoda prevazilazi granice regiona proizvodnje i Crne Gore. Ovaj proizvod posebno je cijenjen među poznavaocima dobrog ukusa zahvaljujući umijeću i primjeni posebne, vjekovima primijenjivane, recepture u njegovoj proizvodnji. I pored modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorijevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris i teksturu i bogastvo ukusa. Bez „Crnogorskog pršuta“ nezamisliva je svečanija domaća trpeza.

Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje te znanje i umijeće žitelja ovog regiona koji su se prenosili kroz generacije doprinose specifičnosti i autentičnosti ,,Crnogorskog pršuta’‘.

Naselja iz regiona proizvodnje „Crnogorskog pršuta“, nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina u regionu proizvodnje varira od 500 do 1,500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umjereno-kontinentalnom klimom sa sušnim i toplim ljetima i umjereno hladnim zimama.