Izvještaj o pregledu klopki i plodova za muvu masline

Objavljeno: 2024-08-23 07:00:00 Autor: UBHVFP

Redovni nedjeljni pregled klopki za kontrolu brojnosti muve masline na području Bara i Ulcinja (područje velikih maslinjaka – Valdanos) urađen je 21.08.2024. godine.

Broj uhvćenih muva u klopkama na ostalim lokalitetima, u poređenju sa prethodnim pregledom, značajno je manji. Muve su se hvatale u McPhail klopkama na svim lokalitetima, dok su na žutim ljepljivim pločama uhvaćene sama na lokalitetima Bar 1 i Valdanos 1. Istovremeno, sa svakog lokaliteta, uzorkovani su plodovi radi pregleda u laboratoriji. Na velikom broju plodova registrovana su po dva ili tri uboda od muve gdje je došlo do uginuća larvi, posebno na lokalitetima na području Valdanosa. Pored oštećenja od muve ima i plodova koji su zaraženi sa truleži plodova (Botryosphaeria dothidea tj. Sphaeropsis dalmatica), koji su takođe, povezani sa ubodima od muve.

S obzirom da je između dva pregleda pala olujna kiša, veliki broj plodova je pao na zemlju. Iako je broj muva u klopkama mali, treba očekivati da će zbog pada temperature i kiše doći do povećanje aktivne infestacije.  Apelujemo na maslinare  koji nisu uradili ranije preporučeni tretman, da sada to obavezno odrade.