JAVNI POZIV za dodjelu sredstava podsticaja aktivnostima zajedničkog djelovanja i udruživanja u sektoru ribarstva

Objavljeno: 2024-08-02 06:56:13

Na osnovu čl. 3 i 4 Uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2024. godinu - Agrobudžet („Službeni list CG“, broj 23/24), program 5. Podrška razvoju sektora morskog ribarstva i marikulture, mjera 5.1. Jačanje profesionalne ribolovne flote, budžetska linija 5.5. Mjera podrške organizovanom djelovanju sektoru ribarstva, 5.5.1. Podrška aktivnostima zajednočkog djelovanja i udruživanja u sektoru ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavljuje

                                              JAVNI POZIV

za dodjelu sredstava podsticaja aktivnostima zajedničkog djelovanja i udruživanja u sektoru ribarstva  

PREDMET JAVNOG POZIVA

Javnim pozivom za dodjelu sredstava podsticaja aktivnostima zajedničkog djelovanja i udruživanja u sektoru ribarstva utvrđuju se način, uslovi i kriterijumi na osnovu kojih se ostvaruje pravo na dodjelu bespovratne podrške.

DEFINICIJA KORISNIKA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Pravo na sredstva podsticaja po ovom Javnom pozivu mogu ostvariti samo nevladine organizacije, udruženja, organizacije proizvođača i kooperative (u daljem tekstu Korisnik) čiji su osnivači registrovani ribari i uzgajivači.

KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA PODRŠKU

Pravo na podršku mogu ostvariti registrovane organizacije koje imaju najmanje 5 stalnih članova i ako ispunjavaju sljedeće uslove:

- da imaju pod zakup ili vlasništvo kancelarijski prostor;

- da su statutom i drugim aktima jasno utvrđeni organi upravljanja (skupština, upravni ili izvršni odbor, kontrolni ili nadzorni odbor, direktor ili predsjednik i drugi organi upravljanja od značaja za nesmetano funkcionisanje organizacije u skladu sa zakonom i statutom);

- da organizacija posjeduje uredan tekući račun u poslovnim bankama u Crnoj Gori, koji nije u blokadi;

- da je skupština organizacije ili drugi nadležni organ organizacije usvojio plan rada i djelovanja čiji su ciljevi u skladu sa ciljevima ove mjere;

- da je usvojenim planom rada i djelovanja jasno utvrđen budžet, aktivnosti, ciljevi i način realizacije.

PRIORITNE TEMATSKE OBLASTI ZA KOJE SE MOŽE OSTVARITI PODRŠKA

Pravo na sredstva podsticaja, utvrđena ovim Javnim pozivom, može se ostvariti za sledeće prioritne tematske oblasti:

- zajedničko djelovanje, planiranje i stavljanje na tržište riba i drugih vodenih organizama;

- promociju ribe i proizvoda od ribe koja potiče iz ulova;

- povezivanje sektora ribarstva sa trgovačkim lancima u zemlji i inostranstvu;

- objedinjavanje selekcija, kategorizacija, obilježavanje i pakovanje ulova radi stavljanja na tržište, odnosno u promet;

- bolje informisanje potrošača;

- poboljšanje infrastrukture neophodne za rad i funkcionisanje zajedničkog djelovanja;

- planiranje ulova/proizvodnje prema zahtjevima tržišta u dijelu količina i kvaliteta ribe i drugih vodenih organizama

VISINA PODRŠKE

Ukupan iznos raspoloživih budžetskih sredstava po ovom Javnom pozivu iznosi 30.000,00 €. Visina podrške iznosi do 50% od vrijednosti usvojenog plana rada i djelovanja u tekućoj godini maksimalno do 10.000,00 € po korisniku.

Ukoliko ukupan iznos svih odobrenih investicija, pređe budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva.

POTREBNA DOKUMENTACIJA UZ ZAHTJEV ZA ODOBRAVANJE PODRŠKE

Uz zahtjev za odobravanje podrške, dostavlja se sljedeća dokumentacija:

-           ovjerena kopija rješenja o registraciji Korisnika;

-           spisak članova Korisnika;

-           odluka o osnivanju Korsnika;

-           statut Korisnika;

-           dokaz da se protiv podnosioca zahtjeva ne vodi postupak stečaja ili likvidacije;

-           ovjerenu kopiju dokaza da ima u svojini ili u zakupu kancelarijskog prostora (dokazom se smatra list nepokretnosti ili ugovor o zakupu ovjeren kod notara ili u opštinu)

-           karton deponovanih potpisa izdat od strane poslovne banke u Crnoj Gori;

-           Usvojeni Plan rada za 2024. godinu Korisnika;

-           profaktura za planiranu investiciju.

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA ODOBRAVANJE PLAĆANJA

Uz zahtjev za odobravanje plaćanja sredstava podsticaja dostavlja se sljedeća dokumentacija:

- Popunjen Zahtjev za odobravanje plaćanja, koji je dat u prilogu ovog javnog poziva;

- Original faktura ili račun;

- Dokaz da je kupljena roba, oprema ili usluga plaćena - fiskalni račun, ovjerena potvrda o prenosu sredstava ili ovjeren izvod iz banke kao dokaz o izvršenoj uplati, a u slučaju kada je investicija nabavljena iz inostranstva i ovjeren swift od strane banke i jedinstvena carinska deklaracija.

NAČIN PODNOŠENJA ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE PODRŠKE I ODOBRAVANJE PLAĆANJA

Obrazac Zahtjeva može se preuzeti sa zvanične internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.gov.me/mpsv ili u kancelariji Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Popunjen, potpisan i ovjeren obrazac Zahtjeva, zajedno sa ostalom dokumentacijom propisanom ovim Javnim pozivom, može se dostaviti isključivo lično na arhivu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili poslati preporučenom poštom na adresu:

 MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ŠUMARSTVA I VODOPRI3VREDE

-Direktorat za ribarstvo-

sa naznakom:

Zahtjev za dodjelu podrške po Javnom pozivu dodjelu sredstava podsticaja aktivnostima zajedničkog djelovanja i udruživanja u sektoru ribarstva“.

Rimski trg broj 46

81000 Podgorica

Informacije u vezi sa ovim Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-270.

Trajanje ovog Javnog poziva je do 02.09.2024. godine dok će se obrada i odobravanje primljenih zahtjeva vršiti nakon završetka Javnog poziva.

PROCEDURA REALIZACIJE

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede formiraće Komisiju za dodjelu podrške, koja će sprovoditi administrativnu kontrolu podnešenih zahtjeva i kontrolu na licu mjesta. Nakon podnešenog zahtjeva za odobravanje podrške, Komisija će sprovesti administrativnu kontrolu podnešenih zahtjeva i po potrebi kontrolu na licu mjesta radi provjere da li je stanje iz zahtjeva istovjetno sa stanjem na licu mjesta. Na osnovu Odluke Komisije o prihvatljivosti zahtjeva, prihvaćeni korisnici će dobiti Rješenje o odobravanju investicije. Realizacija investicija od strane korisnika može početi tek po donošenju Rješenja o odobravanju investicije. Krajnji rok za završetak investicije i podnošenje zahtjeva za isplatu je 15. novembra 2024. godine. Nakon podnešenog Zahtjeva za odobravanje isplate, Komisija će sprovesti administrativnu kontrolu podnešenih zahtjeva i po potrebni kontrolu na licu mjesta. Po obavljenoj kontroli realizovane investicije na licu mjesta, Komisija će pripremiti Izvještaj o obilasku sa foto-zapisom, na osnovu kojeg će Ministarstvo odlučiti o odobravanju za isplatu podrške. Odobreni iznos podrške biće isplaćen na žiro račun korisnika.

NAPOMENE

Podnosilac Zahtjeva odgovara za tačnost podataka i dokumentacije na osnovu koje ostvaruje pravo na dodjelu sredstava podsticaja.

Neblagovremeno podnijeta dokumentacija se neće razmatrati.