JAVNI POZIV za dodjelu podrške za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji – osnovna plaćanja za 2024. godinu

Objavljeno: 2024-05-29 05:51:00


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavljuje Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji - osnovna plaćanja za 2024. godinu, u okviru mjere 1.1.4. Direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji – osnovna plaćanja.

Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje sredstava podrške.

Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podršku u biljnoj proizvodnji kroz direktna plaćanja po hektaru (ha) za obradive površine - oranica sa poljoprivrednom kulturom, obradivo zemljište u stakleniku/plasteniku sa poljoprivrednom kulturom i površina pod višegodišnjim zasadom na kojoj se obavlja poljoprivredna djelatnost, kao i za višegodišnje livade i pašnjake u privatnoj svojini.

Visina podrške po ovom javnom pozivu iznosi do 300 € po ha prihvatljive površine, za sve obradive površine uključujući i novozasnovane površine na prethodno neobrađenom zemljištu. Proizvođači višegodišnjih krmnih kultura, osim u godini zasnivanja usjeva, imaju pravo na direktna plaćanja u iznosu od 100€ po ha i u sljedeće tri godine za istu parcelu uz uslov da na njima primjenjuju redovno agrotehničke mjere i da godišnje dostavljaju zahtjev.

Dodatna podršku u iznosu od 400 EUR/ha odobrava se za zasnivanje obradivih površina na prethodno nekorištenom poljoprivrednom zemljištu, a koje se 2024. godine prvi put uvode u SIZEP sistem na sopstvenom gazdinstvu.

Visina podrške za višegodišnje livade je 15€ po ha i 20€ po ha za pašnjake.

Ako ukupna visina zahtjeva za plaćanja direktne podrške prevazilazi budžetom planirani godišnji iznos, proporcionalno se smanjuju jedinična plaćanja po hektaru, s tim da iznos podrške po zahtjevu ne može biti veći od 10.000 EUR.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kao i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a iste se mogu dobiti i u prostorijama Direkcije za savjetodavne poslove i kontrolu na terenu u oblasti biljne proizvodnje i Direkcije za poljoprivredne registre i regionalnu koordinaciju - Odsjek za regionalnu koordinaciju Bijelo Polje.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti i putem telefona 020/672-007.

Rok za podnošenje zahtjeva za podršku je od 29.05.2024. godine do 18.07.2024. godine.

Zahtjev se može podnijeti najkasnije do 07.08.2024. godine, ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja od 1% po danu kašnjenja od iznosa na koji bi korisnik imao pravo da je Zahtjev za podršku podnešen u roku.