Istraživanje zadovoljstva zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave

Objavljeno: 2024-06-11 12:12:55

Uprava za ljudske resurse i ReSPA po prvi put sprovode istraživanje o zadovoljstvu zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, koje  je jedan od osnovnih mehanizama i alatki za upravljanje ljudskim resursima.

Tim povodom smo 7. juna 2024. godine,  organizovali sastanak sa predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave i Zajednice opština Crne Gore, koji su delegirani za mjerenje zadovoljstva zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, na kojem je predstavljena uloga Uprave za ljudske resurse i ReSPA- u ovom istraživanju.

Na sastanku su govorili mr Đuro Nikač, v.d. pomoćnika direktora Uprave za ljudske resurse, Ranka Bartula, program menadžerka ReSPA-e i dr Olivera Komar, ekspertkinja ReSPA-e, koja će rukovoditi procesom istraživanja.

Predstavljen je plan i cilj istraživanja, koji će rukovodiocima pružiti bolje razumijevanje procesa u samoj organu lokalne uprave kojim upravljaju i dati odgovor šta službenike čine zadovoljnima ili šta ih brine.

Na osnovu obrađenih podataka rukovodioci mogu preduzimati određene aktivnosti koje ciljano vode rješavanju identifikovanih problema, a dobijeni podaci će omogućiti kreiranje budućih politika od strane donosioca odluka u cilju unapređenja procesa upravljanja ljudskim resursima.

Instrument za sprovođenje istraživanja je dizajniran na način da mjeri dvanaest relevantnih indikatora: zadovoljstvo sadržajem rada, radnim okruženjem, kriterijumima ocjenjivanja, nagrađivanja, usavršavanja, stavovi o odgovornosti, participacije, rukovodiocima, zadovoljstvo komunikacijom i organizacionom kulturom, generalno zadovoljstvo i blagostanje.

U istraživanju o zadovoljstvu zaposlenih su uključeni lokalni službenici i namještenici zaposleni u organima lokalne uprave (sekretarijati, uprave i direkcije), dok će anketa biti distribuirana 17. juna 2024. godine.