Info dan na temu Put ka evropskim fondovima

Objavljeno: 2024-09-27 06:45:00 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore i nacionalnim kontakt osobama za program Horizont Evropa, organizovali su Info dan, na temu Put ka evropskim fondovima:Korišćenje Horizont Evropa i COST programa, 24. septembra 2024. godine, u konferencijskoj sali Naučno-tehnološkog parka. Događaj je organizovan s ciljem da predstavi mogućnosti finansiranja projekata kroz ove prestižne evropske programe, koji podržavaju inovacije, istraživanja i razvoj na međunarodnom nivou.

Događaj je bio namijenjen predstavnicima akademskog sektora, malih i srednjih preduzeća, državnih kompanija, lokalnih samouprava, državne uprave, startapova i studenata.

Anđela Radulović, nacionalna koordinatorka za program Horizont Evropa, upoznala je prisutne sa programom Horizont Evropa i mogućnostima koje nudi kao najambiciozniji program za finansiranje istraživanja i inovacija u svijetu. Posjetioci su imali priliku da čuju više informacija o pozivima u okviru Marie Skłodowska-Curie Actions, koje je predstavio Filip Petrović, nacionalna kontakt osoba za MSCA. Takođe, učesnici su se upoznali sa mogućnostima u okviru klastera Hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i životna sredina, koje je predstavila nacionalna kontakt osoba za ovaj klaster, Andrea Milačić. Poseban segment bio je posvećen Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT), o kojem smo više čuli od Branke Žižić, EIT  Community Officer-a za Crnu Goru, kao i inicijativi New European Bauhaus, koju je predstavila nacionalna kontakt osoba, Milica Božović. Od Krune Ratković, članice projektnog tima u projektu MONTEVITIS, posjetioci su imali priliku da čuju iz prve ruke kako izgleda postupak apliciranja i implementacije projekta u programu Horizont Evropa.

Posljednji segment Info dana bio je posvećen COST programu, koji su predstavili Martina Lukić, nacionalna COST koordinatorka i Amil Orahovac, sa Univerziteta Donja Gorica. Oni su takođe pružili primjere uspešnih projekata realizovanih kroz ovaj mehanizam.

Info dan je obuhvatio širok spektar tema i primjera, pružajući učesnicima značajne informacije o načinima apliciranja za sredstva EU i umrežavanju s evropskim partnerima. Događaj je bio od velikog značaja za sve one koji su zainteresovani za unapređenje svojih istraživačkih i inovacionih kapaciteta kroz evropske fondove.