Evropski đir u Petnjici: Predstavnici IPARD strukture na sastanku sa menadžmentom opštine i u posjeti IPARD korisniku

Objavljeno: 2024-05-17 08:29:00 Autor: Nina Jakić

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj Andrijana Rakočević i generalni direktor Direktorata za plaćanje Marko Radonjić, povodom obilježavanja Dana Evrope kroz seriju raznovrsnih događaja u nekoliko opština, pod sloganom “Evropski đir” održali su sastanak sa predsjednikom Opštine Samirom Agović i saradnicima, kojem su prisustvovali i predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nadia Kyuchukova i predstavnica Ministarstva evropskih poslova Irena Bošković, Šefica odjeljenja za evaluaciju i podršku. 

Tokom sastanka bilo je riječi o evropskom putu Crne Gora u procesu integracija, pri čemu su se prisutni složili da je veoma značajno konstantno unaprijeđivati saradnju s obzirom da je uloga opštine važna karika u lancu uspješne implementacije IPARD-a kroz aktivno učešće lokalnih samouprava, sa stanovišta izdavanja potrebnih dokumenata, dozvola i dr.

Direktorica direktorata za ruralni razvoj Andrijana Rakočević upoznala je prisutne sa najvažnijim aktuelnostima u sprovođenju IPARD programa, sa posebnim osvrtom na mogućnosti ostvarivanja podrške kroz dva aktuelna javna poziva za investicije u ruralni turizam i preradu na gazdinstvu. Tokom razgovora, podsjetila je prisutne da pripreme kvalitetne projekate za ruralnu infrastrukturu, jer će da se kroz Mjeru 6 - IPARD III programa, za koju se priprema akreditacioni paket podržavati izgradnja, rekonstrukcija i opremanje infrastrukture potrebne za razvoj ruralnih područja, a korisnici ove mjere su lokalne samouprave.

Predsjednik Opštine Samir Agović istakao je privrženost građana Petnjice evropskom putu i predstavio najavažnije rezultate u oblasti poljoprivrede pri čemu je istakao značaj realizacije određenih projekata koji su sprovedeni u saradnji sa resornim Ministarstvom. Gospodin Agović, podsjetio je da  u Petnjici postoje prirodni potencijali, i da iako je ostvaren značajan napredak, smatra da su mogućnosti za razvoj poljoprivrede mnogo veći i da je potrebno kroz modalitete raznih projektnih saradnji, naročito preko Evropskih fondova, podstaknuti poljoprivrednike ovog kraja da iskoriste dostupna sredstva iz IPARD programa.

Direktor Direktorata za plaćanje Marko Radonjić informisao je prisutne o realizaciji IPARD II programa kroz koji je isplaćeno 439 projekata u vrijednosti od 30,5 miliona eura ukupne podrške od čega 22,9 miliona eura EU podrške i 7,6 miliona eura nacionalnih sredstava i izrazio uvjerenje da se kroz implementaciju IPARD III programa očekuje veća apsorpcija dostupnih sredstva, obzirom da je na raspolaganju 63 mil. eura EU sredstva.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nadia Kyuchukova izrazila je zadovoljstvo što je baš u ovoj opštini planirana posjeta IPARD korisnika i da će i ubuduće Evropska unija sve više pažnje posvećivati manjim opštinama u Crnoj Gori, posebno na sjeveru i da će biti sve više programa pomoći. Takođe, da se novim Planom rasta namjerava da i prije pristupanja EU građani Crne Gore dosegnu evropski životni standard. 

Prisutni su zaključili da je članstvo u EU jasan strateški cilj i značajan zadatak za crnogorsku državnu politiku, pogotovo s aspekta dostizanja evropskih standarda što direktno utiče na poboljšanje standarda života poljoprivrednih proizvođača Crne Gore, te da je saradnja resornog Ministarstva sa lokalnim samoupravama veoma važna u cilju razvoja kapaciteta za pridruživanje EU.

Nakon ovog sastanka, najmlađi građani opštine Petnjica oslikavali su motive Evropske unije koje su predstavili na svojoj mini izložbi, gdje su prisutni imali priliku da se druže, fotografišu i razgovaraju sa djecom o njihovom viđenju članstva Crne Gore u EU.

U nastavku je organizovana posjeta poljoprivrednika iz sektora mljekarstva, korisnika IPARD sredstava Ismeta Prentić iz sela Savin Bor, koji je kroz drugi Javni poziv Mjere 1 IPARD programa podržan za nabavku traktora, balirki i freze sa ukupnim iznosom investicije 37.420,00 (sa PDV-om), 30.925,62 (bez PDV-a), dok je ukupan iznos podrške 21.647,93 EUR, iznos podrške EU 16.235,95 EUR.

IPARD korisnik gospodin Pretnić je istakao zahvaljujući IPARD sredstvima došao je do mehanizacije koja mu je bila neophodna kako bi ubrzao i olakšao proces proizvodnje na svom gazdinstvu i pozvao svoje sugrađane da se prijave i iskoriste dostupna sredstva IPARD programa.