Izdavanja mišljenja o oslobađanju od plaćanja carinskih dažbina na robu koja je predmet uvoza

Ministarstvo kulture i medija, obavještava stranke u postupcima izdavanja odobrenja/dozvola za privremeno/trajno iznošenje umjetnina iz Crne Gore, odobrenja za snimanje inostranog producenta na teritoriji Crne Gore, sticanje statusa samostalni umjetnik/stručnjak u kulturi, dodjeljivanje statusa istaknuti kulturni stvaralac i mišljenja o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina na robu koja je predmet uvoza, da se rad sa istim organizuje svakog radnog dana u vremenu od 9 do 11 časova, neposredno u prostorijama Ministarstva kulture i medija, kancelarija broj 42, 2.sprat ili na kontakt telefon broj 041-232-894. Rad sa strankama organizovan je u skladu sa odredbom člana 53 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Sl.list CG“,br. 49/22, 52/22, 56/22, 82/22, 110/22 i 139/22).

Uz zahtjev za oslobođenje od plaćanja carine na robu koja služi za obavljanje: muzejske, arhivske, restauratorske, književne, likovne, muzičko-scenske i filmske djelatnosti, korisnik prava dostavlja uvjerenje organa uprave nadležnog za poslove kulture da uvezena roba služi za ovabljanje te djelatnosti i da je uvozi ustanova ili organizacija koja se bavi tim djelatnostima.

Korisnik prava takođe dostavlja fakturu od dobavljača za robu koja je predmet uvoza, na iznos vrijednosti za koju se traži oslobađanje od plaćanja carinskih olakšica.

Na osnovu navedenog, Ministarstvo kulture izdaje mišljenje.