Isplaćena višedecenijska potraživanja bivšim radnicima Radoje Dakić AD Podgorica

Objavljeno: 2024-07-23 06:57:21 Autor: Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija  je, po osnovu 6 presuda, koje je dostavila Kancelarija Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, na ime bivših radnika privrednog društva Radoje Dakić AD Podgorica u stečaju, isplatilo ukupno  4.752.896,88 €, od čega je oko 100.000,00 € uplaćeno u depozit Osnovnog suda, do okončanja ostavinskih postupaka.

Takođe, Ministarstvo finansija je do sada isplatilo i 1.554.000,00 € u izvršenju odluka Ustavnog suda, a na ime naknade nematerijalne štete.

Podjsetimo, Vlada Crne Gore je, sa ciljem rješavanja ove dugogodišnje problematike, na sjednici od 10. maja ove godine, usvojila informaciju o 6 presuda Evropskog suda za ljudska prava, donijetih protiv Crne Gore, po predstavkama 513 bivših radnika, a koju je dostavila Kancelarija Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom.

S tim u vezi, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da formira komisiju, sastavljenu od predstavnika Ministarstva finansija, Zaštitnika imovinsko pravnih interesa i vještaka ekonomsko finansijske struke, kako bi se precizno utvrdili iznosi neisplaćenih potraživanja koja su utvrđena pravosnažnim i izvršnim odlukama domaćih sudova, a koje su bile predmet razmatranja Evropskog suda za ljudska prava.

Ministar finansija je formirao pomenutu komisiju koja je završila posao u predviđenom roku, nakon čega je, postupajući po zahtjevima Zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava, Ministarstvo finansija 11. jula, a zatim i 19. jula ove godine, izvršilo isplatu bivšim radnicima, posredstvom advokatskih kancelarija.

Takođe, Ministarstvo finansija, u saradnji sa Ministarstvom pravde, priprema Akcioni plan, kojim će se, između ostalog, utvrditi ukupan iznos neisplaćenih potraživanja za preostale radnike, koji nijesu obuhvaćeni pomenutim presudama, kako bi se u razumnom roku, izvršilo namirenje bivših radnika u cjelosti i riješio ovaj višedecenijski problem bivših radnika nekadašnjeg privrednog giganta Crne Gore.