Ibrahimović-Karosu: EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

Objavljeno: 2024-09-06 13:00:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Portugala u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi, Žozeom Vel Karosuom.

Tokom sastanka je ukazano na tradicionalno prijateljske odnose i spremnost da međudržavni kontakti, u narednom periodu, budu dodatno unaprijeđeni.

Ministar je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni veze sa Portugalom, zasnovane na tradicionalnom prijateljstvu, zajedničkim vrijednostima, saveznštvu u okviru NATO-a i snažnoj podršci te zemlje našem evropskom putu. S tim u vezi, upoznao je portugalskog ambasadora sa planovima i ciljevima Vlade Crne Gore na polju realizacije obaveza iz EU agende.

Ambasador Karosu je pohvalio napredak Crne Gore, države predvodnice u procesu evropske integracije, te naglasio posvećenost Portugala politici proširenja EU. U tom smislu, prenio je spremnost za dalju političku i ekspertsku podršku, koja će doprinijeti uspješnom završetku pregovaračkog procesa i pridruživanju Evropskoj uniji u što kraćem roku.

Uz osvrt na aktuelnu geopolitičku situaciju, zajednički je ocijenjeno da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, te da bi učlanjenje Crne Gore u EU dodatno motivisalo sve zemlje regiona da ubrzaju svoje reformske procese, vođene zajedničkom, evropskom perspektivom.