Inspektori Uprave za inspekcijske poslove tokom prvih sedam dana pojačanog nadzora izrekli kazni u novčanom iznosu od 514.930,00 eura

Objavljeno: 2024-07-10 12:45:31 Autor: uip

Kao što je i prethodno najavljeno iz Uprave za inspekcijske poslove, pojačan inspekcijski nadzor u 6 primorskih opština počeo je 1. jula.
Preko 70 inspektora iz inspekcije rada, tržišne, turističke i zdravstveno-sanitarne inspekcije konstantno je na terenu i tako će biti do kraja avgusta.
Nakon presjeka koji ne napravljen nakon prvih sedam dana, ukupno je izvršeno 865 inspekcijskih nadzora i izdato prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 514. 930,00 eura.
Ukupno je zatvoreno 19 objekata od čega 2 objekta zbog neprijavljene trgovine a ostalih 17 zbog rada nedeljom. Podnijeto je i 5 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.
Najčešće nepravilnosti ticale su se rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, rada stranaca bez dozvole za privremeni boravak i rad, neposjedovanja sanitarne knjižice, neizdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, istekle kategorizacije ugostiteljskih objekata, neposjedovanja odobrenja za rad, nepoštovanja Zakona o žigu, i tako dalje.
Koristimo priliku da još jednom apelujemo na sve privredne subjekte da se pridržavaju zakonskih propisa koji su na snazi.

 Tokom vikenda dok traje pojačan inspekcijski nadzor kao i u prazničnim danima pred nama biće organizovana dežurstva službenika Uprave za inspekcijske poslove, stoga još jednom pozivamo sve građane da prijave nepravilnosti pozivom na besplatni call centar 080/555-555 ili slanjem mail-a na mail adresu prijave@uip.gov.me