Direktorica UIP-a Vujošević u posjeti Opštini Bar uoči pojačanog nadzora u ljetnjoj sezoni

Objavljeno: 2024-05-14 11:03:00 Autor: uip

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević, sa saradnicima, boravila je danas u radnoj posjeti Opštini Bar, uoči pojačanog nadzora u ljetnjoj turističkoj sezoni.

Ispred Opštine Bar sastanak je otvorio pozdravnim rječima predsjednik Opštine Bar, gospodin Dušan Raičević, koji se osvrnuo na dosadašnju uspješnu saradnju sa Upravom za inspekcijske poslove i izrazio nadu da će se sa istom nastaviti i tokom ove sezone.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Bar Damir Rašketić, šefica Kabineta Marija Tošković Kaluđerović, načelnik komunalne policije Dejan Škerović kao i predstavnici Komunalne inspekcije, Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Bar.

Na početku predsjednik Opštine Bar se osvrnuo na aktuelne određene izazove posebno kada je u pitanju saradnja sa JP ''Morsko dobro'' u smislu plaža i JP ''Nacionalni parkovi''u zoni Skadarskog jezera u Virpazaru, gdje Opština ima zakonska ograničenja za djelovanje usljed čega dolazi do zastoja u normalnom funkcionisanju sezone.  
Takođe, istaknut je problem sa nedovoljnim brojem komunalnih policajaca i inspektora uoči ljetnje turističke sezone, usljed zakonskih ograničenja koje Opština ima.

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove se nadovezala na problematiku neregistrovanih pružaoca usluga prevoza Skadarskim jezerom i podsjetila da je turistička inspekcija vršila pojačan nadzor tokom državnih praznika, kojom prilikom je sankcionisano pet brodova koji nijesu imali odobrenje za obavljanje turističke djelatnosti. Vujošević je dodala da će se aktivnosti u ovom dijelu intezivirati i u narednom periodu.

Predstavnica Sekretarijata za privredu istakla je problem u vezi sa prijavama trgovine u dijelu da pojedini privredni subjekti pokušavaju ugostiteljske i druge djelatnosti registrovati kao trgovinu. Glavni inspektor rada i koordinator tržišne inspekcije, Srđan Simović odgovorio je da će u koordinisanim aktivnostima i u saradnji sa predstavnicima ovog Sekretarijata, Tržišna inspekcija provjeravati predmetne prijave trgovine u djelu posjedovanja svih relevantnih podataka kako bi osigurali da se privredna djelatnost vrši u skladu sa važećim propisima.

Načelnik komunalne policije Škerović primjetio je da bi trebalo pojačati kontrolu porijekla robe kao i intezivirati saradnju sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom, osvrćući se, takođe, na problem sa nedovoljnim brojem komunalnih inspektora uoči ljetnje turističke sezone.

Direktorica Ana Vujošević je pomenula da ove godine u pojačanom nadzoru u toku ljetnje turističke sezone Uprava za inspekcijske poslove ulazi sa većim brojem turističkih inspektora, čime će se i sam broj nadzora povećati.

Prisutni su se usaglasili da saradnjom i koordinisanim aktivnostima sa pripadnicima lokalnih inspekcijskih službi, na najbolji način zajedno mapiramo ključne probleme u ovoj primorskoj opštini, i na taj način što efikasnije djelujemo tokom inteziviranih nadzora u svim privrednim oblastima, stvarajući povoljan teren za što uspješniju ljetnju sezonu.