IZVJEŠTAJ O SPROVEDENOJ JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA

Objavljeno: 2024-03-15 13:05:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Vrijeme trajanja javne rasprave: od 24.01.2024. godine do 25.02.20124. godine.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o elektronskim komunikacijama počela je 24.01.2024.godine, objavljivanjem javnog poziva na internet stranici Ministarstva ekonomskog razvoja www.gov.me/mek i portalu e-Uprave www.euprava.me i trajala je trideset dana.

Ovlašćeni predstavnici Ministarstva koji su učestvovali u javnoj raspravi: Ministar ekonomskog razvoja, državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i predstavnici Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar.

Okrugli sto povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o elektronskim komunikacijama za sve zainteresovane subjekte održan je 15. februara 2024. godine s početkom u 9 časova, u Privrednoj komori Crne Gore, u cilju usaglašavanja regulatornog okvira u oblasti elektronskih komunikacija sa EU regulativom čime će se izvršiti transponovanje Direktive 2018/1972/EU o Evropskom elektronskom komunikacionom zakoniku u pravni poredak Crne Gore, kao i prenošenje dijela EU Direktive 2014/61 čime se uređuje način funkcionisanja fizičke infrastrukture prilagođene mrežama velikih brzina. Pozdravne riječi uputio je ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Crne Gore Nik Gjeloshaj, pojasnivši razloge donošenja novog zakona, nakon čega je počela diskusija.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Uprave za inspekcijske poslove, Agencije za elektronske medije, Uprave za saobraćaj, predstavnici operatora elektronskih komunikacija i eksperti iz oblasti elektronskih komunikacija.

U toku trajanja okruglog stola, odgovore na primjedbe, sugestije i komentare su davali članovi Radne grupe za izradu Nacrta Zakona o elektronskim komunikacijama - predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Nakon završene javne rasprave, Ministarstvo ekonomskog razvoja je razmotrilo sve pristigle primjedbe, predloge i sugestije i nakon toga sačinilo Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi koji se objavljuje na internet stranici Ministarstva i portalu e-Uprave.

Slijedi Tabela sa primjedbama/predlozima/sugestijama i odgovorima obrađivača propisa sa obrazloženjima odgovora.