Ibrahimović u Ankari: Crna Gora i Turska njeguju veoma dobru bilateralnu saradnju

Objavljeno: 2024-08-08 16:15:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, Ervin Ibrahimović, započeo je danas zvaničnu posjetu Republici Turskoj, na poziv ministra vanjskih poslova, Hakana Fidana.

Prvog dana posjete, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske, Numanom Kurtulmušom. Tokom razgovora je konstatovano da dvije zemlje imaju veoma dobre političke kontakte i bilateralnu saradnju, a naročito je bilo riječi o parlamentarnoj dimenziji crnogorsko-turskih odnosa. Predsjednik Velike narodne skupštine Kurtulmuš istakao je da Crna Gora i Republika Turska njeguju istorijske veze koje se u kontinuitetu razvijaju i nadograđuju u brojnim oblastima. On je posebno ukazao na važnost saradnje na polju obrazovanja i kulture, čime se dodatno oplemenjuju odnosi između naroda dvije države. Ministar Ibrahimović iskazao je zadovoljstvo zvaničnom posjetom Republici Turskoj u godini u kojoj dvije zemlje obilježavaju značajan jubilej - 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Frekventan politički dijalog, realizovane posjete na svim nivoima, sadržajna bilateralna saradnja i NATO savezništvo, potvrđuju obostranu spremnost i posvećenost daljem unaprjeđenju prijateljskih međudržavnih odnosa, kazao je ministar Ibrahimović.

Tokom susreta sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine, Fuatom Oktajem, ukazano je na važnost parlamentarne diplomatije. U tom kontekstu, izraženo je obostrano zadovoljstvo planiranom posjetom Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Crnoj Gori, u narednom periodu. "Veoma dobri bilateralni odnosi i saradnja na planu ekonomije, odbrane, turizma, kulture i obrazovanja, uz unaprijeđenu avio-povezanost, značajno doprinose zbližavanju naroda dvije države", poručio je Oktaj.

Republika Turska i Crna Gora imaju jake prijateljske veze, a ostvareni rezultati u brojnim područjima saradnje nas podstiču i ohrabruju na nove inicijative koje će biti u pravcu daljeg snaženja naših sveukupnih odnosa, kazao je ministar Ibrahimović.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, Ervin Ibrahimović, razgovarao je i sa predsjednicom parlamentarne Grupe prijateljstva Crna Gora - Turska, Zejnep Jildiz. Sagovornici su se saglasili da postoji potencijal za unaprjeđenje prijateljskih odnosa, čemu će poseban doprinos pružiti i aktivnosti formiranih grupa prijateljstava u nacionalnim parlamentima dvije države.

Tokom boravka u Ankari, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, Ervin Ibrahimović, posjetio je Mauzolej Anitkabir posvećen osnivaču moderne Turske, Mustafi Kamalu Ataturku, gdje je položio vijenac i upisao se u Zlatnu knjigu.