Javni je interes da postoji posebno krivično djelo u slučaju napada na medicinsko osoblje

Objavljeno: 2024-07-23 08:13:18 Autor: PR Služba Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja će Vladi Crne Gore predloziti ispitivanje mogućnosti promjene zakonske regulative kako bi se precizirale i pooštrile kaznene odredbe u slučaju napada i zlostavljanja medicinskih radnika na radnom mjestu i tokom obavljanja službene dužnosti.

To je zaključak danas održanog sastanka potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Moma Koprivice i ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna.

Sastanak u Ministarstvu zdravlja održan je na inicijativu ministra Šimuna, koji je potpredsjednika Koprivicu upoznao sa detaljima sve češćih napada na medicinsko osoblje u zdravstvenim objektima, ali i prilikom pružanja medicinske pomoći na terenu, a sagovornici su se saglasili da ova djelatnost, tačnije medicinsko osoblje, koje obavlja jedan od najhumanijih poziva nikako ne smije biti na meti prijetnji i napada te da će država biti odlučna u zaštiti onih koji svakodnevno stoje na braniku zdravlja.

Tokom susreta je postignuta nedvosmislena saglasnost da je apsolutni javni interes da postoji posebno krivično djelo koje će štiti medicinsko osoblje od napada na radnom mjestu te da mora postojati institucionalni odgovor na ugrožavanje bezbjednosti medicinskog kadra.

Koprivica i Šimun su razgovarali i o unapređenju bezbjednosti svih zdravstvenih objekata u zemlji.