Formiranje Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore

Objavljeno: 2023-07-03 08:02:24 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore/UN

Predstavnici Vlade Crne Gore i sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori održaće konstituivnu sjednicu Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore. Riječ je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje partnerskih sredstava za razvojne inicijative.

Sjednicom će ko-predsjedavati:

Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore

Piter Lundberg, rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori

Upravni odbor Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, koji čine predstavnici Vlade, sistema UN u zemlji i strateški partneri, odgovoran je za upravljanje Fondom, strateško pozicioniranje, nadzor i donošenje odluka o raspodjeli sredstava.

Vlada Crne Gore opredijelila je iznos od 1 milion EUR za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Vlada Švajcarske kontribuirala 1,6 miliona EUR. Prethodno, kontribuciju za Fond opredijelila je i Vlada Luksemburga. U toku je formalizacija partnerstava i sa drugim zemljama i organizacijama koje su posvećene održivom razvoju Crne Gore.

Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, ovaj Fond ima za cilj da pruži katalitičku i stratešku podršku ubrzanju implementacije Agende održivog razvoja do 2030. godine i procesa pristupanja Evropskoj uniji. Fond je osmišljen tako da pruži podršku inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: 1) inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, 2) razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i 3) društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Tehničke info:

Potrebno je da predstavnici medija koji žele da izvještavaju sa događaja Službi za odnose s javnošću Vlade Crne Gore na adresu elektronske pošte pr.vlada.gov.me@gmail.com, dostave imena novinara, fotografa i kamermana i to najkasnije do sjutra, 04. jula u 09.00h.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore obezbijediće medijima fotografije i video snimke.