Države pod pojačanim nadzorom FATF-a- 27. oktobar 2023.

Objavljeno: 2023-10-31 23:00:00 Autor: SFOP


Pariz, 27. oktobar 2023. – Države koje su pod pojačanim nadzorom aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma (TF) i finansiranja proliferacije. Kada FATF objavi da je država pod pojačanim nadzorom, to znači da se država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i ista podliježe pojačanom nadzoru. Ova lista se često naziva „siva lista“.

FATF i regionalna tijela koja funkcionišu po uzoru na FATF (FATF-style regional bodies - FSRBs) nastavljaju da rade sa dolje navedenim državama dok države izvještavaju o napretku koji je ostvaren po pitanju uklanjanja utvrđenih strateških nedostataka. FATF poziva ove države da efikasno sprovode svoje dogovorene akcione planove i to u dogovorenim vremenskim okvirima. FATF pozdravlja njihovu posvećenost i pomno će pratiti njihov napredak. FATF ne poziva na primjenu produbljene provjere i praćenja poslovanja klijenta u vezi sa ovim državama. Standardi FATF-a ne predviđaju smanjenje rizika ili prestanak poslovanja sa  čitavom grupom klijenata, ali pozivaju na primjenu pristupa zasnovanog na procjeni rizika. Stoga, FATF podstiče svoje članice da prilikom svojih analiza rizika uzmu u obzir informacije navedene u daljem tekstu.

FATF kontinuirano identifikuje dodatne države koje imaju strateške nedostatke u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Jedan broj država još uvijek nije razmatran od strane FATF-a i FSRB-a, ali će vremenom i one biti razmatrane.

FATF pruža određenu fleksibilnost državama koje , na dobrovoljnoj osnovi, u propisanim rokovima ne izvještavaju  o ostvarenom napretku. FATF je od oktobra 2023.  Preispitao napredak sljedećih zemalja: Albanija, Barbados, Burkina Faso, Kambodža, Kajmanska ostrva, Gibraltar, Haiti, Jamajka, Jordan, Mali, Maroko, Mjanmar, Panama, Filipini, Senegal, Južni Sudan, Turska, UAE i Uganda. Za navedene države, u nastavku su date ažurirana obavještenja. Kamerun, Hrvatska, Sirija I Vijetnam su odlučile da odlože izvještavanje; prema tome, prethodna obavještenja objavljena u vezi sa ovim državama navedena su u nastavku, ali ona ne moraju nužno da odražavaju najnoviji status sistema SPN/FT u ovim državama. Nakon izvršenih provjera, FATF je takođe identifikovao Bugarsku.

BARBADOS

U februaru 2020. godine, Barbados se na visokom političkom nivou obavezao da će sa FATF-om  i CFATF-om raditi na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT.

Na plenarnom zasedanju FATF-a, u oktobru 2023. godine, donijeta je inicijalna odluka da je Barbados u suštini završio svoj akcioni plan i obezbijedio procjenu na licu mesta kako bi se potvrdilo da je primjena reformi sistema SPN/FT počela i da se sprovodi, kao i da neophodna politička posvećenost ostaje na snazi da podrži reforme i u budućnosti.

Barbados je realizovao sledeće ključne reforme: (1) sprovođenje nadzora finansijskih institucija zasnovanog na procjeni rizika i primenjivanje odgovarajućih sankcija, (2) omogućeno je da su tačne i ažurne informacije o stvarnom vlasništvu pravovremeno dostupne, (3) poboljšanja i unaprijeđena upotreba finansijsko obaveštajnih podataka i (4) sprovođenje repatrijacije(povraćaja) i podjela konfiskovane imovine sa drugim državama.

BUGARSKA 

 

U oktobru 2023. Bugarska se na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i Manivalom (MONEYVAL) na jačanju efikasnosti svog Sistema SPNFT. Od usvajanja Izvještaja o 5. Krugu Manival evaluacije (u daljem tekstu: Izvještaj Manivala) u maju 2022. godine. Bugarska je postigla napredak u aktivnostima koje su  preporučene u Izvještaju Manivala  u cilju poboljšanje njene međunarodne saradnje. Bugarska će raditi na sprovođenju FATF akcionog plana za Bugarsku tako što će: (1) sprovesti svoju nacionalnu strategiju za BPPN/BPFT usvajanjem sveobuhvatnog akcionog plana; (2) rešavanje preostalih nedostataka tehničke usklađenosti; (3) prikazati početak primjene nadzora zasnovanog na procjeni rizika za poštanske operatere koji vrše usluge prenosa novca, usluge zamjene valuta i agente za nekretnine i uspostavljanje kontrole ulaska na tržište za VASP i poštanske operatere koji pružaju usluge prenosa novca; (4) omogućiti da su informacije o stvarnom vlasništvu koje se čuvaju u Registru tačne i ažurne; (5) završiti implementaciju automatizovanog sistema kako bi se obezbijedilo automatizovano određivanje prioriteta kod izvještaja o sumnjivim transakcijama; (6) unapređenje istraga i krivičnog gonjenja različitih vrsta pranja novca u skladu sa rizicima, uključujući korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal; (7) obezbijediti da se konfiskacija sprovodi kao cilj nacionalne politike; (8 osigurati osposobljenost za sprovođenje paralelnih finansijskih istraga u svim istragama o terorizmu; (9)  otkloniti nedostake u primjeni  okvira  za primjenu ciljanih finansijskih sankcija u vezi sa FT i finansiranjem proliferacije (TFS); i (10) identifikovati podskup nevladinih organizacija koje su najranjivije da budu zloupotrebljene za FT i prikazati početak primjene nadzora zasnovanog na procjeni rizika kako bi se sprečila zloupotreba u svrhe FT.

 

BURKINA FASO

Od februara 2021. godine, kada se Burkina Faso na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i GIABA-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT, Burkina Faso je preduzela korake ka poboljšanju svog sistema SPN/FT, uključujući sprovođenje tematske procjene rizika za visoko rizične sektore i jačanje mehanizma vođenja statistike u vezi sa međunarodnom saradnjom i istragama  i gonjenju za krivična djela PN/FT. Burkina Faso bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) jačanje resursa svih nadzornih organa za sprečavanje PN/FT i sprovođenje nadzora nad finansijskim institucijama i nefinansijskim institucijama (DNFBP) zasnovanih na procjeni rizika; (2) održavanje sveobuhvatnih i ažuriranih osnovnih i podataka o stvarnom vlasništvu pravnih lica i jačanje sistema sankcija za kršenje obaveza transparentnosti pravnih lica; (3) povećanje raznovrsnosti izvještaja obveznika o sumnjivim transakcijama; (4) uspostavljanje procedura za efektivno sprovođenje uredbe o prekograničnoj prijavi prenosa novca (valuta) i prenosivih instrumenata na donosioca; (5) sprovođenja istraga i krivičnog gonjenja za finansiranje terorizma u skladu sa svojim profilom rizika; i (6) sprovođenje efikasnog sistema ciljanih finansijskih sankcija u vezi sa finansiranjem terorizma i proliferacije, kao i praćenje i nadzor neprofitnih organizacija (NVO) koji su zasnovani na riziku.

FATF konstatuje kontinuirani napredak Burkine Faso u pogledu svog akcionog plana, međutim svi rokovi su sada istekli i posao ostaje. FATF ohrabruje Burkina Faso da nastavi da sprovodi svoj akcioni plan kako bi se što prije otklonili gore navedeni strateški nedostaci pošto sus vi rokovi istekli u decembru 2022. godine.

 KAMERUN

(saopštenje iz  juna 2023. godine)

U junu 2023.godine, Kamerun se na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i GABAC-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Od usvajanja izvještaja nako sprovedene evaluacije (Mutual Evaluation Report-MER) u oktobru 2021. godine, Kamerun je postigao napredak u odnosu na neke od  aktivnosti  preporučenih u Izvještaju kroz povećanje resursa FOSa i unapređenjem kapaciteta istražnih organa i pravosudnih tijela kako bi na djelotvoran način  realizovali slučajeve u vezi sa PN/FT.

Kamerun će raditi na implementaciji svog akcionog plana izrađenog zajedno sa  FATF-om tako što će: (1) uskladiti nacionalne strategije i politike u oblasti SPN/FT sa rezultatima nacionalne procjene rizika (NPR)   i pratiti njihovu primjenu, kao i demonstrirati saradnju i koordinaciju između nadležnih organa u oblasti SPNFT; (2) osigurati primjenu pristupa zasnovanog na procjeni rizika prilikom  određivanja prioriteta pristiglih zahtjeva za međunarodnom saradnjom u skladu sa procjenjenim rizicima i dostavljati odgovore na djelotvoran način; (3) Unaprijediti nadzor kod banaka zasnovan  na procjeni rizika i sprovoditi djelotvoran nazor zasnovan na procjeni rizika za ne-bankarske finansijske institucije  i nefinansijske institucije (DNFBP), i ostvariti odgovarajući kontakt sa visokorizičnim finansijskim i nefinansijskim institucijama (DNFBP); 4) Održavati  i obezbijediti blagovremenog pristupa nadležnih organa adekvatnim i ažurnim podacima o stvarnom vlasništvu pravnih lica i uspostavljanje sistema sankcija propisanih za kršenje obaveza transparentnosti koji se primjenjuju na pravna lica; (5) Unaprijedit bezbjednu razmjenu informacija između FOSa, obveznika i nadležnih organa i prikazati povećanje broja proslijeđenih  finansijsko obavještajnih informacija radi podrške operativnim potrebama nadležnih organa; (6) Pokazati da su nadležni organi  u stanju da sprovode opseg istraga o pranju novca i krivično gone PN u skladu sa utvrđenim rizicima; (7) Sprovoditi politike i postupke za privremeno i trajno oduzimanje prihoda i sredstava stečenih kriminalom i upravljanje zamrznutom, privremeno i trajno oduzetom imovinom, i davanje prioriteta privremenom i trajnom oduzimanju sredstava na granici; (8) Prikazati da se istrage i krivično gonjenje za FT sprovode shodno utvrđenim rizicima; i (9) Demonstrirati efikasnu implementaciju režima ciljanih finansijskih sankcija u odnosu na FT i zabranu finansiranja proliferacije oružja za masovno uništenje i  pristupa zasnovanog na procjeni rizika prema NVO bez ometanja njihovih legitimnih aktivnosti.

 DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO (DRK)

Od  oktobra 2022. godine, DRK se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i GABAC-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Od usvajanja izvještaja o evaluaciji (MER) u oktobru 2020. godine, DRK je preduzela korake u cilju unapređenja sistema SPNFT uključujući finalizaciju izrade  nacionalne procjene rizika (NPR),  određivanje nadzornog organa za sve ne-finansijske institucije( DNFBP) i obezbjeđivanje većih resursa za FOS.

DRK  treba da nastavi sa primjenom akcionog plana FATFa kako bi otklonila svoje strateške nedostatke, uključujući i :  (1) proslijeđivanje NPR od PN i FT i usvajanje nacionalne strategije SPN/FT and adopting an AML/CFT national strategy; (2) razvijanje i sprovođenje plana nadzora zasnovanog na procjeni rizika; (3) izgradnja kapaciteta FOSa za sprovođenje operativnih i strateških analiza; (4) jačati sposobnosti organa uključenih u istrage i krivično gonjenje PN i FT; i (5) demonstriranje efikasne primjene ciljanih finansijskih sankcija vezanih za FT i finansiranje proliferacije.

HRVATSKA

(saopštenje od juna 2023. godine)

U junu 2023. godine, Hrvatska se na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i Manivalom (MONEYVAL) na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Od usvajanja izvještaja o evaluaciji (MER) u decembru 2021.godine, Hrvatska je postigla napredak u odnosu na preporučene aktivnosti iz MERa kroz poboljšanje svog sistema licenciranja i nadzorom registracije VASP-a(pružalaca usluga trgovine virtuelnom imovinom), poboljšanjem i primjenom djelotvornijih aktivnosti kod sprovođenja  nadzora i poboljšanjem primjene preventivnih mjera za visoko rizične sektore.

Hrvatska će raditi na implementaciji svog akcionog plana izrađenog u saradnji sa FATF-om na način što će: (1) završiti nacionalnu procjenu rizika, uključujući procjenu rizika od PN/TF povezanog sa zloupotrebom pravnih lica i pravnih aranžmana i upotrebom gotovine u sektoru nekretnina; (2) Povećati ljudske resurse FOSa i unaprijedit njene analitičke mogućnosti; (3) nastaviti da unapređuje rad organa za sprovođenje zakona u odnosu na otkrivanje, istrage i krivičnog gonjenja različitih vrsta krivičnog djela pranje novca, uključujući pranje novca koje obuhvata predikatna krivična djela počinjena u inostranstvu i zloupotrebu pravnih lica; (4) Demonstrirati kontinuiranog povećanja primjene privremenih mjera obezbjeđenja direktne/indirektne imovinske koristi, kao i  sredstava stečenih u inostranstvu   koja podliježu postupku trajnog oduzimanja; (5) Pokazati sposobnosti sistematskog otkrivanja i, gdje je relevantno, istrage FT u skladu sa procijenjenim profilom rizika države; (6) Uspostaviti nacionalni okvir za primjenu mjera u vezi sa ciljanim finansisjskim sankcijama Ujedinjenih nacija i izradit smjernice i ostvariti saradnju sa obveznicima u cilju njihovog informisanja i sprovođenja obuka; i (7) Identifikovati podgrupe NVO koje su najranjivije na zloupotrebu u svrhe FT-a i ostvariti ciljanu saradnju sa NVO-ima i donatorskom zajednicom radi njihovog  informisanja o potencijalnoj ranjivosti NVO-a na zloupotrebu u svrhe  finansiranja terorizma.

 GIBRALTAR

U junu 2022. godine, Gibraltar se na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om i MONEIVAL-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Na  plenarnom zasijedanju FATFa, u oktobru 2023. godine,  zaključeno je da je Gibraltar u velikoj mjeri  ispunio svoj akcioni plan i potvrdio posjetu kako bi se na licu mjesta izvršila procjena i potvrdilo da je  Gibraltar započeo sa reformom sistema SPN/FT i da se ista sprovodi i da neophodna politička posvećenost  ostaje na snazi kako bi se reforma nastavila i u budućnosti.

Gibraltar je preduzeo sljedeće ključne reforme , uključujući: (1)primjenu djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija za kršenja SPN/FT  od strane ne-bankarskih finansijskih institucija i ne-finansijskog sektora (DNFBP); i (2) donošenje više konačnih presuda o konfiskaciji srazmjerno riziku i kontekstu Gibraltara.

HAITI

Od juna 2021. godine, Haiti se na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om i CFATF-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Haiti je preduzeo korake u cilju unapređenja svog sistema SPNFT, uključujući omogućavanjem razmjene informacija sa relevantnim stranim partnerima i otklanjanjem tehničkih nedostataka u odnosu na krivična djela PN, FT i preventivnim mjerama za SPNFT. FATF je prepoznao političku posvećenost  koja je izražena na visokom nivou  i napore koje je Haiti pokazao kako bi unaprijedio svoje obaveze usred izazovne socijalne, ekonomske i bezbjednosne situacije u zemlji. Haiti treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) završetak procesa procjene rizika od PN/TF i objavljivanje-proslijeđivanje zaključaka iste; (2) primjenu nadzora SPNFT,  zasnovanog na procjeni rizika, za sve finansijske institucije i nefinansijske institucije (DNFBP) za koje se smatra da predstavljaju veći rizik za PN/FT; (3) obezbijediti da se osnovne i informacije o stvarnom vlasništvu čuvaju na odgovarajući način i da je omogućen blagovremen pristup tim informacijama; (4) osigurati da nadležni organi koji se bore protiv PN i FT bolje koriste finansijsko obavještajne i druge informacije; (5) prikazati da naležni organi identifikuju, istražuju i procesuiraju slučajeve pranja novca na način u skladu sa profilom rizika Haitija; (6) prikazati povećanje broja identifikovane, pronađene i vraćene imovine stečene kriminalnom djelatnošću; (7) otklanjanje tehničkih nedostataka u sistemu primjene ciljanih finansijskih sankcija; i (8) sprovođenje odgovarajućeg praćenja NVO podložnih zloupotrebi u svrhe finansiranja terorizma, bez ometanja ili obeshrabrivanja legitimnih aktivnosti NVO-a.

JAMAJKA

Od februara 2020. godine, Jamajka se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i CFATF-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Jamajka je preduzela korake ka poboljšanju svog sistema SPN/FT, kroz omogućavanje odgovarajućeg nadzora zasnovanog na procjeni rizika, nad cijelokupnom ne-finansijskom sektoru (DNFBP),  . Jamajka bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za otklanjanje svojih strateških nedostataka prikazujući da su tačne i ažurne informacije o osnovnom i stvarnom vlasništvu pravovremeno dostupne nadležnim organima i da se primjenjuju  djelotvorne, srazmjerne i odvraćajuće sankcije.

FATF ponovo izražava zabrinutost što Jamajka nije uspjela da dovrši svoj akcioni plan, koji je u potpunosti istekao u januaru 2022. god. FATF snažno apeluje na Jamajku da brzo pokaže značajan napredak u završetku svog akcionog plana do februara 2024. godine ili će FATF razmotriti sljedeće korake, koji bi mogli dovesti do pozivanja svojih članova da primijene pojačanu dužnu pažnju u poslovnim odnosima i transakcijama sa Jamajkom.

MALI

Od oktobra 2021. godine,  Mali se na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i GIABA-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Mali je preduzeo korake ka poboljšanju svog sistema SPN/BPFT, uključujući izradu metodologije za procjenu rizika za inspekcije visoko rizičnih ne-finansijskih institucija (DNFBP), demonstriranjem primjene sankcija za nepoštovanje  primjene sisstema SPN/FT, i jačanje kapaciteta organa za sprovođenje zakona u istragama i krivičnom gonjenju PN i FT.

Mali treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) objavljivanje utvrđenih rizika  od PN/TF u odnosu na sve vrste pravnih lica i prikazivanje pravovremenog pristupa osnovnim i informacijama o stvarnom vlasništvu; 2) identifikovanje i sprovođenje istraga u odnosu na aktivnosti FT u skladu sa profilom rizika zemlje, uključujući sprovođenje paralelnih finansijskih istraga i primjenu drugih krivičnopravnih mjera kada nije moguće donijeti presudu za FT; (3) jačanje i sprovođenje pravnog okvira i procedura za primjenu ciljanih finansijskih sankcija u vezi sa FT i finansiranjem proliferacije; i (4) iprimjenu pristupa zasnovanog na procjeni rizika za nadzor sektora nevladinih organizacija kako bi se spriječila njihova zloupotreba u svrhe FT.

FATF konstatuje kontinuirani napredak Malija u primjeni akcionog plana, međutim svi rokovi su sada istekli i preostalo je da se radi. FATF podstiče Mali da nastavi da sprovodi svoj akcioni plan kako bi se što prije otklonili gore navedeni strateški nedostaci.

MOZAMBIK

U oktobru 2022. Mozambik se na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i ESAAMLG-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Mozambik bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, tako što će: (1) obezbijediti saradnju i koordinaciju među relevantnim organima u sprovođenju strategija i politika za SPN/FT zasnovanih na procjeni rizika; (2) sprovoditi obuke za sve organe za sprovođenje zakona o uzajamnoj pravnoj pomoći kako bi se poboljšalo prikupljanje dokaza ili zaplijena/konfiskacija imovinske koristi stečene krivičnim djelom; (3) obezbijediti adekvatne finansijske i ljudske resurse supervizorima, izraditi i sprovoditi plan  nadzora zasnovanog na procjeni rizika; (4) obezbjediti adekvatne resurse organima kako bi počeli sa prikupljanjem adekvatnih, tačnih i ažurnih podataka o stvarnom vlasništvu pravnih lica; (5) povećati ljudske resurse FOSa kao i povećati broj finansijsko obavještajnih podataka koji se šalju nadležnim  organima; (6) demonstrirati sposobnosti organa za sprovođenje zakona da efikasno istraže slučajeve PN/TF koristeći finansijsko obavještajne podatke; (7) sprovesti sveobuhvatnu procjenu rizika od finansiranja terorizma i početi saak implementacijom sveobuhvatne nacionalne strategije protiv finansiranja terorizma; (8) povećanje svijesti o finansiranju terorizma i finansiranju priliferacije vezanim za primjenu ciljanih finansijskih sankcija; i (9) sprovesti procjenu rizika o ranjivosti NVO na zloupotrebu u svrhe finansiranja terorizma u skladu sa standardima FATF-a i korišćenje iste kao osnove za razvoj plana informisanja NVO.

NIGERIJA

U februaru 2023. Nigerija se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i GIABA-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Nigerija je preduzela korake u odnosu na unaprjeđenje  svog  sistema SPNFT, uključujući i završetak procjene preostalog rizika od PN/FT. Nigerija treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, tako što će: (1) proslijediti/objaviti rezultate procjene preostalog rizika od PN/TF i ažurirati svoju nacionalnu strategiju za SPN/FT kako bi obezbijedila usklađenost sa drugim nacionalnim strategijama relevantnim za visokorizična predikatna krivična djela; (2) unaprijediti formalnu i neformalnu međunarodnu saradnju u skladu sa rizicima PN/TF; (3) unaprijediti nadzor  finansijskih institucija i ne-finansijskog sektora (DNFBP) koji je zasnovan na procjeni rizika od PN/FT i unaprijediti sprovođenja preventivnih mjera za visokorizične sektore; (4) obezbjijediti da nadležni organi imaju blagovremen pristup tačnim i ažurnim informacijama o stvarnom vlasništvu (BO) pravnih lica i primjena sankcija za kršenje obaveza u vezi sa stvarnim vlasništvom; (5) prikazati povećanja broja proslijeđenih finansijsko obaveštajnih podataka od strane FOSa i njihovog korišćenja od strane organa za sprovođenje zakona; (6) prikazati kontinuiranog povećanje istraga i krivičnog gonjenja u skladu sa rizicima PN; (7) proaktivno otkrivanje kršenja obaveza prijave prenosa gotovine i primjena odgovarajućih sankcija i vođenje sveobuhvatnih podataka o zamrznutoj, zaplijenjenoj, konfiskovanoj i oduzetoj imovini; (8) prikazati kontinuirano  povećanj  istraga i krivičnog gonjenja različitih vrsta finansiranja terorizma i aktivnosti u skladu sa rizikom i unaprijediti međuagencijsku saradnju u istragama finansiranja terorizma; i (9) sprovesti pristup zasnovan na procjeni rizika i ciljani pristupi NVO-ima koji su u opasnosti od zloupotrebe u svrhe  finansiranja terorizma i nadzor zasnovan na procjeni rizika za podgrupu NVO-a koje su u riziku od zloupotrebe u svrhe finansiranja terorizma bez ometanja ili obeshrabrivanja legitimnih aktivnosti NVO-a.

FILIPINI

U junu 2021. godine, Filipini su se na visokom političkom nivou obavezali da će raditi sa FATF-om i APG-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Filipini bi trebalo da nastave da rade na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) demonstriranje da postoji djelotvoran nadzor nad ne-finansijskim sektorom (DNFBP) zasnovan na procjeni rizika; (2) demonstriranje da supervizori koriste kontrole SPN/FT kako bi ublažili rizike povezane sa kockarskim putnim aranžmanima (casino junkets); (3) poboljšanje i pojednostavljenje pristupa nadležnih organa za sprovođenje zakona informacijama o stvarnom vlasniku i preduzimanje koraka da se osigura da su informacije o stvarnim vlasnicima tačne i ažurne; (4) prikazivanje povećanja upotrebe finansijsko obavještajnih podataka i povećanje istraga i krivičnog gonjenja za PN u skladu sa procijenjenim rizikom; (5) prikazivanje povećanja u odnosu na identifikovanje, istraživanje i krivično gonjenju slučajeva finansiranja terorizma.

FATF konstatuje kontinuirani napredak Filipina u primjeni akcionog plana, međutim svi rokovi su sada istekli i preostalo je da se radi na istom. FATF podstiče Filipine da nastave sa sprovođenjem svog akcionog plana kako bi se što prije otklonili gore navedeni strateški nedostaci.

SENEGAL

Od februara 2021. godine, kada se Senegal na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om i GIABA-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT, Senegal je sproveo analizu kako bi se razumjeli rizici od zloupotrebe nevladinih organizacija u svrhe FT i ostvario kontakt i saradnju  sa NVO, koji je  zasnovan  na procjeni rizika. Senegal bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rješavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) unaprjeđenje usaglašenosti otkrivanje kršenja u sistemu SPN/FT i uvođenje djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija protiv ne-finansijskog sektora (DNFBPS) u slučaju utvrđivanja neusaglašenosti sa primjenom obaveza SPNFT; (2) ažuriranje i čuvanje sveobuhvatnih informacija o stvarnom vlasništvu pravnih lica i aranžmana; (3) identifikovanje i istraživanje aktivnosti FT u skladu sa profilom rizika zemlje; i (4) primjenu djelotvornog sistema primjene ciljanih finansijskih sankcija koji se odnosi na FT i finansiranje proliferacije, kao i praćenje i nadzor nad  NPO zasnovan na procjeni rizika. FATF konstatuje kontinuirani napredak Senegala u svom akcionom planu, međutim svi rokovi su sada istekli i posao ostaje. FATF podstiče Senegal da nastavi da sprovodi svoj akcioni plan kako bi se što prije otklonili gore navedeni strateški nedostaci.

FATF konstatuje kontinuirani napredak Senegala u primjeni akcionog plana, međutim svi rokovi su sada istekli i preostalo je da se radi na istom. FATF podstiče Senegal da nastavi sa sprovođenjem svog akcionog plana kako bi se što prije otklonili gore navedeni strateški nedostaci u najkraćem mogućem roku jer svi rokovi su istekli u septembru 2022. godine.

JUŽNA AFRIKA

U februaru 2023. godine, Južna Afrika se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i ESAAMLG-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT.   Južna Afrika je preduzela korake u cilju unaprjeđenja svog sistema SPN/FT, uključujući i rešavanje tehničkih nedostataka u svom  sistemu za primjenu ciljanih finansijskih sankcija u vezi sa finansiranjem širenja oružja za masovno uništenje. Južna Afrika treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, tako što će: (1) prikazati kontinuirani porast odlaznih zahtjeva za međunarodnom pravnom pomoći koji pomažu u olakšavanju istraga PN/TF i konfiskacije različitih vrsta imovine u skladu sa svojim profilom rizika; (2) unaprijediti nadzor kod ne-finansijskog sektora ( DNFBP), zasnovanog na procjeni rizika i pokazati da svi supervizori za SPN/FT primjenjuju djelotvorne, srazmjerne i odvraćajuće sankcije za neusaglašenostisa propisanim  obavezama SPNFT; (3) obezbjijediti da nadležni organi imaju blagovremen pristup tačnim i ažuriranim informacijama o stvarnim vlasnicima pravnih lica i aranžmanima i da se primjenjuju sankcija za kršenje obaveza pravnih lica u vezi sa obavezama u odnosu na stvarno vlasništvo; (4) prikazati stalni porast zahtjeva organa za sprovođenje zakona za finansijskim obavještajnim podacima od FOSa za potrebe istraga PN/FT; (5) prikazati kontinuirano povećanje istraga i krivičnog gonjenja „ozbiljnog“ i složenog pranja novca i čitavog spektra aktivnosti FT u skladu sa svojim profilom rizika; (6) unapređenje identifikovanja, zaplijene i konfiskacije imovine stečene od kriminala i sredstava(instrumenata) kojima su stečena iz  šireg spektra predikatnih krivičnih djela, u skladu sa svojim profilom rizika; (7) ažurirati svoje Procjene rizika u vezi sa FT kako bi se informisalo o sprovođenju sveobuhvatne nacionalne strategije za borbu protiv finansiranja terorizma; i (8) obezbjijediti djelotvornu primjenu ciljanih finansijskih sankcija i prikazati djelotvoran mehanizma za identifikaciju pojedinaca i entiteta koji ispunjavaju kriterijume za uvrštavanje na nacionalnu listu terorista.

JUŽNI SUDAN

Od juna 2021. godine, kada se Južni Sudan na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT,Južni Sudan je preduzeo korake u cilju unapređenja svog sistema SPN/FT,   uključujući i to što je osigurao da FOS bude centralni organ za prijem i analizu izvještaja o sumnjivim transakcijama i identifikaciju nevladinih organizacija koje su obuhvaćene FATF definicijom NPO-a. Južni Sudan treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana, i to: (1) sprovođenjem sveobuhvatne revizije Zakona o SPN/FT (2012), uz podršku međunarodnih partnera, uključujući tehničku pomoć, kako bi se uskladili sa FATF standardima; (2) potpisivanjem i punom implementacijom Bečke konvencije iz 1988. godine, Palermo konvencije iz 2000. godine i Konvencije o finansiranju terorizma iz 1999. godine; (3) osiguravanjem da su nadležni organi na odgovarajući način struktuirani i osposobljeni za sprovođenje pristupa zasnovanog na procjeni rizika kada je u pitanju nadzor nad sprovođenjem SPN/FT od strane  finansijskih institucija; (4) izradom sveobuhvatnog pravnog okvira za prikupljanje i verifikaciju tačnosti informacija o stvarnom vlasništvu  pravnih lica; (5) ooperativna i potpuno funkcionalnai nezavisna FOS; (6) uspostavljanjem i sprovođenjem pravnog i institucionalnog okvira za sprovođenje ciljanih finansijskih sankcija u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o terorizmu i finansiranju širenja oružja za masovno uništenje; i (7) početi sa  implementacijom ciljanog nadzora zasnovanog na procjeni rizika nevladinih organizacija koje su u riziku od zloupotrebe za finansiranje terorizma (FT).

FATF primjećuje ograničen napredak Južnog Sudana u svom akcionom planu, kako su  svi rokovi istekli i preostalo je da se radi na istom. FATF podstiče Južni Sudan  da nastavi sa sprovođenjem svog akcionog plana kako bi se što prije otklonili gore navedeni strateški nedostaci u najkraćem mogućem roku ji da pokaže snažnu političku i institucionalnu  posvećenost u jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT, posebno u podršci vodećoj agenciji za SPN/FT u koordinaciji nacionalnih napora za SPN/FT.

SIRIJA

(saopštenje od februara 2023. godine)

Od februara 2010. godine, kada se Sirija na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i MENAFATF-om na otklanjanju svojih strateških nedostataka u sistemu SPN/FT, Sirija je postigla napredak u poboljšanju svog sistema SPN/FT. U junu 2014. godine FATF je utvrdio da je Sirija u velikoj mjeri ispunila akcioni plan na tehničkom nivou, uključujući ikriminalizaciju finansiranja terorizma i uspostavljanje procedura za zamrzavanje imovine terorista. Iako je FATF utvrdio da je Sirija ispunila dogovoreni akcioni plan, zbog bezbjednosne situacije, FATF nije bio u mogućnosti da izvrši posjetu na licu mjesta kako bi potvrdio da li je proces sprovođenja potrebnih reformi i aktivnosti počeo i da li se primjenjuje.  FATF će nastaviti da prati situaciju i izvršiće posjetu na licu mjesta u najkraćem mogućem roku.

TANZANIJA

(saopštenje od februara2023. godine)

Od oktobra 2022. godine, kada se Tanzanija se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i ESAAMLG-om na jačanju djelotvornosti  svog sistema SPN/FT, Tanzanija je preduzela korake u cilju unaprjeđenja svog sistema SPN/FT, uključujući  otklanjanje tehničkih nedostataka u odnosu na Preporuku 10 i realizaciju saradnje sa ne-finansijskim sektoroom (DNFBP). Tanzanija treba da nastavi sa  primjenom akcionog plana kako bi otklonila svoje strateške nedostatke,  tako što će:  (1)  unaprijediti nadzora  zasnovanog na procjeni rizika u odnosu na finansijskei ne-finansijske  institucije (DNFBP), uključujući sprovođenje kontrola zasnovanih na osjetljivosti obveznika na rizike i primjenom djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija za neusklađenost u ispunjavanju obaveza; (2) pokazati sposobnosti organa da efikasno sprovode niz istraga i krivičnog gonjenja za pranje novca u skladu sa profilom rizika države; (3) dokazati da organi za sprovođenje zakona preduzimaju mjere da identifikuju, uđu u trag, zaplijene i konfiskuju sredstva i instrumente  izvršenja krivičnih djela; (4) sprovesti sveobuhvatnu procjene rizika od FT i početi sa primjenom sveobuhvatne nacionalne strategije za borbu protiv terorizma, kao i prikazati sposobnosti za sprovođenje istraga o FT i krivično gonjenje u skladu sa profilom rizika zemlje; (5) povećanje svijesti privatnog sektora i nadležnih organa u odnosu na finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije i primjenom i ciljanih finansijskih sankcija; i (6) sprovesti procjenu rizika od TF za NVO u skladu sa standardima FATF i koristiti ovaj dokument kao osnovuza razvoj plana za informisanje i saradnju sa NVO.

TURSKA

 

Od oktobra 2021. godine, kada se Turska na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om na jačanju djelotvornosti  svog Sistema SPNFT, Turska je preduzela pozitivne korake u cilju unapređenja svog Sistema SPNFT, uključujući preduzimanje složenijih istraga u vezi sa  pranjem novca i finansiranjem terorizma u skladu sa rizicima i  sprovođenjem paralelnih finansijskih istraga u slučajevima terorizma, uključujući davanje prioriteta istragama FT i krivičnom gonjenju terorističkih grupa  koje su označile UN. Turska bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za otklanjanje jednog preostalog strateškog nedostatka, posebno konfiskacijom imovine u vezi sa finansiranjem terorizma u skladu sa rizikom finansiranja terorizma.

FATF konstatuje da je Turska nastavila napredovati u svom akcionom planu; međutim, svi rokovi su sada istekli. FATF podstiče Tursku da nastavi da sprovodi svoj akcioni plan kako biotklonila gore navedene strateške nedostatke u najkraćem mogućem roku.

 

UGANDA

U  februaru 2020. godine, Uganda se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF i ESAAMLG na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Na  plenarnom zasijedanju FATFa, u oktobru 2023. godine,  inicijalno je zaključeno da Uganda u velikoj mjeri  ispunila svoj akcioni plan i potvrdila posjetu kako bi se na licu mjesta izvršila procjena i potvrdilo da je   Uganda započeo sa reformom sistema SPN/FT i da se ista sprovodi i da neophodna politička posvećenost  ostaje na snazi kako bi se reforma nastavila i u budućnosti.

Uganda je izvršila sljedeće ključne reforme, uključujući: (1) usvajanje nacionalne strategije SPN/FT; (2) unapređenje upotrebe međunarodne pravne pomoći i vođenje statistike; (3) izradu i primjenu nadzora kod finansijskog i ne- finansijskog sektora (DNFBP), zasnovanog na procjeni  riziku; (4) procenu rizika od PN/TF u vezi sa pravnim licima i obezbijedila  da nadležni organi imaju blagovremen pristup tačnim podacima o osnovnom i stvarnom vlasništvu; (5) sprovođenje istraga i krivičnog gonjenja za PN, primjena optužnica za pranje novca u skladu sa profilom rizika zemlje i uspostavljanje procedura za pronalaženje i oduzimanje sredstava stečenih od kriminala; (6) prikazivanje sposobnosti za sprovođenje istraga i krivičnog gonjenja za FT; (7) primjenu ciljanih finansijskih sankcija u vezi sa finansiranjem proliferacije i izradu plana za saradnju i nadzor zasnovanog naprocjeni rizika u cilju  za zaštite nevladinih organizacija od zloupotrebe u svrhe FT.

FATF nastavlja da prati Ugandino sprovođenje nadzora  nad sektorom nevladinih organizacija kako bi podstakao primjenu pristupa zasnovanog na procjeni rizika kod nadzora nevladinih organizacija u skladu sa FATF standardima i ublažio neželjene posledice.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

U februaru 2022. godine, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su se na visokom političkom nivou obavezali da će raditi sa FATF-om i MENAFATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT.

Na  plenarnom zasijedanju FATFa, u oktobru 2023. godine,  inicijalno je zaključeno da su UAE u velikoj mjeri  ispunili svoj akcioni plan i potvrdili posjetu kako bi se na licu mjesta izvršila procjena i potvrdilo da su UAE započeli sa reformom sistema SPN/FT i da se ista sprovodi i da neophodna politička posvećenost  ostaje na snazi kako bi se reforma nastavila i u budućnosti.

 Ujedinjeni Arapski Emirati su izvršili sledeće ključne reforme, uključujući: (1) povećanje broja odlaznih zahteva za međunarodnom pravnom pomoći kako bi se pomoglo u  istragama PN/TF; (2) unapređenje razumijevanja rizika od PN/FT i implementaciju CDD mjera  zasnovanih na procjeni rizika za ne-finansijski sector(DNFBP), primjenom djelotvornih i srazmjernih sankcija za neusaglašenost sa ovbavezama SPN/FT u čiju primjenu su uključene finansijske i ne-finansijske institucije(DNFBP), i povećanje broja izvještaja o sumnjivim transakcijama od strane ovih sektora; (3) unapređenje detaljnijeg razumijevanja rizika od zloupotrebe pravnih lica i primjena mjera za ublažavanje rizika zasnovanih na njihovoj procjeni a u cilju  sprečavanja njihove zloupotrebe; (4) obezbeđivanje dodatnih resursa FOSa kako bi se povećali njeni kapaciteti za dostavljanje finansijsko obaveštajnih podataka organima za sprovođenje zakona  i u većoj mjeri  koristili finansijsko obaveštajni  podaci, uključujući i podatke od stranih partnerskih službi, radi gonjenja visokorizičnih pretnji PN; (5) povećanje broja  istraga i krivičnog gonjenja za pranje novca u skladu sa profilom rizika zemlje; (6) obezbeđivanje efikasne primjene ciljanih finansijskih sankcija kroz  sankcionisanje  nepoštivanja obaveza od strane obveznika i pokazivanjem boljeg razumijevanja izbegavanja sankcija UN od strane privatnog sektora.

 VIJETNAM

(saopštenje od februara 2023. godine)

U junu 2023. godine, Vijetnam se na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i APG-om u cilju jačanja efikasnosti svog režima SPN/FT. Od usvajanja MERa u novembru 2021. godine, Vijetnam je postigao napredak u odnosu na neke od preporučenih aktivnosti iz izvještaja o evaluaciji tako što se pridružio Azijsko- pacifičkoj međuagencijskoj mreži za povraćaj imovine (ARIN-AP) i usvojio nacionalni akcioni plan za sprečavanje pranja novca, borbu protiv finansiranja terorizmna i finansiranja proliferacije (SPN/FT/FP). Vijetnam će raditi na implementaciji svog akcionog plana izrađenog u saradnji sa FATF-om tako što će: (1) povećati razumijevanje rizika, nacionalnu koordinaciju i saradnju u borbi protiv PN/FT; (2) unaprijediti međunarodnu saradnju; (3) sprovoditi djelotvoran nadzor zasnovan na procjeni rizika u odnosu na finansijske i nefinansijske institucije (DNFBP); (4) preduzeti aktivnosti regulisanja virtuelne imovine i pružalaca usluga u vezi sa virtuelnom imovinom; (5) otkloniti tehničke nedostatake usklađenosti sa FATF preporukama, uključujući one koji se odnose na krivično djelo PN, ciljane finansijske sankcije, mjere provjere identiteta i transakcija klijenata (CDD mjere) i izvještavanje o sumnjivim transakcijama; (6) sprovesti aktivnosti ostvarivanja saradnje sa privatnim sektorom; (7) uspostaviti sistem koji nadležnim organima obezbjeđuje adekvatne, tačne i ažurne informacije o stvarnom vlasništvu; (8) obezbijediti nezavisnost FOSa i poboljšati kvalitet i kvantitet finansijsko obavještajnih analiza i proslijeđenih podataka; (9) dati prioritet paralelnim finansijskim istragama i demonstrirati povećanja broja preduzetih istraga i krivičnog gonjenja za PN; (10) prikazati da postoji nadzor nad finansijskim i nefinansijskim institucijama (DNFBP) u odnosu na njihovu usklađenost sa primjenom ciljanih finansijskih sankcija i sprečavanje finansiranja proliferacije i da postojanje saradnje i koordinacija između nadležnih organa kako bi se spriječilo izbegavanje primjene ciljanih finansijskih sankcija i mjera sprečavanja finansiranja proliferacije.

 JEMEN

(saopštenje od  februara 2023. godine)

Od februara 2010. godine, kada se Jemen na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om i MENAFATF-om na otklanjanju svojih strateških nedostataka u sistemu SPN/FT, Jemen je postigao napredak u poboljšanju svog sistema SPN/FT. U junu 2014. FATF je utvrdio da je Jemen u velikoj meri postupio na tehničkom nivou svog akcionog plana, uključujući: (1) adekvatnu kriminalizaciju pranja novca i finansiranja terorizma; (2) uspostavljanje procedura za identifikaciju i zamrzavanje sredstava terorista; (3) unapređenje primjene CDD mjera i izveštavanjao sumnjivim transakcijama; (4) objavljivanje smjernica; (5) unapređenje kapaciteta nadzornih organa i finansijsko obavještajne službe za praćenje i nadzor finansijskog sektora; i (6) uspostavljanje potpuno operativne i djelotvorne i funkcionalne finansijske obaveštajne službe.  

Iako je FATF utvrdio da je Jemen završio svoj dogovoreni akcioni plan, zbog bezbjednosne situacije, FATF nije bio u mogućnosti da izvrši posjetu na licu mjesta kako bi potvrdio da li je proces sprovođenja potrebnih reformi i aktivnosti počeo i da li se sprovodi. FATF će nastaviti da prati situaciju i obaviće posjetu na licu mjesta u najkraćem mogućem roku.

 

DRŽAVE KOJE VIŠE NISU POD POJAČANIM NADZOROM FATF-a

 

 ALBANIJA

FATF pozdravlja značajan napredak Albanije u poboljšanju sistema SPN/FT. Albanija je unaprijedila delotvornost svog Sistema SPN/FT  kako bi ispunila obaveze iz svog akcionog plana u vezi sa strateškim nedostacima koje je FATF identifikovao u februaru 2020.godine u vezi sa: (1) sprovođenjem dodatne dubinske analize kako bi se u dovoljnoj meri razumeli rizici  PN i drugi rizici, i unaprijedila institucionalne koordinacija i saradnja; formalizovanjem privrede i smanjenje rizika od PN/TF koje predstavlja široka upotreba gotovine; i registrovanje informacija o vlasništvu nad imovinom u cijeloj državi zemlji (2) poboljšanje blagovremenog postupanja sa zahtevima za međunarodnom pravnom pomoći; (3) uspostavljanjem efikasnih mehanizama za otkrivanje i sprečavanje infiltracije kriminala u privredu, uključujući jačanje ovlašćenja nadležnih organa da preduzmu neophodne mjere; (4) obezbeđivanjem da su tačne i ažurne osnovne i informacije o stvarnom vlasništvu pravovremeno dostupne; (5) povećanjem broja i poboljšanjme sofisticiranosti kod krivičnog gonjenja i oduzimanja novca za krivično djelo pranje novca, posebno u slučajevima koji uključuju predikatna krivična dela počinjena u inostranstvu ili pranje novca od treće strane (profesionalno pranje novca); (6) unapređenje primjene ciljanih finansijskih sankcija, posebno kroz pojačane aktivnosti nadzornih organa i ciljana, proaktivna saradnja sa obveznicima. Albanija stoga više nije predmet pojačanog nadzora od strane FATF-a.

FATF pozdravlja posvećenost Albanije da poštuje principe FATF-a, u slučaju da Albanija u budućnosti uvede program dobrovoljne prijave poreza (VTC).

Albanija treba da nastavi da sarađuje sa Manivalom kako bi održala svoja poboljšanja u sistemu SPNFT.

KAJMANSKA OSTRVA

FATF pozdravlja značajan napredak Kajmanskih ostrva u poboljšanju svog Sistema SPN/FT. Kajmanska ostrva su unaprijedila djelotvornost svog sistema SPNFT kako bi ispunili obaveze iz akcionog plana u odnosu na strateške nedostatke koje je FATF identifikovao u februaru 2021. godine, u vezi sa: (1) primjenom sankcija koje su djelotvorne, srazmjerne i odvraćajuće, i preduzimanjem administrativnih kazni i preduzimanjem aktivnosti kako bi se osiguralo da se neispunjavanje  obaveza od strane obveznika otklanja efikasno i blagovremeno; (2) izricanje odgovarajućih i djelotvornih sankcija u slučajevima kada relevantne strane (uključujući pravna lica) ne dostavljaju tačne, adekvatne i ažurne informacije o stvarnom vlasništvu; i (3) pokazivanje da se krivično gone sve vrste krivičnog djela pranja novca u skladu sa profilom rizika države i da takva gonjenja rezultiraju primjenom odvraćajućih, djelotvornih i srazmernih sankcija. Shodno navedenom Kajmanska ostrva više nisu predmet pojačanog nadzora od strane FATF-a.

Kajmanska ostrva bi trebalo da nastave da sarađuju sa CFATF-om kako bi se ostvarena unapređenja sistema SPN/FT održala.

 

 

JORDAN

 FATF pozdravlja značajan napredak Jordana ostvaren u odnosu na unapređenje sistema SPN/FT. Jordan je ojačao djelotvornost svog sistema SPN/FT  kako bi ispunio obaveze iz akcionog plana u vezi sa strateškim nedostacima koje je FATF identifikovao u oktobru 2021. godine u odnosu na: (1) završetak I proslijeđivanje procjena rizika od PN/FT u odnosu na pravna lica i virtuelnu imovinu; (2) jačanje nadzora zasnovanog na procjeni rizika i sprovođenje obuke za finansijske institucije I ne-finansijski sector (DNFBPs); (3) vođenje sveobuhvatnih i ažuriranih osnovnih i informacija o stvarnom vlasništvu pravnih lica; (4) sprovođenje istraga i krivičnog gonjenja za krivično djelo pranje novca za predikatna krivična dela u skladu sa profilom rizika države i jačanje sistema sankcija i konfiskacije, uključujući i konfiskaciju prenosa novca  preko granice; (5) primjena pravnog i institucionalnog okvira u odnosu na ciljane finansijske sankcije (TFS); i (6) sprovođenje praćenja NPO zasnovanog na procjeni rizika bez ometanja legitimnih aktivnosti NPO.

Stoga, Jordan više nije u postupku pojačanog nadzora od strane FATF-a.

Jordan bi trebalo da nastavi da radi sa MENA-FATF-om kako bi se ostvarena unapređenja sistema SPN/FT održala.

 

PANAMA

FATF pozdravlja značajan napredak Paname u poboljšanju  sistema SPN/FT. Panama je unaprijedila djelotvornost svog sistema SPN/FT kako bi ispunila obaveze iz svog plana u vezi sa strateškim nedostacima koje je FATF identifikovao u junu 2019. godine, u vezi sa: (1) unapređenjem razumijevanja nacionalnog i sektorskog rizika od PN/FT i pružanjem informacija o rezultatima  procjene za potrebe svojih nacionalnih politika za ublažavanje identifikovanih rizika; (2) preduzimanje radnji za identifikaciju nelicenciranih pružalaca usluga prenosa novca, primjenom pristupa zasnovanog na procjeni rizika kod nadzora ne-finansijskog sektora (DNFBP) i primjenom djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija u odnosu na kršenje mjera SPN/FT; (3) provjeru ažuriranih podataka o stvarnom vlasništvu od strane obveznika, uspostavljanje mehanizama za praćenje aktivnosti ofšor subjekata, procjenu postojećih rizika od zloupotrebe pravnih lica i aranžmane kako bi se definisale i sprovele konkretne mjere za sprečavanje zloupotrebe imenovanih akcionara i direktora, i omogućavanje blagovremenog pristupa adekvatnim i tačnim informacijama o stvarnom vlasništvu; i (4) korišćenje rezultata rada FOSa za istrage pranja novca, demonstrirajući svoju sposobnost da se istraži i krivično goni PN u vezi sa stranim poreskim krivičnim delima i pruža konstruktivna i blagovremenu međunarodna saradnju u odnosu na  takva krivična djela, i nastavlja da se fokusira na istrage PN u vezi sa oblastima visokog rizika koji je identifikovan u Nacionalnoj procjeni rizik i MIzvještaju nakon sprovedene evaluacije (MER).

Uzimajući navedeno u obzir, Panama više nije predmet pojačanog nadzora od strane FATF-a. Panama bi trebalo da nastavi da sarađuje sa GAFILAT-om kako bi se ostvarena unapređenja sistema SPN/FT održala.

Original saopštenje na engleskom jeziku možete naći na sljedećem linku: https://www.fatf-gafi.org/en/publications/High-risk-and-other-monitored-jurisdictions/Increased-monitoring-october-2023.html