Delegacija MEPPU na radionici Globalnog fonda za životnu sredinu

Objavljeno: 2023-10-05 11:33:39 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Delegacija Crne Gore, na čelu sa Vladimirom Dragovićem, v.d. generalnog direktora Direktorata za EU integraciju i međunarodnu saradnju učestvuje na proširenoj radionici Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) za zemlje Istočne Evrope i Centralne Azije, koja se održava u Skoplju od 2. do 5. oktobra 2023. godine.

Na radionici učestvuju i predstavnici delegacija Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Azerbejdžana, Kirgistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Turske, Ukrajine i Gruzije.

Cilj radionice je razmjena iskustva i primjera dobre prakse stečenih kroz implementaciju GEF projekata, kao i njihova integracija u okvire nacionalne politike. Radionica će doprinijeti unapređenju komunikacije sa Sekretarijatom GEF-a i unaprijediti vještine za upravljanje projektima.

Na radionici je bilo riječi o GEF operativnim politikama i instrumentima, kao i njihovoj primjeni u okviru GEF 8 programskog ciklusa. Takođe, razmatrana je uloga GEF-a u fazama od razvoja do implementacije projekata, kao i razumijevanje instrumenata poput grantova, integrisanih programa, sa ciljem angažovanja agencija za implementaciju istih. Kontakt osobe prezentovale su iskustva sa GEF-om, a definisane su i smjernice za dalje unapređenje saradnje. Takođe, održani su bilateralni sastanci predstavnika zemalja učesnica u manjim grupama, i organizovana je posjeta Nacionalnom parku Šar planina (model upravljanja unaprijeđen kroz GEF grant) i Bogovinjskoj rijeci.