Gjeloshaj[/lat] učestvovao na obiljezavanju 18. godišnjice nezavisnosti Crne Gore otvaranjem izložbe „Modernistički put [lat]Gjelosha Gjokaja“

Objavljeno: 2024-05-16 09:16:00 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Gjeloshaj, učestvovao na otvaranju izložbe „Modernistički put Gjelosha Gjokaja“ koja se organizovala povodom 90. godišnjice njegovog rođenja i 18. godišnjice nezavisnosti Crne Gore u Prištini, Republika Kosovo. Izložba se organizovala u saradnji Ambasade Crne Gore u Republici Kosovo, Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo i Nacionalne galerije Kosova.

Počasnu riječ na otvaranju izložbe imao je potpredsjednik Gjeloshaj i otpravnik poslova ambasade Crne Gore, Bernard Çobi. O djelu Gjelosha Gjokaja govorili su: istaknuti filozof i kritičar, Shkelzen Maliqi, predsjednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, ministar kulture, omladine i sporta, Hajrullah Çeku, direktorka Nacionalne galerije Kosova, Alisa Gojani-Berisha i Sead Gjokaj, rođak Gjelosha Gjokaja.

„Djela maestra Gjokaja iz Malesije, Crne Gore, ostavila su neizbrisiv trag u našem zajedničkom kulturnom nasljeđu otjelotvorujući evropske težnje naših dviju prijateljskih zemalja.” - rekao je potpredsjednik Gjeloshaj na otvaranju izložbe.

Na izložbi, koja je privukla dosta pažnje, prisutni su bili visoki predstavnici političkog, diplomatskog, akademskog, kulturnog, medijskog i sportskog života.

Akademik Gjelosh Gjokaj (1933-2016), rođen u Malesiji, bio je slavan slikar svjetskog renomea, koji je na međunarodnoj sceni postao poznat kao „Balkanski Pikaso“. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu. Predavao je u Prištini i na Cetinju, krajem 60ih godina živio je u Rimu, gdje se proslavio naročito po svojim originalnošću i grafikama. Dugo godina živio je u Augsburgu, da bi se vratio rodnom kraju selu Milješ. Izlagao je na 53 samostalne i 62 kolektivne izložbe. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i priznanja, između ostalog, dobitnik je Trinaestojulske nagrade i zvanja istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.