Inkluzivno obrazovanje

Objavljeno: 2024-09-24 14:04:00 Autor: Zavod za školstvo

Zavod za školstvo prati, podržava i usmjerava aktivnosti za razvoj inkluzivne kulture, politike i prakse u obrazovno vaspitnim ustanovama.

Savjetovanje za članove Mobilne službe

U skladu sa Strategijom inkluzivnog obrazovanja (2019-2025) koja je usmjerena na: 1) dostupnost i pravičnost obrazovanja kroz neophodnu međusektorsku podršku; 2) jednakost i kontinuitet inkluzivnog obrazovanja kroz saradnju unutar i između sektora i tranziciju sa jednog nivoa obrazovanja na sljedeći; 3) kvalitet inkluzivnog obrazovanja kroz jačanje školskih politika, kulture i prakse, u Zavodu za školstvo je 13. septembra 2024. organizovano Savjetovanje za članove Mobilne službe. Na savjetovanju se govorilo o modelima podrške članova Mobilne službe đeci, roditeljima i nastavnom kadru obrazovno-vaspitnih ustanova – podrška u izradi i praćenju realizacije IROP-a i ITP-a. Profesionalci u resursnim centrima, školama s integrisanim odjeljenjima i profesorica Univerziteta Crne Gore, čine Mobilnu službu čijim radom koordinira Zavod za školstvo. 

Zavod za školstvo prati i podržava socijalnu inkluziju đece Roma i Egipćana, s fokusom na njihovu integraciju, poboljšanje školskog i socijalnog postignuća.

Savjetovanje za direktore i stručne službe osnovnih škola koje pohađaju učenici Romi i Egipćani

U skladu sa Strategijom socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025, ključni zadatak obrazovnih institucija i obrazovno-vaspitnih ustanova je podsticanje đece Roma i Egipćana na ravnopravno uključivanje u sistem obrazovanja, redovnost u pohađanju nastave i vannastavnih aktivnosti, pružanje podrške u savladavanju jezičke barijere i sprovođenje konkretnih mjera za sprečavanje odustajanja od školovanja. U Zavodu za školstvo, 13. septembra 2024. godine, održano je savjetovanje za direktore i stručne službe osnovnih škola koje pohađaju učenici Romi i Egipćani, s akcentom na opismenjavanje ovih učenika.  

Škole su dobile Smjernice za rad s učenicima/cama Romima i Egipćanima.

Obuka „Prilagođavanje učenja i učešća studentima s posebnim obrazovnim potrebama”

U sklopu projekta Savjeta Evrope – Horizontal facility for Western Balkans and Turkey,  „Kvalitetno obrazovanje za sve”, na Univerzitetu Mediteran, održana je obuka „Prilagođavanje učenja i učešća studentima s posebnim obrazovnim potrebama”, namijenjena nastavnom kadru. Anita Marić, savjetnica za inkluzivno obrazovanje u Zavodu za školstvo, dala je doprinos u realizaciji ove obuke. Teme obuke su bile: demokratska misija visokog obrazovanja, prezentacija konvencija, modela ljudskih prava, studije slučaja, predstavljanje Vodiča za prilagođavanje učenja i učešća studentima s invaliditetom.