Izvještaj o prisustvu larvi cikade vinove loze (08.07. - 11.07.2023.)

Objavljeno: 2023-07-18 08:04:00 Autor: UBHVFP

U periodu od 08.07. – 11.07. 2023. godine izvršen je pregled i zamjena žutih ljepljivih ploča u lokalitetima u kojima se prati prisustvo i dinamika populacije cikade vinove loze Scaphoideus titanus.

Pregledom žutih ljepljivih ploča u entomološkoj laboratoriji na Biotehničkom fakultetu utvrđeno je prisustvo imaga u lokalitetima Godinje, Lješkopolje i Nudo u niskoj brojnosti, odnosno po jedna odrasla jedinka S. titanus u Godinju i Lješkopolju i dvije u Nudolu.

Iako je broj uhvaćenih imaga u navedenim lokalitetima nizak, nakon ovog pregleda se može konstatovani početak aktivnog leta odraslih jedinki S. titanus na području Podgorice, Crmnice i Nudola (gragovsko –nudolski region).

Bez obzira što je trenutno zabilježena niska brojnost populacije uhvaćenih odraslih jedinki S. titanus, imajući u vidu višegodišnja iskustva od prethodnih godina, kada se uvijek tokom jula mjeseca bilježi porast populacije, napominjemo da ukoliko vinogradari do sada nisu prskali ili su to eventualno uradili jedan put i sada mogu ponoviti jedno hemijsko tretiranje, radi prevencije porasta brojnosti populacije.

Preparati koji se mogu koristiti su na bazi:  flupiradifurona, cipetmetrina, buprofezina, buprofezin+ fenpiroksimat, esfenvalerata.

Prilikom izbora preparata za hemijsko tretiranje obavezno voditi računa o karenci. Da bi efekat hemijske zaštite bio svrsishodan u cijelom području u kojem je dosadašnjim pregledima zabilježeno prisustvo S. titanus, prskanje bi moralo da se obavlja sinhronizovano u par dana tj. što je moguće u kraćem vremenskom roku.

Ova, po vremenskim prilikama, veoma specifična godina, koja je rezultirala relativno prohladnim i temperaturno varijabilnim i kišovitim proljećem i početkom ljeta, uticala je kako na izvjesno kašnjenje početka kretanja vegetacije, tako i na biologiju štetočina, uključujući S. titanus. Ovo, takođe, može biti jedan od razloga relativno malog broja uhvaćenih imaga tokom ovog pregleda, a što imajući u vidu dosadašnja iskustva ne isključuje moguće povećenje brojnosti populacije u narednom periodu.

Izvještaj u prilogu: