FATF saopštenje- Države pod pojačanim nadzorom – oktobar 2022. godine

Objavljeno: 2023-02-10 12:45:00

Pariz, 21. Oktobar 2022. godine - Države koje su pod pojačanim nadzorom aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Kada FATF stavi državu pod pojačani nadzor, to znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i ista podliježe pojačanom nadzoru. Ova lista se često naziva ‘siva lista’.

Stoga, FATF podstiče svoje članove i sve države da uzmu u obzir dolje navedene informacije u svojoj analizi rizika.

FATF i regionalna tijela koja funkcionišu po uzoru na FATF (FATF-style regional bodies - FSRBs) nastavljaju da rade sa dolje navedenim državama dok države izvještavaju o napretku koji je ostvaren po pitanju uklanjanja utvrđenih strateških nedostataka. FATF poziva ove države da efikasno sprovode svoje dogovorene akcione planove i to u dogovorenim vremenskim okvirima. FATF pozdravlja njihovu posvećenost i pomno će pratiti njihov napredak. FATF ne poziva na primjenu produbljene provjere i praćenja poslovanja klijenta u vezi sa ovim državama. Standardi FATF-a ne predviđaju smanjenje rizika ili odsijecanje čitavih klasa klijenata, ali pozivaju na primjenu pristupa zasnovanog na riziku. Stoga, FATF podstiče svoje članice da prilikom svojih analiza rizika uzmu u obzir informacije navedene u daljem tekstu.

FATF kontinuirano identifikuje dodatne države koje imaju strateške nedostatke u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Jedan broj država još uvijek nije razmatran od strane FATF-a i FSRB-a, ali će vremenom i one biti razmatrane.

Od početka pandemije COVID-19, FATF je pružio određenu fleksibilnost državama koje se ne suočavaju sa neposrednim rokovima da prijave napredak na dobrovoljnoj osnovi. FATF je od juna 2022. godine razmotrio napredak sljedećih zemalja: Albanija, Barbados, Burkina Faso, Kambodža, Kajmanska ostrva, Haiti, Jamajka, Jordan, Mali, Maroko, Mjanmar, Nikaragva, Pakistan, Panama, Filipini, Senegal, Južni Sudan, Turska, UAE I Uganda. Za ove države u nastavku su date ažurirane izjave. Gibraltar je odlučio da odloži izvještavanje; stoga je saopštenje objavljeno u junu 2022. godine za ovu državu navedenu niže u tekstu, ali ono ne mora nužno odražavati najnoviji status sistema SPN/FT u ovoj državi. Nakon izvršenog pregleda, FATF je takođe identifikovao Demokratsku Republiku Kongo, Mozambik i Tanzaniju .

FATF pozdravlja napredak koji su ove zemlje ostvarile u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, uprkos izazovima koje predstavlja COVID-19.

ALBANIJA

Od februara 2020. godine, kada se Albanija kada se Albanija na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i MONEYVAL-om na jačanju djelotvornosti svog režima SPN/FT, Albanija je preduzela korake ka poboljšanju sistema SPN/FT, između ostalog, donošenjem adekvatnog pravnog okvira za kršenje obaveza registracije kompanija i NVO i sprovođenjem srazmjernih i odvraćajućih sankcija prema licima koja nisu u roku prijavila svoje stvarne vlasnike u registru. Albanija treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za otklanjanje svojih strateških nedostataka, uključujući povećanje broja optužnica za pranje novca koje podnosi sudu na krivično gonjenje.

FATF izražava zabrinutost što Albanija nije uspjela da završi svoj akcioni plan, koji je u potpunosti istekao u februaru 2022. FATF poziva Albaniju da brzo pokaže značajan napredak u završetku svog akcionog plana do februara 2023. godine ili će FATF razmotriti sledeće korake ako ne bude dovoljno napretka .

 Pored toga, FATF izražava zabrinutost da planovi Albanije za mogući program dobrovoljnog ispunjavanja poreskih obaveza (VTC) nije u skladu sa principima FATF-a za upravljanje implikacijama SPNFT na VTC ili najboljom praksom FATF-a za takve programe. Albanija bi trebalo da revidira svoj nacrt zakona o VTC-u i da radi sa Manivalom kako bi osigurala da svaki zakon o VTC-u koji je usvojen ili sproveden ima adekvatne zaštitne mjere za sprečavanje mogućnosti zloupotrebe programa u svrhe pranja novca ili finansiranja terorizma.

BARBADOS

Od februara 2020. godine, kada se Barbados na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i CFATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT, Barbados je preuzeo korake na jačanju svog sistema, demonstriranje sposobnosti za sprovođenje kršenja obaveza koji se odnose na stvarnog vlasnika, jačanje odnosa između FOS i organa za sprovođenje zakona, poboljšanje baze podataka o pranju novca i demonstriranje napretka u istrazi, zaplijeni i oduzimanju gotovine i imovine. Barbados treba da nastavi da radi na sprovođenju svog Akcionog plana kako bi uklonio utvrđene nedostatke, uključujući: (1)  preduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprečavanja zloupotrebe pravnih lica i aranžmana u kriminalne svrhe, i obezbjeđivanje blagovremenog pristupa tačnim i ažuriranim osnovnim podacima i informacijama o stvarnom vlasništvu; (2) prikazivanje da su istrage i gonjenje koje se odnose na pranje novca u skladu sa profilom rizika države, (3) dalje traženje konfiskacije u slučajevima pranja novca, uključujući repatrijaciju ili dijeljenje zaplijenjene imovine sa drugim zemljama.

FATF apeluje na Barbados da brzo završi svoj akcioni plan pošto su svi rokovi sada istekli i da otkloni gore pomenute strateške nedostatke do februara 2023.

BURKINA FASO

Od februara 2021. godine, kada se Burkina Faso na političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i GIABA-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT, Burkina Faso je preduzela korake ka unapređenju svog režima SPN/FT, uključujući uključujući jačanje napora da se konfiskacija nastavi kao cilj politike. Burkina Faso treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za otklanjanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) ažuriranje svog razumjevanja rizika od PN/TF, uključujući i putem revizije nacionalne procjene rizika u skladu sa sektorskim prioritetima identifikovanim u njenoj nacionalnoj strategiji; (2) traženje međunarodne pravne pomoći i drugih oblika međunarodne saradnje u skladu sa svojim profilom rizika; (3) jačanje kapaciteta svih nadzornih organa za SPN/FT i sprovođenje nadzora zasnovanog na procjeni rizika nad finansijskim institucijama (FI) i nefinansijskim institucijama i profesijama koje su zakonom utvrđene kao obveznici(DNFBPs); (4) održavanje sveobuhvatnih i ažuriranih osnovnih i podataka o stvarnom vlasništvu i jačanje sistema sankcija za kršenje obaveza transparentnosti; (5) povećanje raznovrsnosti izvještaja o STR; (6) povećanje resursa FOS kako bi se obezbijedila dodatna izgradnja kapaciteta i obuka za finansijske institucije, DNFBPs i istražne i sudske vlasti; (7) sprovođenje obuka za policiju, tužioce i druge relevantne organe; (8) jačanje kapaciteta i podrške policijskim i tužilačkim organima uključenim u borbu protiv FT, u skladu sa nacionalnom strategijom FT; i (10) primjena djelotvornog režima ciljanih finansijskih sankcija koji se odnosi na finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije, kao i praćenje i nadzor neprofitnih organizacija koji su zasnovani na riziku.

KAMBODŽA

U februaru 2019. godine, Kambodža se na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i APG-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Na Plenarnom zasijedanju u oktobru 2022. godine, FATF je donIo početnu odluku da je Kambodža u velikoj mjeri završila svoj akcioni plan i da opravdava posjetu na licu mjesta kako bi se potvrdilo da je primjena kambodžanskih reformi u oblasti SPNFT počela i da se održava, i da neophodna politička posvećenost ostaje na snazi za održavanje implementacije i poboljšanje u budućnosti. Kambodža je napravila niz ključnih reformi, uključujući i poboljšanje: (1) Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i pružanje obuke o MPP za tužioce i sudije; (2) nadzor zasnovan na riziku za finansijske institucije i DNFBPs; (3) pravni okvir o preventivnim mjerama i ostvarivanju kontakta sa sektorima kazina, nekretnina i sektorom koji pruža usluge transfera novca ili vrijednosti; (4) kvalitet i kvantitet podataka proslijeđenih od strane FOS-a, što pokazuje povećanje istraga PN u skladu sa rizikom; (5) njegovu efikasnost u konfiskaciji imovine; i (6) uspostavljanje pravnog okvira za sprovođenje sankcija UN u vezi sa ciljanim finansijskim sankcijama za finansiranje proliferacijed i obezbjeđivanje obuke za jačanje vještina nadležnih organa za sprovođenje ciljanih finansijskih sankcija  za finansiranje proliferacije. FATF će nastaviti da prati situaciju sa COVID-19 i izvršiće posjetu na licu mjesta u najkraćem mogućem roku.

 

KAJMANSKA OSTRVA

Od februara 2021. godine, kada su se Kajmanska ostrva obavezala na visokom političkom nivou da će sarađivati sa FATF-om i CFATF-om na jačanju efikasnosti svog režima SPN/FT, Kajmanska ostrva su preduzela korake ka poboljšanju svog režima SPNFT, uključujući uvođenje adekvatnih i djelotvornih sankcija u slučajevima kada relevantne strane (uključujući pravna lica) ne podnose tačne, adekvatne i ažurne informacije o stvarnom vlasništvu u skladu sa tim zahtevima. Kajmanska ostrva bi trebalo da nastave da rade na sprovođenju svog akcionog plana za otklanjanje svojih strateških nedostataka, uključujući i demonstriranje da procesuiraju sve vrste slučajeva pranja novca u skladu sa profilom rizika države i da takva gonjenja rezultiraju primjenom odvraćajućih, djelotvornih i srazmernih sankcija.

FATF apeluje na Kajmanska ostrva da brzo završe svoj akcioni plan pošto su svi rokovi sada istekli i da otklone gore pomenuti strateški nedostatak do februara 2023.

DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO

U oktobru 2022. DRK se na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i GABAC-om na jačanju efikasnosti svog režima SPN/FT. Od usvajanja svog izvještaja o međusobnoj evaluaciji (MER) u oktobru 2020. godine, DRK je postigao napredak u nekim od radnji koje je preporučio MER, uključujući stavljanje oduzimanja imovine stečene kriminalom kao prioritetom politike.

DRK će raditi na implementaciji svog akcionog plana FATF-a tako što će: (1) finalizirati NRA o PN i FT i usvojiti nacionalnu strategiju za SPN/FT; (2) odrediti nadzorne organe za sve sektore DNFBP-a i razvijati i sprovoditi plan nadzora zasnovanog na riziku; (3) FOS imati adekvatne resurse i izgraditi njene kapacitete za sprovođenje operativnih i strateških analiza; (4) jačati sposobnosti organa uključenih u istragu i krivično gonjenje PN i FT; i (5) demonstrirati efikasne implementacije ciljanih finansijskih sankcija vezanih za finanisranje terorizma i proliferacije.

GIBRALTAR

(Saopštenje od juna 2022. godine)

U junu 2022. godine, Gibraltar se na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-omi MONEYVAL-om na jačanju efikasnosti svog režima SPN/FT. Od usvajanja Izvještaja o uzajamnoj evaluaciji (MER) u decembru 2019. godine, Gibraltar je postigao napredak u značajnom broju radnji koje preporučuje MER, kao što je izrađena nova nacionalna procjena rizika, rješavanje tehničkih nedostataka u vezi sa vođenjem evidencije stvarnih vlasnika, uvođenje zahtjeva za transparentnost za imenovaneakcionare i direktore, jačanje finansijsko obavještajne jedinice i poboljšanjesprovođenja istraga PN u skladu s rizicima. Gibraltar treba danastavi da sprovodi akcioni plan, uključujući: (1) obezbjeđivanje da nadzorni organi za DNFBPkoriste niz djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija za kršenja SPN/FT; i (2) prikazivanje da aktivnije i uspješnije sprovodi pravosnažne presude za konfiskaciju, kroz krivične ili građanske postupke zasnovane na finansijskim istragama.

HAITI

 U junu 2021. godine, Haiti su se na visokom političkom nivou obavezali da će sarađivati sa FATF-om i CFATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Haiti će raditi na sprovođenju svog akcionog plana, uključujući: (1) unapređenje procesa procjene rizika od PN/FT i prosljeđivanje njenih rezultata; (2) olakšavanje razmjene informacija sa relevantnim inostranim partnerima; (3) rešavanje tehničkih nedostataka u svom zakonodavnom i regulatornom okviru koji sprečavaju sprovođenje preventivnih mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i sprovođenje nadzora SPN/FT zasnovanog na procjeni rizika za sve finansijske institucije i nefinansijske institucije i profesije koje su zakonom utvrđene kao obveznici(DNFBPs) za koje se smatra da predstavljaju veći rizik od PN/FT; (4) osiguravanje da se čuvaju osnovne i korisne informacije o stvarnom vlasništvu i da je omogućen blagovremen pristup tim informacijama; (5) obezbeđivanje bolje upotrebe finansijsko obavještajnih podataka i drugih relevantnih informacija od strane nadležnih organa za borbu protiv PN i FT; (6) otklanjanje tehničkih nedostataka u odnosu na definiciju krivičnog djela PN i prezentovanje da organi identifikuju, istražuju i procesuiraju slučajeve PN na način koji je u skladu sa profilom rizika Haitija; (7) prezentovanje povećanja broja identifikacije, praćenja i povraćaja imovine stečene kriminalnom djelatnošću; (8) otklanjanje tehničkih nedostataka u definiciji krivičnog djelg FT i režimu ciljanih finansijskih sankcija; (9) sprovođenje odgovarajućeg praćenja NVO podložnih zloupotrebi u svrhe FT bez ometanja ili obeshrabrivanja legitimnih aktivnosti NVO.

JAMAJKA

U februaru 2020. godine, Jamajka se na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i CFATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Jamajka bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) uključivanje svih finansijskih institucija (FI)  i nefinansijskih institucija i profesija koje su zakonom utvrđene kao obveznici (DNFBPs) u sistem SPN/FT i obezbjeđivanje adekvatnog nadzora zasnovanog na procjeni rizika u svim sektorima; (2) preduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprečavanja zloupotrebe pravnih lica i aranžmana u kriminalne svrhe, i obezbjeđivanje blagovremenog pristupa tačnim i ažuriranim osnovnim podacima i informacijama o stvarnom vlasništvu; (3) implementiranje pristupa zasnovanog na riziku za nadzor NVO sektora kako bi se spriječila zloupotreba u svrhe FT.

Jamajka nije uspjela da dovrši svoj akcioni plan, koji je u potpunosti istekao u januaru 2022. FATF snažno apeluje na Jamajku da brzo pokaže značajan napredak u završetku svog akcionog plana do februara 2023. godine ili će FATF razmotriti sljedeće korake ako ne bude dovoljno napretka.

JORDAN

 Od oktobra 2021. godine, kada se Jordan  na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i MENAFATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Jordan je preduzeo korake ka poboljšanju svog režima SPNFT, uključujući jačanje svog pravnog i operativnog okvira za ciljane finansijske sankcije u vezi sa FT, povećanje kapaciteta za nadzor DNFBP zasnovanog na riziku, omogućavanje pristupa osnovnim i podacima o stvarnom vlasništvu nadležnim organima, održavanje statistike o istragama PN i krivično gonjenje i jačanje njegovog pravnog okvira u pogledu konfiskacije. Jordan bi trebalo da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) kompletiranje i prosljeđivanje procjene rizika od PN/TF za pravna lica i virtuelnu imovinu; ; (2) poboljšati nadzor zasnovan na procjeni rizika i primjeni djelotvorih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija za neusaglašenosti; (3) sprovoditi program osposobljavanja i podizanja svijesti kod nefinansijskih institucija i profesija koje su zakonom utvrđene kao obveznici (DNFBPs) o njihovim obvezama u borbi protiv PN/FT, naročito u pogledu dostavljanja Izvještaja o sumnjivim transakcijama; (4) održavati sveobuhvatne i ažurirane osnovne podatke i podatake o stvarnom vlasništvu o pravnim licima i pravnim aranžmanima; (5) sprovoditi istrage i krivično gonjenje za krivično djelo pranja novca, uključujući paralelne finansijske istrage, za predikatna krivična djela u skladu sa rizikom identifikovanim u NPR; (6) praćenje i djelotvoran nadzor usaglašenosti finansijskih institucija i DNFBPS sa obavezama ciljanih finansijskih sankcija; (7)razviti i impementirati pristup zasnovan na riziku za nadzor sektora nevladinih organizacija u cilju sprečavanja zloupotrebe u svrhe TF-a.

MALI

U oktobru 2021. godine, Mali se na visokom političkom nivou obvezao da će sarađivati sa FATF-om i GIABA-om na jačanju efikasnosti svog sistema SPN/FT. Mali treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) sprovođenje nacionalnog strateškog akcionog plana za SPNFT u skladu sa NPR; (2) razvijati i sprovoditi pristup zasnovan na procjeni rizika za nadzor nad finansijskim institucijama (FI) i i nefinansijskim institucijama i profesijama koje su zakonom utvrđene kao obveznici (DNFBPs)  sa procjenjenim većim rizikom od PN/FT i primjenjivati djelotvorne, srazmjerne i odvraćajuće sankcije za neusaglašenost; (3) sprovoditi sveobuhvatnu procjenu rizika PN/FT povezanu sa svim vrstama pravnih lica; (4) povećati kapacitet FOJ-a i organa za sprovođenje zakona, te  unaprijediti njihovu saradnju u korišćenju finansijskih obavještajnih podataka; (5) obezbijediti uključenost relevantnih nadležnih organa u istrazi i krivičnom gonjenju PN; (6) jačati kapacitet relevantnih nadležnih organa za istragu i krivično gonjenje u slučajevima FT; (7) uspostavljati pravni okvir i procedure za sprovođenje ciljanih finansijskih sankcija za FT i finansiranje proliferacije; (8) sprovoditi pristup zasnovan na procjeni rizika za nadzor NVO sektora kako bi se spriječile zloupotrebe u svrhe FT.

MAROKO

U februaru 2021. godine, Maroko se na političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i MENAFATF -om kako bi ojačao djelotvornosti svog sistema SPN/FT. Na svom plenarnom zasijedanju u oktobru 2022. godine, FATF je doneo početnu odluku da je Maroko u velikoj mjeri završio svoj akcioni plan i potvrđuje procjenu na licu mjesta kako bi se potvrdilo da je implementacija marokanskih reformi SPNFT počela i da se održava, i da neophodna politička posvećenost ostaje na snazi da se održi implementacija u budućnosti. Maroko je napravio sledeće ključne reforme, uključujući: (1) unapređenje nadzora zasnovanog na procjeni rizika i preduzimanje korektivnih radnji i primjenu djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih kazni za neusklađivanje sa propisima; (2) jačanje okvira ciljanih finansijskih sankcija i praćenje usaglašenosti finansijskih institucija i DNFBP sa obavezama ciljanih finansijskih sankcija; (3) preduzimanje i razmjenu rezultata procene rizika od zloupotrebe svih vrsta pravnih lica sa privatnim sektorom i nadležnim organima; (4) povećanje raznolikosti prijavljivanja sumnjivih transakcija; i (5) uspostavljanje postupaka zaplijene i konfiskacije imovine.

FATF će nastaviti da prati situaciju sa COVID-19 i izvršiće posjetu na licu mjesta u najkraćem mogućem roku.

MOZAMBIK

 U oktobru 2022. Mozambik se na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om i ESAAMLG-om na jačanju efikasnosti svog režima SPNFT. Od usvajanja svog MER-a u aprilu 2021. godine, Mozambik je postigao napredak u nekim od radnji koje je preporučio MER za poboljšanje svog sistema, uključujući finalizaciju svoje NPR i jačanje napora za konfiskaciju imovine. Mozambik će raditi na implementaciji svog akcionog plana FATF-a tako što će: (1) obezbijediti saradnju i koordinaciju među relevantnim organima u sprovođenju strategija i politika za SPNFT zasnovanih na riziku; (2) sprovođenje obuke za sve organe za sprovođenje zakona o uzajamnoj pravnoj pomoći kako bi se poboljšalo prikupljanje dokaza ili zaplijena/konfiskacija imovinske koristi stečene krivičnim djelom; (3) obezbjeđivanje adekvatnih finansijskih i ljudskih resursa supervizorima, razvoj i sprovođenje plana nadzora zasnovanog na riziku; (4) obezbjeđivanje adekvatnih resursa organima za početak prikupljanja adekvatnih, tačnih i ažurnih podataka o stvarnom vlasništvu pravnih lica; (5) povećanje ljudskih resursa FOS-a kao i povećanje finansijskih obaveštajnih podataka koji se šalju organima; (6) demonstriranje sposobnosti organa za sprovođenje zakona da efikasno istraže slučajeve PN/TF koristeći finansijske obavještajne podatke; (7) sprovođenje sveobuhvatne procjene rizika od TF i početak implementacije sveobuhvatne nacionalne strategije protiv finansiranja terorizma; (8) povećanje svijesti o TF i PF vezanim za ciljane finansijske sankcije; i (9) sprovođenje procjene rizika od TF za nevladine organizacije u skladu sa standardima FATF-a i korišćenje iste kao osnove za razvoj plana informisanja.

PANAMA

Od juna 2019. godine, kada se Panama na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om i GAFILAT-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT, Panama je preduzela korake u cilju unapređenja svog sistema SPN/FT, uključujući obezbjeđivanje djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih kazni za kršenje propisa iz oblasti SPN/FT. Međutim, Panama bi trebalo da nastavi da preduzima hitne mjere kako bi u potpunosti odgovorila na preostale mjere u svom akcionom planu pošto su svi rokovi već istekli u januaru 2021. godine. Panama bi trebala da nastavi sa sprovođenjem svog akcionog plana kako bi otklonila strateške nedostatke, uključujući: (1)  obezbjeđivanje odgovarajuće provjere ažuriranih podataka o stvarnom vlasništvu od strane obveznika i blagovremenog pristupa ovim podacima nadležnim organima, uspostavljanje djelotvornih mehanizama za praćenje aktivnosti ofšor subjekata, procjena postojećih rizika od zloupotrebe pravnih lica i aranžmana u cilju definisanja i sprovođenja konkretnih mjera za sprečavanje zloupotrebe imenovanih akcionara i direktora i (2)  pokazujući svoju sposobnost da istražuje i krivično goni PN u vezi sa stranim poreskim krivičnim djelima.

 FATF ponovo izražava značajnu zabrinutost što Panama nije uspela da završi svoj akcioni plan, koji je u potpunosti istekao u januaru 2021. godine. FATF snažno apeluje na Panamu da brzo završi svoj akcioni plan do februara 2023. godine ili će FATF razmotriti pozivanje svojih članica i pozivanje svih država da primijene mjere provjere identiteta i praćenja poslovanja klijenta (produbljene CDD mjere) na poslovne odnose i transakcije sa Panamom.

FILIPINI

Od juna 2021. godine, kada su se Filipini na visokom političkom nivou obavezali da će raditi sa FATF-om i APG-om na jačanju efikasnosti svog režima SPN/FT, Filipini su preduzeli korake ka poboljšanju svog SPN/FT režima, uključujući demonstriranje da se preduzimaju odgovarajuće mjere u pogledu sektora NVO i sprovođenje nadzora za ciljane finansijske sankcije. Filipini bi trebalo da nastave da rade na implementaciji svog akcionog plana za otklanjanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) demonstriranje da postoji efikasan nadzor nad DNFBP zasnovan na riziku; (2) demonstriranje da supervizori koriste kontrole SPN/FT kako bi ublažili rizike povezane sa kazino džanketima; (3) poboljšanje i pojednostavljenje pristupa informacijama o stvarnom vlasniku, organima za sprovođenje zakona i preduzimanje koraka da se osigura da su informacije o stvarnom vlasniku tačne i ažurne; (4) demonstriranje povećanja upotrebe finansijskih obaveštajnih podataka i povećanje istraga i krivičnog gonjenja PN u skladu sa rizikom; (5) demonstriranje povećanja u identifikaciji, istrazi i krivičnom gonjenju slučajeva TF; i (6) poboljšanje efektivnosti okvira ciljanih finansijskih sankcija za TF i PF tako što će pokazati da DNFBP razumiju svoje obaveze.

SENEGAL

Od februara 2021. godine, kada se Senegal na visokom političkom nivou obavezao da će sarađivati sa FATF-om i GIABA-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT, Senegal je preduzeo korake za unapređenje svog režima SPN/FT, uključujući obezbjeđivanje dosljednog razumijevanja rizika od PN/TF u relevantnim organima kroz obuku i informisanje, i traženje međunarodne pravne pomoći i drugih oblika međunarodne saradnje. Senegal treba da nastavi sa sprovođenjem svog akcionog plana kako bi otklonio strateške nedostatke, uključujući: (1) poboljšanje usaglašenosti otkrivanjem kršenja zakona u vezi sa SPNFT i izricanje djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija protiv lica koji se ne pridržavaju propisa; (2) ažuriranje i održavanje sveobuhvatnih podataka o stvarnom vlasništvu pravnih lica i aranžmana i jačanje sistema sankcija za kršenje obaveza transparentnosti; (3) jačanje razumijevanja nadležnih organa o rizicima od TF-a i jačanje kapaciteta i podrške za organe za sprovođenje zakona i tužilačke organe uključene u borbu protiv TF-a u skladu sa nacionalnom strategijom TF-a za 2019.godinu ; i (4) sprovođenje efektivnog režima ciljanih finansijskih sankcija koji se odnosi na TF i PF, kao i praćenje i nadzor NVO zasnovanih na riziku.

FATF konstatuje kontinuirani napredak Senegala u svom akcionom planu, međutim svi rokovi su sada istekli i posao ostaje. FATF podstiče Senegal da nastavi da sprovodi svoj akcioni plan kako bi se što prIJe otklonili gore navedeni strateški nedostaci.

JUŽNI SUDAN

U junu 2021. godine, Južni Sudan se na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om na jačanju efikasnosti svog sistema za SPNFT. Južni Sudan je postao član ESAAMLG u septembru 2022. godine i obavezao se da će proći uzajamnu evaluaciju. Južni Sudan treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana, uključujući: (1) sprovođenje sveobuhvatne revizije Zakona o SPNFT (2012), uz podršku međunarodnih partnera, uključujući tehničku pomoć, kako bi se uskladio sa standardima FATF-a; (2) postati potpisnica i u potpunosti implementirati Bečku konvenciju iz 1988. godine, Palermsku konvenciju iz 2000. godine i Konvenciju o finansiranju terorizma iz 1999. godine; (3) obezbjeđivanje da su nadležni organi na odgovarajući način strukturirani i osposobljeni za sprovođenje pristupa zasnovanog na riziku kada je u pitanju nadzora nad SPN/FT za finansijske institucije; (4) razvijanje sveobuhvatnog pravnog okvira za prikupljanje i verifikaciju tačnosti informacija o stvarnom vlasništvu za pravna lica; (5) operacionalizacija potpuno funkcionalne i nezavisne FOJ; (6) uspostavljanje i sprovođenje pravnog i institucionalnog okvira za sprovođenje ciljanih finansijskih sankcija u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o terorizmu i finansiranju širenja oružja za masovno uništenje; i (7) otpočinjanje implementacije ciljanog nadzora/monitoringa zasnovanog na riziku nevladinih organizacija koje su u riziku od zloupotrebe za finansiranje terorozma.

FATF primjećuje ograničen napredak Južnog Sudana u njegovom akcionom planu. FATF ponovo ohrabruje Južni Sudan da nastavi da pokazuje svoju snažnu političku i institucionalnu posvećenost jačanju efikasnosti svog režima za SPNFT, posebno u podršci vodećoj agenciji za SPNFT u koordinaciji nacionalnih napora za SPNFT.

SIRIJA

 Od februara 2010. godine, kada se Sirija na visokom političkom nivou obavezala da sarađuje sa FATF-om i MENAFATF-om na otklanjanju svojih strateških nedostataka u sistemu SPN/FT, Sirija je ostvarila napredak u unapređenju svog sistema SPN/FT. U junu 2014. godine, FATF je utvrdio da je Sirija u značajnoj mjeri sprovela svoj akcioni plan na tehničkom nivou, uključujući inkriminsanje finansiranja terorizma i uspostavljanje procedura za zamrzavanje imovine terorista. Iako je FATF utvrdio da je Sirija završila svoj utvrđeni akcioni plan, zbog bezbjedonosne situacije, FATF nije u mogućnosti da sprovede posjetu na licu mjesta kako bi se provjerilo da li je proces primjene potrebnih reformi i aktivnosti počeo i da li je održiv. FATF će nastaviti da nagleda situaciju i obaviće posjetu na licu mjesta čim to bude moguće.

TANZANIJA

U oktobru 2022. Tanzanija se na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i ESAAMLG-om na jačanju efikasnosti svog sistema za SPNFT. Od usvajanja svog MER-a u aprilu 2021. godine, Tanzanija je postigla napredak u nekim od preporučenih radnji MER-a za poboljšanje svog sistema, uključujući razvoj pravnog okvira za TF i ciljane finansijske sankcije i širenje prosljeđivanje strateške analize FOS-a. Tanzanija će raditi na implementaciji svog akcionog plana FATF-a: (1) poboljšanjem nadzora finansijskih institucija i DNFBP zasnovanog na riziku, uključujući sprovođenje inspekcija na osnovu osetljivosti na rizik i primjenom djelotvornih, srazmjernih i odvraćajućih sankcija za neusklađenost; (2) demonstriranjem sposobnosti organai da efikasno sprovode niz istraga i krivičnog gonjenja pranja novca u skladu sa profilom rizika države; (3) demonstriranjem da organi za sprovođenje zakona preduzimaju mjere da identifikuju, uđu u trag, zaplijene i konfiskuju prihode i sredstva koja potiču od krivičnih djela; (4) sprovođenjem sveobuhvatne procjene rizika od FT i započinjanjem primjene sveobuhvatne nacionalne strategije za borbu protiv terorizma, kao i demonstraciju sposobnosti za sprovođenje istraga o FT i krivično gonjenje u skladu sa profilom rizika države; (5) povećanjem svijesti privatnog sektora i nadležnih organa o TF i PF vezanim za ciljane finansijske sankcije; i (6) sprovođenjem procjene rizika od TF za NVO u skladu sa standardima FATF i korišćenjem iste kao osnove za razvoj plana za informisanje.

TURSKA

Od oktobra 2021. godine, kada se Turska na visokom političkom nivou obavezala da će sarađivati sa FATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT, Turska je preduzela dalje korake ka poboljšanju svog režima za SPNFT, uključujući povećanje ljudskih resursa u FOS-u za sprovođenje analize i traženje niza domaćih označavanja lica prema Rezoluciji SBUN 1373 za ciljanje finansiranja terorizma u skladu sa profilom rizika Turske. Turska treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za otklanjanje svojih strateških nedostataka, uključujući: (1) povećanje inspekcija na licu mjesta od strane nadzornih organa u svim sektorima, srazmjerno riziku; (2) poboljšanje upotrebe finansijskih obavještajnih podataka za podršku istragama o pranju novca i povećanje proaktivnog širenja informacija od strane FOS-a; (3) preduzimanje složenijih istraga pranja novca i krivičnog gonjenja; (4) utvrđivanje jasnih odgovornosti i mjerljivih ciljeva učinka i metrike za organe odgovorne za povraćaj imovine stečene krivičnim djelima i gonjenje slučajeva finansiranja terorizma i korišćenje statistike za ažuriranje procjena rizika i politika informisanja; (5) sprovođenje više finansijskih istraga u slučajevima terorizma, davanje prioriteta istragama i krivičnom gonjenju TF u vezi sa grupama koje su odredile UN, i obezbjeđivanje proširenja istraga o TF kako bi se identifikovale mreže finansiranja i podrške; (6) u vezi sa ciljanim finansijskim sankcijama, praćenjem odlaznih zahtjeva prema trećim zemljama u vezi sa grupama koje su odredile UN, u skladu sa profilom rizika Turske; i (7) da u potpunosti implementira pristup zasnovan na riziku u nadzoru neprofitnih organizacija kako bi se spriječila njihova zloupotreba za finansiranje terorizma, preduzimajući korake kako bi se osiguralo da su sprovedene revizije zasnovane na riziku, da nadzor ne ometa ili obeshrabruje legitimnu aktivnost NVO-a kao što je npr. prikupljanje sredstava i da su primenjene sankcije srazmerne svakom kršenju.

FATF nastavlja da prati nadzor Turske nad sektorom nevladinih organizacija. Turska se poziva da demonstrira primjenu pristupa zasnovanog na riziku u nadzoru nevladinih organizacija u skladu sa FATF standardima.

UGANDA

Od februara 2020. godine, kada se Uganda na visokom političkom nivou obavezala da će raditi sa FATF-om i ESAAMLG-om na jačanju efikasnosti svog sistema za SPNFT, Uganda je pokazala napredak, uključujući završetak procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma pravnih lica i aranžmana. Uganda treba da nastavi da radi na sprovođenju svog akcionog plana za rešavanje svojih strateških nedostataka, uključujući: 1) razvijanje i sprovođenje nadzora finansijskih institucija i DNFBPs zasnovanog na riziku; (2) obezbeđivanje da nadležni organi imaju blagovremen pristup tačnim osnovnim i stvarnim podacima o vlasništvu za pravna lica; (3) pokazivanje da organi za sprovođenje zakona i pravosudni organ primjenjuju krivično djelo PN u skladu sa identifikovanim rizicima; (4) uspostavljanje i sprovođenje politika i procedura za identifikaciju, praćenje, zaplijenu i konfiskaciju imovinske koristi i sredstava izvršenja krivičnog djela; i (5) rešavanje tehničkih nedostataka u pravnom okviru za sprovođenje ciljanih finansijskih sankcija u vezi sa PF. FATF nastavlja da prati nadzor Ugande nad sektorom nevladinih organizacija kako bi podstakao primjenu pristupa zasnovanog na riziku u nadzoru nevladinih organizacija u skladu sa FATF standardima i ublažio neželjene posljedice.

FATF snažno apeluje na Ugandu da brzo primijeni svoj akcioni plan za rešavanje gore navedenih strateških nedostataka što je prije moguće pošto su svi rokovi istekli u maju 2022.

 

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Od februaru 2022. godine, kada su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) na visokom političkom nivou obavezali da će sarađivati sa FATF-om i MENAFATF-om na jačanju djelotvornosti svog sistema SPN/FT, Ujedinjeni Arapski Emirati su pokazali pozitivan napredak, uključujući obezbjeđivanje dodatnih resursa FOS-a za jačanje analize FOS-a i pružanje finansijskih obavještajnih podataka organima za sprovođenje zakona i javnim tužiocima za borbu protiv visokorizičnih prijetnji od PN. UAE bi trebalo da nastave da rade na implementaciji svog akcionog plana FATF kroz: (1) pokazujući kroz studije slučaja i statistiku održivo povećanje odlaznih zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć za olakšavanje istrage FT, PN i visokorizičnih predikatnih krivičnih djela; (2) utvrđivanje i održavanje zajedničkog razumijevanja rizika od PN/FT između različitih DNFBP sektora i institucija; (3) povećanje broja i kvaliteta STR koje dostavljaju finansijske institucije i DNFBPs; (4) postizanje dubljeg razumjevanja rizika od zloupotrebe pravnih lica i, gdje je to primjenjivo, pravnih aranžmana, u svrhe PN/FT; (5) demonstriranje veće upotrebe finansijskih obavještajnih podataka za praćenje visokorizičnih pretnji od PN; i demonstrirajući održiv porast djelotvornih istraga i krivičnih gonjenja različitih vrsta slučajeva PN u skladu sa profilom rizika UAE; i (7) proaktivno identifikovanje i borbu protiv izbjegavanja sankcija, uključujući i pokazivanje da privatni sektor ima bolje razumjevanje izbjegavanja sankcija.

JEMEN

Od februara 2010. godine, kada se Jemen na visokom političkom nivou obavezao da će raditi sa FATF-om i MENAFATF-om na otklanjanju svojih strateških nedostataka u SPN/FT, Jemen je postigao napredak u poboljšanju svog sistema za SPN/FT. U junu 2014. FATF je utvrdio da je Jemen u velikoj mjeri postupio po akcionom planu na tehničkom nivou, uključujući: (1) adekvatnu kriminalizaciju pranja novca i finansiranja terorizma; (2) uspostavljanje procedura za identifikaciju i zamrzavanje sredstava terorista; (3) poboljšanje zahtjeva za CDD i izvještavanje o sumnjivim transakcijama; (4) izdavanje smjernica; (5) razvijanje kapaciteta za praćenje i nadzor nadzornih organa finansijskog sektora i finansijske obaveštajne jedinice; i (6) uspostavljanje potpuno operativne i efektivno funkcionalne finansijske obaveštajne jedinice. Iako je FATF utvrdio da je Jemen završio svoj dogovoreni akcioni plan, zbog bezbjednosne situacije, FATF nije bio u mogućnosti da izvrši posjetu na licu mjesta kako bi potvrdio da li je proces sprovođenja potrebnih reformi i akcija počeo i da li se održava. FATF će nastaviti da prati situaciju i obaviće posjetu na licu mjesta u najkraćem mogućem roku.

Države koje više ne podliježu pojačanom nadzoru od strane FATF-a

Nikaragva

FATF primećuje napredak Nikaragve u poboljšanju elemenata svog režima SPN/FT obuhvaćenih njegovim akcionim planom. Nikaragva je riješila tehničke nedostatke kako bi ispunila obaveze iz svog akcionog plana u vezi sa strateškim nedostacima u oblastima koje je FATF identifikovao u februaru 2020. godine. Nikaragva stoga više nije predmet pojačanog procesa praćenja FATF-a.

Međutim, FATF je snažno zabrinut zbog potencijalne pogrešne primjene FATF standarda koja bi rezultirala suzbijanjem nevladinog sektora Nikaragve. Nikaragva bi trebalo da nastavi da radi sa GAFILAT-om na daljem poboljšanju svog režima SPN/FT, uključujući osiguravanje da je nadzor nad nevladinim organizacijama zasnovan na riziku i u skladu sa standardima FATF-a. Nikaragva se snažno ohrabruje da nastavi saradnju sa GAFILAT-om po ovom pitanju.

Pakistan

FATF pozdravlja značajan napredak Pakistana u poboljšanju režima SPN/FT. Pakistan je ojačao djelotvornost svog režima SPN/FT i otklonio tehničke nedostatke kako bi ispunio obaveze svojih akcionih planova u vezi sa strateškim nedostacima koje je FATF identifikovao u junu 2018. godine i junu 2021. godine, od kojih je poslednji završen prije rokova, uključujući ukupno 34 akcije. Pakistan stoga više nije podložan povećanom procesu praćenja FATF-a.

Pakistan će nastaviti da radi sa APG-om na daljem poboljšanju svog sistema SPN/FT.

Original saopštenje na engleskom jeziku možete naći na sljedećem linku:

https://www.fatf-gafi.org/en/publications/High-risk-and-other-monitored-jurisdictions/Increased-monitoring-october-2022.html