DOGOVORENO: Hidroelektrana i solarna elektrana na Bilećkom jezeru, operativni timovi već od petka

Objavljeno: 2024-06-17 11:15:00 Autor: Ministarstvo energetike i rudarstva

Dva konkretna projekta koja su se iskristalizovala na sastanku koji je inicirao ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske. Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

“To su projekat reverzibilne hidroelektrane i projekat solarne elektrane na Bilećkom jezeru” najavio je ministar Mujović nakon sastanka. On je istakao da se razgovaralo i o naknadama za potopljeno zemljište crnogorske teritorije.

“Veliko mi je zadovoljstvo što će se u cijelu proceduru i cijelu priču uključiti i ministar Joković jer je dio koji se tiče vodoprivrede pod ingerencijom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nadam se i tu vrlo kvalitetnom, dobitnom rješenju za Crnu Goru tako da sa velikim optimizmom završavamo ovaj razgovor” istakao je ministar Mujović i najavio nastavak već za petak kada će operativni radni timovi preći na konkretno rješavanje određenih zadataka.

I director ERS Luka Petrović saglasan je da se treba regulisati pitanje potopljenog zemljišta na teritoriji opštine Nikšić na kome se nalazi Bilećko jezero.

“Ali isto tako treba definisati i trajno riješiti vodosnabdijevanja Herceg Novog koje takođe ide iz rijeke Trebišnjice i na neki način mislimo da jednim možemo napraviti da sve strane budu zadovoljne” istakao je Petrović nakon sastanka.

Sastanak je nastavak razgovora u cilju rješavanja kompleksnosti pitanja Bilećkog jezera, koje je inicirao ministar Mujović. Prvi konkretni rezultat je vraćanje naknade za potopljeno zemljište za Opštinu Nikšić, koja se nije isplaćivala prethodnih 30 godina.