Delegacija Crne Gore održala je sastanake sa evaluatorima tima za procjenu Manivala

Objavljeno: 2023-09-09 11:58:00 Autor: SFOP

Od 6. do 9. septembra 2023. godine, u okviru 5. kruga evaluacije sistema SPNFT u Crnoj Gori od Strane Komiteta Savjeta Evrope - Manival (MONEYVAL), delegacija Crne Gore održala je sastanake sa  evaluatorima tima za procjenu Manivala. U toku je izrada izvještaja o stanju u sistemu SPNFT u Crnoj Gori o čijem sadržaju je crnogorska delegacija pregovarala tokom trodnevnog sastanka.

Tokom sastanka izloženi su podaci i pojašnjenja neophodna za razumijevanje stanja u oblastima kontrole u finansijskom i nefinansijskom sektoru, procesuiranja krivičnog djela Pranje novca i Finansiranje terorizma, međunarodne saradnje u ovoj oblasti, primjene restriktivnih mjera i nacionalne saradnje i koordinacije u sistemu SPNFT.

Delegaciju su, pored predstavnika Sektora za finansijsko obavještajne poslove, činili predstavnici  Vrhovnog i Višeg suda, Vrhovnog i Specijalnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Centralne banke Crne Gore i Komisije za tržište kapitala, a on line su učestvovali i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva ekonomije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, Uprave prihoda i carina i Uprave za katastar i državnu imovinu.

Ovaj sastanak je od ključnog značaja za izradu konačnog izvještaja evaluatora Manivala o stanju u sistemu  SPNFT u Crnoj Gori, čije usvajanje se očekuje tokom decembra 2023. godine, na 66. Plenarnom zasijedanju Manivala.