"Dani nauke i inovacija" donose preko 80 sadržaja u 15 crnogorskih gradova

Objavljeno: 2024-09-12 10:17:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Dvanaesti festival „Dani nauke i inovacija“ koji Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija organizuje u saradnji sa FIVE Grupom kao tradicionalnim partnerom i generalnim sponzorom festivala, održaće se od 23. do 27. septembra pod sloganom „Nauka i inovacije na dohvatu ruke“. Podršku festivalu pruža i preko 20 partnera iz državne uprave, NVO sektora, akademske zajednice kao i inovacionih struktura. 

„Nudimo trenutno preko 80 sadržaja u 15 crnogorskih gradova i naš program je zaista bogat, sadrži prezentacije, izložbe, posjete istraživačkim strukturama – laboratorijima koje su otvorile vrata široj publici. Saradnja sa međunarodnim partnerima će i ove godine obojati naš festival interesantnim sadržajima za djecu i širu javnost.  Sadržaj festivala ove godine čini i 37 projekata ukupne vrijednosti 94.000 EUR – 20 projekata promocije nauke i 17 projekata kojima se promovišu inovacije, a koje je podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija po osnovu dva konkursa kojima smo željeli da pružimo podršku festivalskim aktivnostima“, navela je Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi. 

Barjaktarović Lanzardi je dodala da su ovim programom pokrivene skoro sve oblasti nauka, a najavljen je i tajanstveni posjetilac koji će otkriti koja su to sve dostignuća i dometi u nauci i tehnologiji. 

Posebnu zahvalnost državna sekretarka Barjaktarović Lanzardi je uputila generalnom pokrovitelju festivala Ivanu Šoću, osnivaču FIVE Grupe.

„FIVE Grupa teži da nauku i inovacije, možda najviše kroz IT sektor, izdigne na vidljivu ravan. Iz ugla privatnog sektora to može sjutradan biti jedan od ključnih pokretača ekonomije. Naša težnja je usmjerena i ka zajedničkom nastupu akademskog, privatnog i javnog sektora – čijom sinergijom dolazimo do željenog rezultata sa ciljem benefita za cijelu zajednicu“, naveo je Šoć. 

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore prof. dr Tatijana Dlabač takođe je pozdravila inicijativu resornog Ministarstava u organizaciji manifestacije koja je već, kako je istakla, uveliko postala tradicionalna. 

„Ove godine smo se potrudili da vidljivost našeg fakulteta i našeg grada, kao i prezentaciju svega onoga što u Kotoru radimo proširimo sa južnih i centralnih opština sve do sjevera, a i da oni izlagači koji imaju vrijedne rezultate dođu u našu opštinu i predstave sve što rade. Interesovanje je veliko, jako smo zahvalni što je Ministarstvo uspostavilo vezu sa lokalnim samoupravama“, kazala je ona.

Dlabač je istakla da je svečano otvaranje festivalskih sadržaja u Kotoru planrano za 24. septembar u 10:30h u crkvi Svetog Duha, dodajući da će program u Kotoru ove godine biti jako raznovrstan.

„Prvi put je jedna mala škola iz Kotora dobila projekat, riječ je o osnovnoj školi „Ivo Visin“ iz Prčnja. Ostali dobitnici iz Ulcinja, Bara i drugih gradova su izrazili želju da dođu i predstave primjere dobre prakse. Da široj javnosti prikažu kako male škole sa manjim brojem učenika mogu da dobiju i uspješno realizuju jedan ovakav projekat“, poručila je ona.

Naučnoistraživačka infrastruktura: Fond za inovacije, Naučno-tehnološki park Crne Gore i Tehnopolis iz Nikšića, i ove godine otvoriće svoja vrata i prikazati bogat sadržaj različitim ciljnim grupama. 

„Ovo je još jedna prilika da IPC Tehnopolis pokaže da je ozbiljan i pouzdan partner Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, ali i istovremeno inovacionog sistema u Crnoj Gori u kojem se sinergija akademske, naučne i inovacione zajednice prepliće na vidljiv i smislen način. „Dani nauke i inovacija“ su dokaz da se nauka i inovacije u stvari odvijaju 365 dana, a da su pet dana programa samo vrhunac dešavanja u toku jedne godine“, naveo je Đorđije Malović, izvršni direktor IPC Tehnopolis.

Svečano otvaranje 12. izdanja festivala „Dani nauke i inovacija“ održaće se 23. septembra u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, s početkom u 20:00 časova. 

Bogat program festivala svi zainteresovani mogu naći na zvaničnoj internet stranici 2024.daninaukeiinovacija.com