Jačanje saradnje sa UNDP-om za održivi urbani razvoj u Crnoj Gori

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Slaven Radunović, sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom, sa kojom je razgovarao o važnim pitanjima u vezi sa razvojem ljudskog potencijala, prostornim planiranjem i urbanim razvojem. Sastanak je bio prilika da se istakne kritična veza između razvoja ljudskog potencijala i urbanog razvoja i efikasnog prostornog planiranja, kao i potreba za koordinisanim naporima u pravcu podsticanja održivog napretka.

Sagovornici su pohvalili snažnu saradnju između Ministarsva i UNDP-a i izrazili želju za nastavkom partnerstva. Takođe su dogovorili da dalje razmotre moguće zajedničke inicijative koje bi mogle doprinijeti održivom urbanom razvoju, digitalnoj transformaciji i unapređenju ciljeva integracije u EU.

„Zahvalni smo na pravovremenoj i stalnoj podršci ovog Ministarstva neophodnoj za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog značaja. Drago mi je što prepoznajemo komplementarnost procesa integracije u Evropsku uniju (EU) i dostizanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 i dijelimo posvećenost ovim ciljevima. Saradnja u ovim oblastima je ključna za postizanje dugoročne održivosti i prosperiteta“, istakla je stalna predstavnica Paniklova.

 Značajan dio sastanka bio je posvećen digitalizaciji katastra. Obje strane su prepoznale važnost digitalne transformacije u unapređenju efikasnosti, transparentnosti i dostupnosti sistema upravljanja prostornim podacima.

 Ovaj proces ima za cilj unapređenje efikasnosti javne uprave i smatra se ključnim korakom ka modernizaciji procesa prostornog planiranja, osiguranju boljeg upravljanja zemljištem i državnom imovinom, te podršci informisanom donošenju odluka na svim nivoima. Siguran sam da možemo proširiti naše partnerstvo i uključiti dodatne inicijative u okviru mandata Ministarstva.“, rekao je ministar Radunović.

 Naglasio je da Ministarstvo očekuje nastavak razgovora i istraživanje novih pravaca saradnje kako bi osiguralo da napori u ljudskom razvoju i prostornom planiranju budu usklađeni sa najboljim praksama i standardima.