EMBL naučno-umjetnički projekat „Otkrijte svoj svijet: molekularna čuda prirode“

Objavljeno: 2024-06-10 11:38:24 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Novi naučno-umjetnički projekat, pod nazivom „Otkrijte svoj svijet: molekularna čuda prirode“, nedavno pokrenut od strane Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL). Projekat ima za cilj da podstakne mlade ljude na razmišljanje o ljepoti molekularnih struktura, otkrivajući njihovu važnu ulogu proteina u ljudskim tijelima i prirodi te da kreiraju umjetnička djela inspirisana stečenim saznanjima. Ovo je prvi put da je EMBL pokrenuo edukativnu inicijativu ovog tipa.

Projekat je usmjeren na mlade ljude iz cijele Evrope od 14 do 18 godina koji podnošenjem svog umjetničkog rada imaju mogućnost da osvoje neku od nagrada u vrijednosti od 100 EUR. Svaka mlada osoba može učestvovati uz podršku škole, omladinske grupe ili druge institucije.

Edukativni materijali i tutorijali dostupni su putem internet stranice, putem koje se takođe vrši podnošenje umjetničkih radova. Učesnici mogu koristiti sve materijale u učionici ili samostalno. Tokom maja, juna i jula na raspolaganju će biti i niz video tutorijala putem Zoom platforme.

Rok za podnošenje radova je 18. oktobar 2024. godine. Svi radovi će biti predstavljeni u online galeriji, dok će odabrani biti prezentovani na posebnoj izložbi u EMBL-u u Hajdelbergu, Njemačka, tokom jeseni/zime 2024. godine.

Za dodatne informacije možete kontaktirati projektni tim ne sljedeću adresu:„Otkrijte svoj svijet: molekularna čuda prirode“.

Radovi sa prošlogodišnje izložbe mogu se pogledati OVDJE.