Nakon 12 godina od osnivanja, JU Zanatska komora Crne Gore dobila prostor za rad

Objavljeno: 2023-06-03 06:47:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Naime, saglasno članu 14 Zakona o zanatstvu ("Sl. list Crne Gore", br. 54/09 i 64/09), radi zaštite i unaprjeđenja zanata i zastupanja zajedničkih interesa zanatlije, osnovana je JU Zanatska komora Crne Gore koja je nakon 12 godina od postojanja dobila prostor za rad, što je bio glavni razlog za susret g-dina Đurovića, ministra ekonomskog razvoja i turizma, i menadžmenta JU Zanatske komore Crne Gore.

Sastanak ministra Đurovića i g-dina Voja Delića, g-dina Ivana Vukčevića, g-dina Milutina Ražnatovića, g-dina Obrada Kovačevića, predstavnika menadžmenta JU Zanatska komora Crne Gore održan je u četvrtak, 1. juna 2023. godine u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma. To je bila prilika da ministar Đurović saopšti menadžmentu JU Zanatske komore Crne Gore da je, nakon 12. godina od osnivanja, obezbijeđen prostor za rad, koji se nalazi u sklopu Ministarstva. Na taj način, kako je istakao Ministar Đurović, iskazana je spremnost Ministarstva da ojača vezu sa predstavnicima zanatlija, koje, kako je kazao, čeka veliki posao u narednom periodu.

Sastanak je bila prilika da se razgovarara o aktivnostima koje Ministarstvo, kao resor, preduzima u cilju unapređenja zanatske djelatnosti u Crnoj Gori, kao i o izazovima i problemima sa kojima se zanatlije susreću u svom poslovanju. Uvažavajući značaj zanatstva za privredu Crne Gore, Ministar Đurović je izrazio spremnost Ministarstva da, u okviru svojih nadležnosti, pomogne i doprinese daljem unapređenju ove veoma važne djelatnosti za privredu Crne Gore.  G-đa Renata Milutinović, generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj, podsjetila je da se intenzivno od 2022. godine radi na formiranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatstvu, koji se radi harmonizacije akta sa propisima EU u oblasti zanatstva u okviru procesa pristupanja Poglavlja 3. Dodatno, istakla je da je obezbijeđena ekspertska podrška za oblast zanatstva iz dva projekta, koja podrazumijeva pomoć u izradi podzakonskih akata, uspostavljanje elektronskog  registra i procedura za registraciju zanatlija, kao i pomoć pri  izgradnji kapaciteta Zanatske komore. Pored navedenog, g-dja Milutinović je navela da će Ministarstvo  ekonomskog razvoja i turizma  u narednom periodu organizovati obuke za zanatlije na temu unapređenja promocije zanatskih proizvoda i usluga, mogućnosti angažovanja zanatlija u turističkoj ponudi, podrške digitalnoj promociji zanatstva i dr. u Podgorici, Bijelom Polju i Baru.

Menadžment  Zanatske komore je, u ime zanatlija, zahvalio Ministru i njegovom timu na  podršci koja im je pružena u cilju unapredjenja zanatske djelatnosti i stvaranja uslova za rad i funkcionisanje Zanatske komore Crne Gore. Uz veliku zahvalnost na pomoći u smislu obezbjeđenja prostora za rad, istakli su da je u narednom periodu potrebno zajednički raditi na jačanju uloge i ovlašćenja JU Zanatske komore, unapređivanju finansijske podrške za razvoj zanatstva, zakonodavnom okviru i, prije svega, na jačanju ljudskih kapaciteta, koji će u narednom periodu, pomoći uspostavljanje potpuno funkcionalne JU Zanatske komore Crne Gore.

Na samim kraju, od strane svih učesnika istaknuto je da će se početkom rada Zanatske komore Crne Gore i donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatstvu stvoriti povoljniji ambijent za poslovanje zanatlija i razvoj zanatske djelatnosti.