Javni poziv organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima - priprema Zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu

Objavljeno: 2024-09-25 12:00:49 Autor: Ministarstvo finansija

Na osnovu člana 12 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija („Sl. list Crne Gore“, broj 41/18), Ministarstvo finansija upućuje

JAVNI POZIV 

organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima (u daljem tekstu: zainteresovana javnost)

da se uključe u postupak pripreme novog Zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu  i dostave svoje inicijative, prijedloge, sugestije i komentare u pisanom i elektronskom obliku Ministarstvu finansija, na adresu: Stanka Dragojevića broj 2, Podgorica i na e-mail: iva.vukovic@mif.gov.me.

Zakonom o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu će se regulisati način sprovođenja politike državnog vlasništva, upravljanje, imovina i druga pitanja od značaja za privredna društva koja su u većinskom vlasništvu države/opštine, kao i javna preduzeća, a koja sada nijesu na pravi način prepoznata Zakonom o privrednim društvima, kao ni drugim pravnim propisima Crne Gore. Zakonskim propisivanjem jasne vlasničke funkcije države/opštine sa pripadajućim ciljevima direktno će se doprinijeti uspostavljanju osnovnih principa korporativnog upravljanja, kao što su efikasnost, transparentnost i odgovornost. Uspostavljanje principa korporativnog upravljanja u skladu je sa Smjernicama OECD-a, kao i direktivama EU  (Direktiva o transparentnosti). Pripremom nacrta novog zakonskog rješenja ima se za cilj da se na sveobuhvatan način uredi sistem upravljanja i nadzora nad sektorom državnih preduzeća kao i sve specifičnosti vezane za funkcionisanje i poslovanje ovih društava.

Konsultacije zainteresovane javnosti u pripremi Nacrta zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu trajaće 15 dana od dana objavljivanja ovog poziva.

Ministarstvo finansija će sve pristigle inicijative, prijedloge, sugestije i komentare razmotriti i uzeti u obzir prilikom sačinjavanja Nacrta zakona o upravljanju privrednim društvima u državnom vlasništvu.