Direktorat za zaštitu i spašavanje i opštinski tim Glavnog grada kroz uspješnu saradnju jačaju odgovor na prirodne i druge katastrofe

Objavljeno: 2024-09-26 11:15:00 Autor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

U okviru aktivnosti u susret Danu unutrašnjih poslova, u prostorijama Direktorata za zaštitu i spašavanje održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici opštinskog tima Glavnog grada.

Prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Novica Obradović i tom prilikom zahvalio na doprinosu koji su pružili u prethodnom periodu u borbi protiv prirodnih i drugih katastrofa. Katastrofe su intezivnije i učestalije što nas obavezuje da budemo pripremljeniji i spremniji na izazove koji su pred nama. Istakao je da sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori funkcioniše na veoma visokom nivou, ali da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje raditi na unapređenju i opremanju svih subjekata u sistemu. Zajednički cilj je da omogućimo građanima Crne Gore bezbrižnu i sigurnu sredinu za život i rad.

Generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović je ovom prilikom podsjetio na aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu i naglasio da će Direktorat kao krovna institucija u sistemu kroz jačanje svojih kapaciteta ali i kapaciteta svih na lokalnom i preduzetnom nivou, nastaviti da jača odgovor na prirodne i druge katastrofe.

Crna Gora je kroz pregovaračko poglavlje 27, odnosno podpoglavlje civilna zaštita ispunila sve zahtjeve ka članstvu u Evropskoj uniji i dobila sve pohvale sa najvećih evropskih instanci.

Potvrda napornog rada i posvećenosti stigla je i od kancelarije UN za smanjenje rizika od katastrofa u vidu organizacije Evropskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa koji će se održati u Budvi početkom novembra ove godine.

Prisutnima je predstavljena baza podataka o rizicima i Nacionalni informacioni sistem za šumske požare, kao veoma značajan alat za sve subjekte u sistemu. Digitalni alati su preduslov za bolju koordinaciju i odgovor na katastrofe i prateći evropske i svjetske trendove radićemo na kreiranju i unapređenju novih i postojećih informacionih sistema, poručeno je sa sastanka.