Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

III izdanje OECD publikacije “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021”

Objavljeno: 2021-07-09 08:04:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

OECD je 5. jula 2021. godine objavio III izdanje publikacije “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021” u kontekstu Berlinskog procesa, čiji je primarni cilj približavanje regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji kroz implementaciju reformskih aktivnosti u brojnim socio-ekonomskim oblastima.

Navedena publikacija predstavlja rezultat sveobuhvatnog procesa prikupljanja i evaluacije preko 600 kvalitativnih i kvantitativnih indikatora za 16 politika ključnih za unapređenje konkurentnosti u Jugoistočnoj Evropi: investiciona politika, trgovina, energetika, turizam, zaštita životne sredine, poljoprivreda, saobraćaj, obrazovanje, pristup finansijama, zapošljavanje, zaštita konkurencije, nauka, tehnologija i inovacije, digitalno društvo, anti-korupcija, poreska politika i preduzeća u državnom vlasništvu.

U izradi navedene publikacije je bila uključena široka mreža različitih subjekata: predstavnici državne uprave, OECD eksperti,  civilni sector, nevladine organizacije, akademije…

Ključni cilj publikacije “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021” je da se kreatorima politika u Jugoistočnoj Evropi pruži višedimenzionalni pristup za identifikovanje prednosti i mogućnosti za unapređivanje konkurentnosti ekonomije, kao i ključnih oblasti koje zahtijevaju dodatne reformske aktivnosti. Njome  se  pruža komparativan prikaz ostvarenog stepena konkurentnosti ekonomija zemalja regiona, kao i primjeri dobre prakse zemalja članica EU pri čemu se kroz regionalnu procjenu identifikuje ostvareni progres njihovog konkurentskog privrednog potencijala, a sve u pravcu ostvarenja inkluzivnog i održivog razvoja.

Takođe, publikacijom su definisane preporuke od vitalnog značaja za prevazilaženje socio-ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 i  unaprjeđenje konkurentnost u skladu sa EU standardima.

Za razliku od prethodnih izdanja, III izdanjem su po prvi put  obuhvaćeni  pojedinačni ekonomski izvještaji, kojim se mjeri stepen ostvarenog progresa u  oblastima koje su ključne za unaprjeđenje konkurentnosti za svaku od posmatranih ekonomija posebno.

Publikacija se može preuzeti ovdje: www.oecd.org/south-east-europe/programme/competitiveness-south-east-europe.htm.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=EkKDMBIELnU