Ibrahimović sa ambasadorima Malteškog reda i Jermenije: U fokusu razgovora jačanje bilateralnih odnosa i saradnje na multilateralnom planu

Objavljeno: 2024-10-23 14:30:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorom Suverenog viteškog malteškog reda Narćizom Salvom di Pjetraganzilijem i ambasadorom Jermenije Ašotom Hoakimijanom. 

U razgovoru sa ambasadorom Pjetraganzilijem konstatovano je da Crna Gora i Suvereni viteški malteški red njeguju tradicionalno prijateljske odnose i kontinuirano rade na unaprjeđenju saradnje i jačanju političkog dijaloga na svim nivoima. Sagovornici su podsjetili da snažnu vezu Crne Gore i Malteškog reda predstavlja ikona bogorodice Filermose, čije je očuvanje i zaštita od izuzetne važnosti za Crnu Goru. Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnostima za intenziviranje odnosa u oblasti od obostranog interesa, na bilateralnom i multilateralnom planu, a ministar Ibrahimović je kazao da Crna Gora uvažava doprinos i aktivnu humanitarnu ulogu Suverenog viteškog malteškog reda u našem regionu i cijeloj Evropi. 

Sastanak sa ambasadorom Hoakimijanom bio je prilika da se ukaže na prijateljske odnose između Crne Gore i Jermenije, koji predstavljaju odličnu osnovu za intenziviranje političkog dijaloga i posjeta na svim državnim nivoima. Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unaprjeđenje saradnje na bilateralnom planu, sa posebnim fokusom na sektore ekonomije, turizma, zdravstva, nauke i obrazovanja.

U fokusu razgovora bile su i EU integracije, kao i mogućnosti za dalje snaženje saradnje na multilateralnom nivou. Ministar je naveo da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju reformski i integracioni procesi, i podsjetio na plan Vlade da Crna Gora, do 2028. godine, postane članica Evropske unije.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima organizovanja poslovnog foruma, u cilju povezivanja privrednika i razmjene iskustava i znanja iz oblasti tehnoloških inovacija i start-up preduzeća.