Fitosanitarni inspektori obilaze proizvođače citrusa u Ulcinju

Objavljeno: 2024-10-08 07:14:00 Autor: UBHVFP

Dana 07.10.2024. godine fitosanitarni inspektori PJ Bar obišli su proizvođače citrusa na teritoriji opštine Ulcinj u mjestu Štoj, Zoganje, Tarza i Reč.

Fitosanitarni inspektori su sa proizvođačima razmjenjivali informacije o stanju na terenu i efikasnosti primjene fitosanitarnih mjera u cilju suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja leptiraste vaši - Aleurocanthus spiniferus, prikupljali informacije o pojavi opadanja plodova mandarina koji je različit od slučaja do slučaja (proizvođači uglavnom smatraju posljedicom izuzetno visokih temperatura u julu/avgustu, posljedicom slabije sprovedenih mjera za suzbijanje voćne muve Ceratitis capitate i potencijalno dejstvom gljive roda Colletotrichum gleosporoides), vođenju knjige evidencije upotrebe pesticida i dodatno fitosanitarni inspektori vršili su uzorkovanje ploda mandarina u skladu sa Programom monitoringa rezidua pesticida.

Fitosanitarni inspektori će u narednom periodu intezivno nastaviti sa terenskim aktivnostima u cilju uzorkovanja u skladu sa Programom monitoringa rezidua pesticida, a nakon berbe i radi primjene fitosanitarnih mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja leptiraste vaši - Aleurocanthus spiniferus uz potencijalne mjere za suzbijanje i sprečavanje Colletotrichum gleosporoides.

C. gloeosporioides na mandarinama na području južnog Jadrana poznata je od 1960-ih godina i naseljava osušene vrhove mladica, što predstavlja izvor zaraze za cvjetove i plodove. C. gloeosporioides u fazi ranih zaraza plodova redovno uzrokuje njihovo otpadanje. Takva zaraza prepoznaje se po nekrotičnom prstenu oko čaške plodova.

Agrotehničke mjere bi obuhvatile detaljno uklanjanje osušenih mladica i grana, a kako se C. gloeosporioides održava i na otpalim zaraženim plodovima ili na plodovima preostalima nakon berbe, uklanjanje takvih plodova takođe bi trebalo predstavljati važnu mjeru zaštite i poklapa se sa opštim higijenskim agrotehničkim mjerama i mjerama za postupanje sa otpalim i zaraženim plodovima radi suzbijanja voćne muve Ceratitis capitate.

Da podsjetimo na objavu od 24.09.2024:

https://www.gov.me/clanak/izvjestajno-prognozni-program-ceratitis-capitata-vocna-muva-3

To podrazumijeva, od strane proizvođača i držaoca voćnih vrsta koje su domaćini C. capitata, kontinuirano uklanjanje i uništavanje spaljivanjem svih onih plodova na kojima se uoče bilo kakvi simptomi napada ili preuranjeno dozrijevanje. Sumnjivi plodovi se ne smiju zakopavati u zemlju niti bacati u kontejner!