I pored kažnjavanja, i dalje u saobraćaju učestvuje značajan broj neodgovornih vozača

Objavljeno: 2024-07-26 15:03:40 Autor: Uprava policije

I pored povećane frekvencije saobraćaja ali i otežanih uslova rada i organizacionih problema prouzrokovanih nedostatkom potrebnog broja policijskih službenika, Uprava policije i njene organizacione jedinice kroz pojačano preduzimanje, kako preventivnih tako i represivnih aktivnosti, ulažu velike napore u cilju očuvanja potrebnog nivoa stanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Samo za proteklih nedjelju dana policijski službenici saobraćajne policije su sankcionisali čak  3363 učesnika u saobraćaju, od čega :

- izdato je  2937 prekršajnih naloga,

- podnijeto je 426 prekršajnih prijava i

- oduzeto je 33 para registarskih tablica.

Posebno zabrinjava da je veliki broj kontrolisanih vozača zatečen da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava, od čega je kod pojedinih vozača izmjereno prisustvo od 3,90 g/kg alkohola u krvi.

Od sankcionisanih vozača zbog vršenja  najtežih prekršaja iz saobraćaja je isključen i slobode lišen 151 vozač.

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola slobode je lišeno 97 vozača, zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci slobode je lišen 31 vozač, dok su 23 vozača lišena slobode zbog ostalih teških prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.          

Međutim, i pored pojačanih policijskih aktivnosti, pogotovo na putnim pravcima, brojnih preventivnih aktivnosti, akcija pojačane kontrole saobraćaja na lokalnom i nacionalnom nivou, čestih apela, pa i molbi upućenih vozačima od strane Uprave policije, na putevima u Crnoj Gori za proteklih nedjelju dana dogodila se 161 saobraćajna nezgoda u kojima su nažalost život izgubila 3 lica, dok je 19 lica zadobilo teže a 61 lice lakše tjelesne povrede.

Neodgovornost prema sebi i drugima, kao i svjesno kršenje saobraćajnih propisa, najčešći su uzroci saobraćajnih nezgoda i veoma lošeg stanja bezbjednosti na našim putevima.

Uprava policije ističe da ne postoji objektivna i realna mogućnost da na svim dionicama puteva u Crnoj Gori budu prisutne saobraćajne patrole, kako bi vozači primarno zbog straha od eventualne kazne, smanjili brzinu i svoje ponašanje u saobraćaju prilagodili postojećem okruženju, uslovima na putu i važećim saobraćajnim propisima.

Policijski službenici će i u narednom periodu nastojati da svojim radom i preduzetim aktivnostima koliko je moguće još više utiču na zaustavljanje negativnog trenda i procesuiranje nesavjesnih i neodgovornih vozača, kako bi došlo do smanjenja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Uprava policije još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a pogotovo na vozače, da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu svojoj bezbjednosti, bezbjednosti svojih saputnika i drugih učesnika u saobraćaju i tako spriječe izazivanje saobraćajnih nezgoda koje za posljedicu imaju gubitak života, zadobijanje tjelesnih povreda i nastanak velikih materijalnih šteta.